Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Διαιρεμένη η Ιταλία οδεύει προς εκλογές

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Τετάρτη, Μαΐου 30, 2018
Πέντε Αστέρια και Λέγκα πυροδοτούν κλίμα έντασης στην Ιταλία και εγκαινιάζουν ατύπως την προεκλογική τους εκστρατεία το ερχόμενο Σάββατο, με αφορμή την εορτή της Δημοκρατίας, καλώντας τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Έτοιμο, σε χρόνο ρεκόρ, το κυβερνητικό σχήμα του εντολοδόχου πρωθυπουργού Κάρλο Κοταρέλι. Αμφίβολες οι συμμαχίες μεταξύ των κομμάτων, ειδικά της Κεντροδεξιάς.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς ζει από το βράδυ της Κυριακής η Ιταλία, καθώς ο...
εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την άρνηση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να αποδεχθεί την υποψηφιότητα του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα για τον θώκο του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Τη Δευτέρα, ο Ιταλός πρόεδρος έδωσε εντολή στον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος έχει διατελέσει και στο ΔΝΤ, για να σχηματίσει ουδέτερη κυβέρνηση. Όπως είπε ο ίδιος ο Κοταρέλι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019. Αντίθετα, αν η κυβέρνηση καταψηφισθεί από το κοινοβούλιο, οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.

Ήδη, ο Κοταρέλι έχει φτιάξει τη λίστα με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα μικρό σχήμα με λίγους υπουργούς. Η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ, αναμένεται να ορκιστεί την Τρίτη. 

Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια έχουν υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κοταρέλι, η Ιταλία ετοιμάζεται να πορευθεί προς νέες εκλογές μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.


Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα και με αφορμή την εορτή της Δημοκρατίας στις 2 Ιουνίου, τα δύο κόμματα που υπέδειξαν τον Κόντε (Λέγκα και Πέντε Αστέρια) καλούν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους το ερχόμενο Σάββατο. Ουσιαστικά, όμως, τα δύο κόμματα εγκαινιάζουν με αυτόν τον τρόπο, την έναρξη μίας άτυπης προεκλογικής περιόδου.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε γνωστό ότι το πολιτικό του κίνημα θα οργανώσει μεγάλη κινητοποίηση στη Ρώμη στις 2 του Ιουνίου. Κάλεσε, μάλιστα, τους Ιταλούς να βάλουν όλοι μια σημαία στα παράθυρά τους εκείνη την ημέρα.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ενέργειες του Ιταλού προέδρου, δήμαρχοι της Λέγκα στη Λομβαρδία αποφάσισαν να βγάλουν από τα δημαρχιακά μέγαρα τις φωτογραφίες του Σέρτζιο Ματαρέλα.


Σε επιθετικές δηλώσεις κατά του προέδρου Ματαρέλα έχουν ήδη προβεί στελέχη των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, μεταξύ των οποίων ο ιδρυτής των «πεντάστερων» Μπέπε Γκρίλο.

«Υπάρχει κάποιος ο οποίος μιλά, υποκαθιστώντας εκατομμύρια πολίτες. Οι αγορές σήμερα είναι το ψευδώνυμο του χειρότερου καπιταλισμού, του αρπακτικού αυτού που υφίσταται στην Ιταλία», τόνισε ο Γκρίλο.

Από την πλευρά του, ο «κομμένος» από τον πρόεδρο, Πάολο Σαβόνα, σε επιστολή του κάνει λόγο για την αδικία που υπέστη «από τον κύριο θεσμό της χώρας», η οποία -όπως τονίζει- συνοδεύτηκε από «άσκηση δριμείας κριτικής σε υποθετικές μου προθέσεις, σχετικά με έξοδο από το ευρώ, και όχι βάσει των ιδεών που πρεσβεύω και επανέλαβα σε πρόσφατο ανακοινωθέν μου, το οποίο κατακρίθηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, χωρίς καν να παρουσιάσουν το περιεχόμενό του».

Επίσης, σημειώνει με νόημα ότι στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο, στα τέλη Ιουνίου, η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί όπως θα έπρεπε από τον νέο εντολοδόχο, τεχνοκράτη πρωθυπουργό Κάρλο Κοταρέλι, «ενώ η κυβέρνηση του Τζουσέπε Κόντε, θα μπορούσε να βασιστεί στη στήριξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν».


Στήριξη από το Δημοκρατικό Κόμμα και την Ευρώπη

Αντίθετα, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει τον Ιταλό πρόεδρο, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι να αναρτά στο Twitter: «Γερά νεύρα και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Ματαρέλα. Τώρα πρέπει να σώσουμε τη μεγάλη μας χώρα».

Επίσης, την υποστήριξη τους στις ενέργειες Ματαρέλα έχουν εκφράσει Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε., με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να υποβάλει τα σέβη του στον Ιταλό πρόεδρο για το θάρρος και την υπευθυνότητά του.


Προετοιμάζονται για τις εκλογές

Σε κάθε περίπτωση, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα κόμματα που βλέπουν τη (νέα) προσφυγή στις κάλπες να είναι κοντά.

Αναλυτές φαίνεται να διερωτώνται εάν η Λέγκα θα συμπορευθεί εκ νέου με τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και με τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας.

Όπως εκτιμούν, αυτή τη φορά είναι πιθανή μία εκλογική συμφωνία ανάμεσα στη Λέγκα και τα Πέντα Αστέρια, η οποία ωστόσο θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα, προκειμένου να καταρτιστούν εγκαίρως τα εκλογικά ψηφοδέλτια.













efsyn

  • Blogroll

  • Blog Archive