Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018


Ταξίδι στην «Έξυπνη Πόλη» -
Γράφει ο Δρ. Θεόδωρος Μέτσης,
Dipl. Eng., M.Sc.(Eng.), Ph.D. Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Στις 15/6/2018 με πρωτοβουλία του Δήμου Κηφισιάς και την αρωγή μερικών εταιρειών από το γειτονικό Ισραήλ, έλαβε χώρα το συνέδριο με τον συγκεκριμένο τίτλο στο αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή.

Εξαιρετική πρωτοβουλία και καλή διοργάνωση με ενδιαφέρουσες ομιλίες ...
για όποιον είναι αμύητος και δεν γνωρίζει τι κυριολεκτικά σημαίνει το επίθετο “έξυπνη” μπροστά από την πόλη. Στις ομιλίες ακούσαμε πώς μπορεί η λέξη “έξυπνη” να επηρεάσει και να διορθώσει τις μηχανογραφικές υπηρεσίες ενός Δήμου και όλοι θα επιθυμούσαμε όταν δηλώνουμε τη απώλεια κάποιου συγγενικού μας προσώπου στο Ληξιαρχείο του Δήμου να ενημερώνεται μηχανογραφικά και η ΔΟΥ και ο ΕΦΚΑ και η Τράπεζα ή όταν πωλεί κάποιος το ακίνητό του και διακόπτει την παροχή της ΔΕΗ να ενημερώνεται αυτόματα και ο ΔΗΜΟΣ ώστε να μην εξακολουθεί να χρεώνει τα ... δημοτικά τέλη.

Για τα ανωτέρω θα πω ότι δεν χρειάζεται η πόλη να γίνει έξυπνη αλλά ο Δήμος λειτουργικός. Δεν χρειάζεται η πόλη να γίνει έξυπνη για να απαντήσει η ΥΔΟΜ του Δήμου χωρίς να πρέπει να επαναλάβει κανείς το θέμα με 3 πρόσθετες επιστολές ώστε να πάρει την απάντηση μετά από 6 μήνες ή να μην πάρει “ποτέ” απάντηση από τον Δήμο για επιστολές που έχουν πρωτοκολληθεί πριν από 24 μήνες! Αυτό είναι λειτουργικότητα και συνέπεια του Δήμου και δεν έχει καμία σχέση με τον όρο “έξυπνη” .

Παρά ταύτα η προσπάθεια του Δήμου “ακούγεται” ενδιαφέρουσα για όποιον ... δεν γνωρίζει. Ακούσαμε αναφορές και ομιλίες από έξυπνους Δήμους που κάποιες εφαρμογές τους είναι ομολογουμένως εντυπωσιακές αλλά και από τις εταιρείες που βεβαίως θέλουν να πουλήσουν τα έξυπνα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους.

Στο Συνέδριο ακούσαμε για τις Έξυπνες Πόλεις, τους Έξυπνους Δήμους, τα Έξυπνα Παγκάκια, τους Έξυπνους Μετρητές και γενικότερα για τις Έξυπνες Υπηρεσίες που θα μπορεί να παρέχει μια πόλη στον Δημότη της. Ο όρος “έξυπνος” εν πολλοίς κάνει χρήση μιας γρήγορης και αποτελεσματικής οργάνωσης και μηχανογράφησης, του συστήματος κινητής - ασύρματης επικοινωνίας και προφανώς και ενός ευρυζωνικού δημοτικού Wi Fi, που εξυπηρετεί τον πολίτη όπου και αν αυτός βρίσκεται.

Στην πιο εξελιγμένη μορφή της κάνει χρήση του IoT Internet of Things” με προϋπόθεση την νέα και πέμπτης γενιάς κινητή τηλεφωνία 5G που είναι ικανή να διαχειριστεί μεγάλο όγκο δεδομένων και με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, την 5G που τόσο θερμά υποστηρίζει για τους δικούς του λόγους και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής!

Στις 22 προγραμματισμένες ομιλίες, από τις 9,30 μέχρι στις 5,10 το απόγευμα, ακούσαμε το πόσο έξυπνη μπορεί να γίνει μία πόλη και τι εξελιγμένες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει στον πολίτη.

Όλοι όμως οι ομιλητές απέφυγαν να σχολιάσουν και κανείς δεν ακούμπησε, δεν συζήτησε και δεν ανέφερε τα θέματα εκείνα που μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή του δημότη προς το χειρότερο, ενώ ο Δήμος Τρικάλων με αναμφισβήτητα αξιόλογη και σοβαρή δουλειά στον εκσυγχρονισμό του Δήμου ποζάρει υπερήφανα ως η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υιοθετεί την 5G.

Ένα ευρυζωνικό δημοτικό Wi Fi ανεβάζει την ακτινοβολία μέσα στην πόλη σε νέα επίπεδα και συγκεκριμένα σημεία με πρόσθετες υπηρεσίες Wi Fi, τα Wi Fi hot spots όπως τα έξυπνα παγκάκια για τα δημοτικά πάρκα μπορούν να φροντίζουν ώστε ο καθαρός αέρας του πάρκου να εμπλουτισθεί και με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για να μπορούμε να έχουμε ακόμα και κατά τη βόλτα στο πάρκο τα μάτια μας καθηλωμένα στην οθόνη του κινητού ή του Tablet.

