Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Σύμβουλος του Γεωργιάδη «ξέπλενε» τις μίζες της Novartis

Posted by Β.Π. Κυριακή, Φεβρουαρίου 18, 2018
Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις και τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το σκάνδαλο Novartis. Σύμφωνα με την έρευνα του FBI σύμβουλος του πρώην υπουργού Υγείας και νυν αντιπροέδρου της ΝΔ ήταν ένα από τα ....
πρόσωπα που ξέπλεναν μέσω εταιρειών του ποσά από τη φαρμακοβιομηχανία, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για μίζες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα Documento, ο Μιχάλης Πιτσιλίδης φέρεται μέσω ιατρικών εντύπων και ιστοσελίδων που αν και δεν είχαν ιδιαίτερα υψηλές κυκλοφορίες ήταν γεμάτα με διαφημίσεις, ξέπλενε μαύρο χρήμα που εισέπραττε από το διαφημιστικό τμήμα και στη συνέχεια, αφού κρατούσε το μερίδιό του, επέστρεφε στη Novartis και στον αντιπρόεδρό της Κ. Φρουζή τα χρήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν για χρηματισμό.
Ο Μιχάλης Πιτσιλίδης, που εμπλέκεται και σε σκάνδαλο χρηματισμού από τη Bayer και απεβίωσε το 2016 ξαφνικά από καρδιακό επεισόδιο, σύμφωνα με την έρευνα του FBI ξέπλενε τα χρήματα της Novartis κυρίως μέσω της θυγατρικής Sandoz. Όπως αναφέρουν οι αμερικανικές αρχές κρατούσε “όλα τα αρχεία δωροδοκιών των γιατρών και ενέκρινε τις πληρωμές”. Η δωροδοκία γινόταν με τη μέθοδο των “ηλεκτρονικών πάνελ” αλλά τον Σεπτέμβριο του 2013  η μέθοδος αυτή σταμάτησε, δηλαδή την περίοδο που ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του Άδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο οι χρηματισμοί δεν σταμάτησαν, απλά άλλαξε η μέθοδος.
Συγκεκριμένα γράφει το FBI: “Σχέδιο 4. Απευθείας πληρωμή των γιατρών. Ο Πιτσιλίδης κρατούσε όλα τα αρχεία και ενέκρινε όλες τις πληρωμές. Ο Πιτσιλίδης ζητούσε από τους διευθυντές πωλήσεων τη λίστα όλων των γιατρών που έπρεπε να πληρωθούν. Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Sandoz σταμάτησε την προώθηση με ηλεκτρονικό πάνελ. Η ηγετική ομάδα της Sandoz είχε μια επαφή κατά την οποία ζήτησε από όλους τους περιφερειακούς διευθυντές πωλήσεων να παρέχουν λίστα γιατρών της κατηγορίας Α (υψηλής συνταγογραφικής δυναμικότητας). Τους ενημέρωσε πως τα ηλεκτρονικά πάνελ ήταν μια παράνομη μέθοδος και πλέον θα πληρώνονται απευθείας από τον Πιτσιλίδη”.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, “ο Πιτσιλίδης την εποχή που γίνεται σύμβουλος του Γεωργιάδη οργανώνει το νέο σύστημα ξεπλύματος. H Novartis μέσω της θυγατρικής Sandoz αναδιαρθρώνει το σύστημα ξεπλύματος επειδή φοβάται πως η παλιά μέθοδος θα γίνει αντιληπτή. Έτσι οργανώνεται το ξέπλυμα μέσω διαφήμισης και συνεδρίων και το σύστημα περιοδικών και ιστοσελίδων του Πιτσιλίδη είναι το όχημα”.
Σύμφωνα λοιπόν με τα έγγραφα του FBI, το ξέπλυμα γινόταν μέσω των υπερτιμολημένων διαφημίσεων που λάμβανε ο Πιτσιλίδης από τη Novartis στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Διάγνωση” που εξέδιδε. Το ποσό ήταν προσαυξημένο κατά έξι φορές σε σχέση με την αγοραία αξία της παρεχόμενης διαφημιστικής υπηρεσίας. Έτσι για παράδειγμα για μια διαφήμιση που κόστιζε κανονικά 200 ευρώ, η εταιρεία λάμβανε 1.200 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ του πραγματικού κόστους της διαφήμισης και της υπερτιμολόγησης αποτελούσε το τμήμα που πήγαινε για χρηματισμό.
Μάλιστα από την έρευνα των αμερικανικών αρχών διαπιστώθηκε πως η εταιρεία του Πιτσιλίδη (DIAGNOS PRESS) ήταν η μόνη εταιρεία μέσων ενημέρωσης που είχε το δικό της κονδύλι στον προϋπολογισμό, ενώ η σχέση τιμολόγησης ήταν απευθείας με τη Novartis, χωρίς ενδιάμεσο, γεγονός που επέτρεπε και αυτή την ειδική μεταχείριση. Επιπλέον η πληρωμή γινόταν εντός 60 ημερών ενώ αντίθετα για τις υπόλοιπες εταιρείες ο μέσος όρος ήταν οι 120 ημέρες.
Ο Πιτσιλίδης εμπλέκεται από προστατευόμενο μάρτυρα και στα στοιχεία για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ειδικότερα, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης” κατέθεσε στις 15 Ιανουαρίου του 2018, ενώπιον της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη, πως η εταιρεία του Πιτσιλίδη ήταν μια από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για να ξεπλυθούν χρήματα, τα οποία είχαν ως αποδέκτη τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Τα χρήματα, σύμφωνα με τον μάρτυρα, δόθηκαν από τη Novartis για να μην προχωρήσει η κυκλοφορία σκευάσματος της Roche για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδας, καθώς ήδη κυκλοφορούσε το Lucentis της Novartis.
Όπως σημειώνει ο προστατευόμενος μάρτυρας στην κατάθεσή του: “για να γίνει αυτό εφικτό απαιτούνταν υπουργική απόφαση. Έτσι η Novartis ΕΛΛΑΣ δωροδόκησε τον υπουργό Υγείας Α. Λοβάρδο με το ποσό των 70.000 ευρώ περίπου. Συγκεκριμένα το ποσό των 100.000 ευρώ μεταφέρθηκε από τον προϋπολογισμό του τμήματος οφθαλμολογίας της Novartis Ελλάς στο τμήμα πρόσβσης (Market Access). Αφού ξεπλύθηκε με διαφημίσεις μέσω των εταιρειών Ιατρικές Εξελίξεις, Ethos Media, ΠΑΝΜΑΡ, Πιτσιλίδης, παρακρατήθηκε χοντρικά το 30% του ποσού και επιστράφηκε στον Φρουζή το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο ο τελευταίος παρέδωσε δια ζώσης στον υπουργό”.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive