Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

5 εως 12 χρόνια φυλάκιση αντιμετωπίζει αυτήν την φορά ο Pablo Hasel, με κατηγορίες το περιεχόμενο των στίχων των τραγουδιών του, και τα σχόλια του στο twitter...
Ο Kαταλανός rapper είναι γνωστός γιατί διαχρονικά μέσα από τα τραγούδια του καταγγέλλει το Ισπανικό κράτος,
την αστυνομική βία και καταστολή, τον φασισμό αλλά και εκφράζει την  αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στους πολιτικούς κρατούμενους. Στις καλλιτεχνικές δουλειές του όπως και στις μουσικές παραγωγές του, στέκεται πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων. Δηλώνει περήφανα κομμουνιστής και τοποθετείται πάντα στα αριστερά αφού με τον οργισμένο στίχο του εναντιώνεται στην αστική ψευτοδημοκρατία όπως την ονομάζει. Ο Pablo Hasel είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα στρατευμένου καλλιτέχνη.

      Για αυτό άλλωστε κατά καιρούς έχει μπει και στο στόχαστρο του Ισπανικού κράτους και των δικαστηρίων. Το 2011 ο Pablo Hasel συλλαμβάνεται γιατί μέσα από τους στίχους του τραγουδιού του «Democracia su puta madre» δηλώνει την αλληλεγγύη του σε πολιτικούς κρατούμενους. Η ισπανική αστυνομία θα εισβάλλει στο σπίτι του κατάσχοντας κείμενα, δίσκους και βιβλία. Η αντίδραση και η στήριξη κόσμου προς τον καταλανό είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να αφεθεί ελεύθερος έστω και με περιοριστικούς όρους. 3 χρόνια αργότερα στις 1 Απριλίου 2014 το ανώτατο δικαστήριο τον καταδικάζει σε 2 χρόνια φυλάκισης. Αιτία για άλλη μια φορά είναι το περιεχόμενο των τραγουδιών. Τον κατηγορούν για βίαιη προπαγάνδα και ρητορική μίσους. Φέτος, στην 1 Φλεβάρη ο Pablo Hasel βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με τα ισπανικά δικαστήρια με ενδεχόμενο φυλάκισης ως και 12 χρόνια. Οι κατηγορίες είναι ότι κριτικάρει-πάλι μέσω των τραγουδιών και του λογαριασμού του στο twitter- την μοναρχία και την κρατική καταστολή. Ιδιαίτερα όμως για την αλληλεγγύη του στους πολιτικούς κρατούμενους, και ειδικά για την περίπτωση της κομμουνίστριας Isabel Aparicio που το 2014 πέθανε μέσα στις φυλακές , λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και μηδενικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά την διάρκεια της κράτησής της. Κατηγορείται επίσης για διασπορά μίσους γιατί κατήγγειλε φασίστα τραγουδιστή.  Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο ίδιος « στην Ισπανία κατηγορούνται μόνο αυτοί που καταγγέλλουν τους φασίστες και όχι το αντίθετο».

      Η στάση μίσους που κρατάει το ισπανικό κράτος απέναντι στον Pablo Hasel δεν είναι πρωτόγνωρη. Όπως δηλώνει και ο ίδιος, κατά καιρούς πολλοί καλλιτέχνες αλλά και αγωνιστές αντιμετωπίζουν την κρατική τρομοκρατία και καταστολή. Η αιτία είναι οι πολιτικές  τους πεποιθήσεις, και αφορμή κάποια  δήλωση στήριξής τους σε κινητοποιήσεις ή κάποια καταγγελία φασιστικών επιθέσεων. Άλλωστε και σε μας είναι γνωστός ο καταπιεστικός χαραχτήρας του Ισπανικού κράτους. Τον είδαμε στα γεγονότα στην Καταλονία αλλά και τον θυμόμαστε από την άγρια καταστολή που έχουν δεχτεί το σύνολο των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων όλα αυτά τα χρόνια. Ένα κράτος λοιπόν που ανοιχτά χτυπάει και καταπιέζει τον λαό του πρέπει να καταπνίξει και οποιαδήποτε φωνή στρέφεται ενάντιά του. 

      Φυσικά η στάση αυτή δεν είναι μόνο ισπανικό «προνόμιο». Σε ολόκληρο τον κόσμο  η αντικομμουνιστική προπαγάνδα δίνει και παίρνει. Στην «πολιτισμένη» και «δημοκρατική» Δύση η φασιστικοποίηση και η τρομοκρατία επικρατούν. Από τις ΗΠΑ όπου εκατοντάδες αφροαμερικάνοι δολοφονούνται εν ψυχρώ κάθε χρόνο από την αστυνομία μέχρι το κράτος έκτακτης ανάγκης στην Γαλλία και την αύξηση των μέτρων καταστολής σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα οι κομμουνιστικές ιδέες δικάζονται στην Γερμανία με την δίκη των Τούρκων αγωνιστών της ΑΤΙΚ. Σε ολόκληρο τον κόσμο το σύστημα οπλίζεται ενάντια στον «εχθρό λαό» και στις απόψεις που του εναντιώνονται.

        Για αυτούς τους λόγους η αλληλεγγύη μας στον Pablo Hasel πρέπει να είναι δεδομένη. Να τον υπερασπιστούμε στο ενδεχόμενο φυλάκισής του. Να απαιτήσουμε την αθώωσή του. Να υπερασπιστούμε τις αριστερές και κομμουνιστικές ιδέες.

ΥΓ: O Pablo Hasel είχε βρεθεί στην χώρα μας το καλοκαίρι του 2013, καλεσμένος στο camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης και συμμετείχε σε συναυλία αλληλεγγύης στους κατοίκους της Χαλκιδικής μαζί με τα Τοξικά Απόβλητα και τους Υπεραστικούς.

  • Blogroll

  • Blog Archive