Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Δώδεκα μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2018
Τα αφεντικά της αλλαντοβιομηχανίας «ΒΙΚΗ», έκανε αίτηση υπαγωγής...
στο άρθρο 106 του νέου πτωχευτικού κώδικα, η οποία έγινε δεκτή, αλλά την ίδια στιγμή έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους για δώδεκα μήνες!

Η εταιρεία που το 2016 είχε τζίρο 20 εκατομμύρια ευρώ και εμφάνισε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων περίπου 1,7 εκατομμύρια ευρώ, χρωστάει τους μισθούς σχεδόν όλου του 2017 στους εργαζομένους της.

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη του σωματείου: «Η κατάσταση ομηρίας όλα αυτά τα χρόνια που επικρατούσε στο εργοστάσιο από την πλευρά της εργοδοσίας, είχε σαν αποτέλεσμα απολύσεις δεκάδων εργαζομένων, μειώσεις μισθών και εκτεταμένες καθυστερήσεις πληρωμών. Παρά τις χρόνιες διαβεβαιώσεις για εξόφληση αλλά και την επίκληση στην υπομονή των εργαζομένων η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Το αφεντικό αφού δε μπόρεσε να πουλήσει το εργοστάσιο πίσω από τις πλάτες των εργατών, προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να τους βγάλει όλους σε υποχρεωτική άδεια».

Το μόνο όπλο που είχαν οι εργαζόμενοι απέναντι στις μεθοδεύσεις των αφεντικών, ήταν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Με την απεργία που ξεκίνησαν την 1η Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι έβαλαν φραγμό στα σχέδια της εργοδοσίας.

Προχώρησαν παράλληλα σε επίσχεση εργασίας, αφού οι οφειλές της εταιρείας απέναντι τους, έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ευρώ, με στόχο να διασφαλίσουν την καταβολή των 12 μισθών που τους οφείλονται.

Οι εργάτες ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ή μέρος αυτών. Να υπάρξει αναστολή πληρωμών σε ρεύμα – νερό (από δήμο και ΔΕΗ), να γίνει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ 1.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών επιβίωσης, αλλά και άτοκη μεταφορά των όποιων δόσεων υπάρχουν σε εφορία και τράπεζες, έως την εξόφληση των δεδουλευμένων.

Η ένταξη της «ΒΙΚΗ» στο άρθρο 106 η οποία αποφασίστηκε από το πρωτοδικείο της Άρτας, δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση, να προχωρήσει σε κινήσεις που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου, με καταληκτική ημερομηνία τον Μάιο του 2018.

Ωστόσο οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση τους, τονίζουν ότι η εργοδοσία:

— Δε νοιάζεται για τη σωτηρία του εργοστασίου

— Δε νοιάζεται για τη αποπληρωμή των δεδουλευμένων.
ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive