Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο εβραϊκής καταγωγής γάλλος Serge Dassault, ιδιοκτήτης του ομώνυμου κολοσσού που δραστηριοποιείται στον χώρο της...
αεροδιαστημικής και λογισμικού καθώς και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η ιστορία της "Dassault Groupe" ουσιαστικά ξεκινά το 1914 με την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από τον πατέρα του, Marcel Bloch που στα 22 του χρόνια συνειδητοποίησε πως η αεροναυπηγική και μάλιστα η κατασκευή των πολεμικών αεροσκαφών θα αποτελούσε τη βιομηχανία του μέλλοντος.

Τον Ιανουάριο του 1935 οι εταιρίες τού Marcel Bloch άρχισαν να παράγουν τα βομβαρδιστικά Μ 200 και ΜΒ 210.

Kατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ ο Marcel Bloch αρνήθηκε να θέσει την τεχνογνωσία και τη βιομηχανία του στην υπηρεσία των ναζί ακόμη και υπό την απειλή απαγχονισμού και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχεβαλντ κοντά στη Βαϊμάρη όπου και παρέμεινε ως κρατούμενος μέχρι τις 11 Απριλίου του 1945. 

Έναν χρόνο αργότερα, έχοντας χάσει ολόκληρη την περιουσία του, ο Marcel Bloch προσθέτει στο επώνυμό του το Dassault, παρήχηση του «Char d'assaut» (ελλ. «επιθετικό τανκ») προς τιμήν του αδελφού του ο οποίος είχε αγωνιστεί στη γαλλική αντίσταση και τελικά σκοτώθηκε έχοντας αυτό το ψευδώνυμο.

Κατά τα χρόνια μετά τoν πόλεμο και μέχρι σήμερα η Dassault Groupe κατέκτησε χιλιάδες παγκόσμιες καινοτομίες ενώ τόσο τα μαχητικά όσο και τα επιβατικά αεροσκάφη της κατάφεραν σχεδόν στο σύνολό τους να γράψουν το κάθε ένα και μια μεγάλη ιστορία, κάποια δε από αυτά να γίνουν και μύθοι όπως τα Mirage, τα Rafale καθώς και τα Falcon.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εταιρία είχε ήδη από το 1983 υιοθετήσει τη 3D τεχνολογία με την οποία από τότε σχεδίαζε φόρμες εξαιρετικά περίπλοκες ώστε να μπορέσουν να αποδοθούν στα γνωστά δισδιάστατα γραμμικά.

Ο εκλιπών παρέλαβε την εταιρία στα χέρια του σχετικά πρόσφατα, ωστόσο είχε ιδιαίτερη εμπλοκή με την πολιτική, ενώ στην ιδιοκτησία του βρισκόταν και η αρχαιότερη εφημερίδα  της Γαλλίας, "Le Figaro".

Ο Serge Dassault πέθανε στο Παρίσι δίπλα στη σύζυγό του με την οποία ήταν μαζί από το 1950 και είχαν αποκτήσει μαζί τέσσερα παιδιά.












ΠΗΓΗ


  • Blogroll

  • Blog Archive