Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Δολοφονία τελικά η «αυτοκτονία» Τσαλικίδη της Vodafone

Posted by Β.Π. Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2018
Μετά από 13 χρόνια και ενώ έχουν προηγηθεί δύο έρευνες της Δικαιοσύνης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών αποφαίνεται ότι ο θάνατος του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας και όχι αυτοκτονία όπως είχε κριθεί μέχρι τώρα.
Η Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση ποινική δίωξης κατά ....
αγνώστων δραστών για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, μετά από σχετική παραγγελία που έλαβε από τον εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη ο οποίος ερεύνησε για τρίτη φορά την υπόθεση του τεχνικού στελέχους της εταιρίας που βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στις 9 Μαρτίου 2005 λίγο πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στη Vodafone.
Ο κ. Πεπόνης είχε λάβει εντολή το Νοέμβριο του 2017 από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα να ερευνήσει εκ νέου την υπόθεση θαντάτου του Κώστα Τσαλικίδη. Η έρευνα, τρίτη κατά σειρά σε όλα αυτά τα χρόνια, διατάχθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαίωσε τους συγγενείς του εκλιπόντος κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.
Να σημειωθεί ότι κατά τις προηγούμενες έρευνες, δύο εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν αποφανθεί ότι ο Κώστας Τσαλικίδης αυτοκτόνησε, κρίση που δεν δέχεται η οικογένειά του η οποία από την αρχή υποστηρίζει ότι πρόκειται περί εγκληματικής ενέργειας συνδεόμενης με την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο 39χρονος Κώστας Τσαλικίδης είχε βρεθεί απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου του 2005 στο διαμέρισμά του στο Κολωνό. Ήταν σχεδιαστής δικτύου της εταιρείας vodafone. Μια μέρα μετά αποκαλύφθηκε, μετά από σχετική ενημέρωση της κυβέρνησης το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών στις επικοινωνίες υπουργών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, τότε, Κώστα Καραμανλή.
Σύμφωνα με την οικογένειά του ο Κώστας Τσαλικίδης δεν είχε κανέναν λόγο να αυτοκτονήσει - από την έρευνα άλλωστε δεν υπήρξε κάποιο στοιχείο που να οδηγεί στην αυτοκτονία - ενώ υπήρχαν σαφείς ενδείξεις στραγγαλισμού οι οποίες δεν ερευνήθηκαν ενδελεχώς, παρά το γεγονός ότι αρχικά ο εισαγγελικός λειτουργός είχε κάνει λόγο για «ενδείξεις ότι ο θάνατος σχετίζεται με την υπόθεση των υποκλοπών».

TVXS
  • Blogroll

  • Blog Archive