Η επέκταση στο ΙοΤ βασίζεται στην εφαρμογή 5G και προϋποθέτει μια αύξηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας επί 5. Κανείς όμως από τους ομιλητές δεν μας ανέφερε ότι στην Κηφισιά οι 200+ κεραίες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν σήμερα, μετά την εφαρμογή της 5G θα πρέπει να φθάσουν τις 1000 ή 1200!!

Οι Ισραηλινοί ομιλητές αναφερόμενοι στο ΙοΤ και προσεκτικά εμμέσως στην 5G δεν μας ανέφεραν τι λένε οι συμπατριώτες τους και διακεκριμένοι επιστήμονες Paul Ben-Ishai (Ariel University, Jerusalem) και Yri Feldman (Hebrew University) για τα σοβαρά θέματα υγείας που προκύπτουν από τις νέες συχνότητες (sub THz) που υιοθετούνται με την τεχνολογία της 5G.



Ίσως κανείς στο ακροατήριο να μην γνώριζε για τους αγώνες της πολιτείας της California του Ohio, του Michigan, της Massachusetts και άλλων πολιτειών της Αμερικής κατά της 5G. Στην California, 200+ πόλεις είπαν όχι στο SB649, τον νόμο που καθόριζε τη διάταξη των κεραιών 5G,

όπως και στην πολιτεία Ohio όπου 17 πόλεις νομοθέτησαν κατά της 5G. Ενέργειες πολλές και ευρέως γνωστές κατά 5G

Άκρως αποκαλυπτικό σχετικά με τους κινδύνους της 5G και το πρόσφατο το άρθρο (17-5-2018) του καθηγητή Martin Paul του Washington State University

Εδώ δεν πρέπει να παραλείψω και την δυναμική κίνηση του Σουηδού Ογκολόγου Καθηγητή L. Hardel που είχε την πρωτοβουλία για το “5G Appeal” . Ένα κείμενο που έχουν υπογράψει πάνω από 200 επιστήμονες από όλο τον κόσμο αλλά μόνο 2 από την χώρα μας.


Ακούσαμε και για τους έξυπνους μετρητές στις παροχές του Ηλεκτρικού του Νερού και του Φυσικού Αερίου και για το πόσο “θα βελτιώσουν τη ζωή του πολίτη”, κανείς όμως δεν μας είπε ότι οι έξυπνοι μετρητές ακτινοβολούν επί 24 ώρες μέσα στο ίδιο μας το σπίτι! Βεβαίως λίγοι γνωρίζουν ότι η Γερμανία είπε όχι στους έξυπνους μετρητές και ότι στην California και τη Νορβηγία αν υπάρχει γνωμάτευση ιατρού για πάθηση που επιδεινώνεται από την ακτινοβολία του έξυπνου μετρητή, ο πάροχος επιστρέφει στον καταναλωτή τον παλαιό του μετρητή!



Τα επιστημονικά και προειδοποιητικά άρθρα για τους έξυπνους μετρητές είναι άπειρα και συγκεκριμένα για την ακτινοβολία που εκπέμπουν μέσα στο ίδιο μας το σπίτι και για τα θέματα υγείας που συχνά ευθύνονται, όμως σύμφωνα με τα λεχθέντα στο συνέδριο “Ταξίδι στην έξυπνη πόλη” μάθαμε ότι μερικές χιλιάδες έξυπνοι μετρητές νερού εγκαθίστανται στο Χαλάνδρι ενώ ο ομιλητής της Εταιρείας Διανομής Φυσικού Αερίου μας ενημέρωσε ότι σύντομα θα τοποθετηθούν και έξυπνοι μετρητές για το φυσικό αέριο...

Αν μπορούμε να φανταστούμε και να εκτιμήσουμε τον Δήμο Κηφισιάς σε 2 χρόνια από σήμερα ως μία ανερχόμενη “έξυπνη πόλη” με IoT και 5G, με δημοτικό Wi Fi και έξυπνους μετρητές από τους παρόχους Ηλεκτρικού, Νερού και Φυσικού Αερίου, τότε οι πηγές που θα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην πόλη από 200+ που είναι σήμερα ίσως ξεπεράσουν τις … 40.000!

Με αυτές τις αλλαγές δεν ξέρω αν η Κηφισιά θα μπορεί να χαρακτηρισθεί έξυπνη αλλά σίγουρα θα είναι ένας τεράστιος φούρνος μικροκυμάτων, όπου οι δημότες ενδεχομένως να μπορούν να εξυπηρετηθούν άριστα αλλά σίγουρα θα σιγοψήνονται μέσα σε ανεβασμένα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και με ότι αυτό συνεπάγεται για θέματα υγείας.


Οι 22 ομιλίες δεν άφησαν χρόνο για ερωτήσεις και για τοποθετήσεις. Έτσι η πληροφόρηση ήταν κατευθυνόμενη και μονοδρομική και οι παρευρισκόμενοι άκουσαν ότι έπρεπε να ακούσουν. Θα πρέπει να αναγνωρίσω ότι στο συνέδριο οι ομιλίες ήταν άκρως ενημερωτικές, όχι τόσο για το τι είναι μια έξυπνη πόλη, αλλά για τη σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση που μας έρχεται και από την οποία θα πρέπει άμεσα να προστατευθούμε.
  • Blogroll

  • Blog Archive