Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Αυστρία: Στη νομοθέτηση 12ωρης εργασίας προχωρά η ακροδεξιά κυβέρνηση

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Δευτέρα, Ιουλίου 02, 2018
Στη θέσπιση 12ωρης εργάσιμης μέρας ή 6οωρης εβδομαδιαίας εργασίας, ετοιμάζεται να προχωρήσει η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας, ικανοποιώντας τις...
απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου και των πολυεθνικών που εδρεύουν στη χώρα.

«Οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία είναι απαραίτητες για να έχουν οι εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία» είναι το φιλο-μονοπωλιακό επιχείρημα της κυβέρνησης Κούρτς. Η κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ) επιδιώκει να επιβάλλει συνθήκες εργασιακής «γαλέρας» στην Αυστρία, «ξεζουμίζοντας» την εργατική τάξη της χώρας προς όφελος των αφεντικών.

Ο συγκεκριμένος νόμος που προβλέπει την αύξηση των εργασίμων ωρών και αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Αυστρίας την Πέμπτη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση εργαζομένων και συνδικάτων.

Το Σάββατο 80.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Βιένης εναντίον των αντεργατικών σχεδίων της κυβέρνησης να παραταθεί η εργάσιμη ημέρα έως και στις 12 ώρες.  «Θα αντισταθούμε σε αυτό με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Κάτσιαν, πρόεδρος της γενικής συνομοσπονδίας συνδικάτων της Αυστρίας, ενώπιον των συγκεντρωμένων.

Ωστόσο ο πρόεδρος των Συνδικάτων, επέλεξε να  προβάλει την απαίτηση, η κυβέρνηση να θέσει σε δημοψήφισμα τη θέσπιση του δωδεκάωρου και την επέκταση των εργάσιμων ωρών της εβδομάδας έως και στις 60 ώρες, βάζοντας ουσιαστικά σε δεύτερη μοίρα την ένταση των κινητοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση από την πλευρά της, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της, να προωθήσει την πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου, δηλώνει ότι η μόνη …«παραχώρηση» που προτίθεται να κάνει, είναι να επιβάλλει υποχρεωτικό 10ωρο και οι εργαζόμενοι να επιτρέπεται να αρνηθούν τις επιπλέον 2 ώρες δουλειάς, «χωρίς να χρειάζεται κάποια δικαιολογία»… Επί της ουσίας πρόκειται για κοροϊδία, αφού οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απειλές των αφεντικών για απόλυση στην περίπτωση που δεν «συμμορφώνονται»…

Γίνεται αντιληπτό ότι το φασιστικό – ακροδεξιό συνονθύλευμα που κατέχει την εξουσία στην Αυστρία, έρχεται να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου ισοπεδώνοντας κατακτήσεις και αυξάνοντας στο μέγιστο βαθμό την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων. 











imerodromos

  • Blogroll

  • Blog Archive