Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Η Monsanto υπέστη σοβαρό πλήγμα, με δικαστική απόφαση που ορίζει ότι η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για τον καρκίνο ενός άντρα και καλείται να πληρώσει αποζημίωση-μαμούθ ύψους 289 εκατομμυρίων δολαρίων.

 Ο Dewayne Johnson, ένας 46χρονος πρώην στρατιωτικός, κέρδισε στην...
υπόθεση ορόσημο την Παρασκευή, καθώς η επιτροπή διαπίστωσε ότι το Roundup Weedkiller της Monsanto προκάλεσε τον καρκίνο του και ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να τον προειδοποιήσει ως καταναλωτή για τους κινδύνους για την υγεία από την έκθεση στην ουσία.

 Αυτή ήταν η πρώτη αγωγή που έφτασε σε δίκη και επικαλείται μια σύνδεση της αμφιλεγόμενης ουσίας γλυφοσάτης με τον καρκίνο.

 Η Monsanto αρνείται κατηγορηματικά ότι η ουσία προκαλεί καρκίνο και λέει ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

 Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η απόφαση δικαστηρίου της Καλιφόρνιας ενδέχεται να οδηγήσει σε εκατοντάδες άλλες αξιώσεις κατά της Monsanto, η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από τον γερμανικό όμιλο Bayer AG.

 Ο Johnson διαγνώστηκε με μη-Hodgkin λέμφωμα το 2014. Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι χρησιμοποίησε τακτικά μια μορφή ζιζανιοκτόνου RangerPro ενώ εργαζόταν σε ένα σχολείο στην Benicia της Καλιφόρνια, όπως αναφέρει το BBC.

 Η γλυφοσάτη είναι το πιο συνηθισμένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο, αλλά η ασφάλειά του είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Το 2015, η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο, η υπηρεσία καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο», αλλά η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) εξακολουθεί να επιμένει ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείται προσεκτικά.

 Οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία εναντίον της ουσίας αμφισβητούν τον τρόπο επίτευξης της αξιολόγησης και κατηγορούν την εταιρία για «μαγείρεμα».

 Και στην Ευρώπη, η μάχη για την απαγόρευση της γλυφοσάτης ήταν έντονη και η συζήτηση παραμένει θερμή. Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να την απαγορεύσει παρά την αντίσταση ορισμένων γάλλων νομοθετών και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα χορήγησε στην εταιρία πενταετής άδεια.

 Ο δικηγόρος του Johnson, Brent Wisner, δήλωσε ότι η ετυμηγορία έδειξε ότι τα στοιχεία εναντίον του προϊόντος ήταν συντριπτικά.

 «Όταν έχετε δίκιο, είναι πραγματικά εύκολο να κερδίσετε», είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση ήταν απλώς η αιχμή του δόρατος των μελλοντικών δικαστικών υποθέσεων.

Σε μια δήλωση μετά την απόφαση, η Monsanto δήλωσε ότι ήταν «φιλική προς τον Johnson και την οικογένειά του», αλλά «θα συνέχιζε να υπερασπίζεται σθεναρά αυτό το προϊόν, το οποίο έχει ένα ιστορικό ασφαλούς χρήσης 40 ετών».

 «Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός ότι πάνω από 800 επιστημονικές μελέτες και ανασκοπήσεις - και συμπεράσματα από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο - υποστηρίζουν το γεγονός ότι η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο δεν προκάλεσε τον καρκίνο του Johnson», πρόσθεσε.

 Σύμφωνα με τον Guardian, η Μonsanto έχει να αντιμετωπίσει τουλάχιστον 4000 ακόμη μηνύσεις και αξιώσεις για αποζημιώσεις στο εγγύς μέλλον.












lifo

  • Blogroll

  • Blog Archive