Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Θα είναι η Σάρα η νέα Ηριάννα;

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τρίτη, Σεπτεμβρίου 11, 2018
Η Σάρα Μαρντίνι και η αδελφή της, Γιούσρα, είναι Σύριες. Είναι και δεινές κολυμβήτριες. Το 2015 βρέθηκαν ανάμεσα στις χιλιάδες...
προσφύγων που επιχειρούσαν να φτάσουν με βάρκα από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο και χρίστηκαν ηρωίδες όταν λίγο έξω από τις ελληνικές ακτές η βάρκα τους άρχισε να βυθίζεται και εκείνες αφού έπεσαν στη θάλασσα, την έσυραν θαραλλέα έως την ακτή, σώζοντας και τους 18 επιβάτες. 

Kατάφεραν να πάρουν άσυλο στη Γερμανία και εκεί να σπουδάσουν και να συνεχίσουν την καριέρα στον αθλητισμό. Aλλά η Σάρα παρακινημένη από το δράμα χιλιάδων συμπατριωτών της, επέστρεφε έκτοτε τακτικά στη Λέσβο, ως εθελόντρια-διασώστρια στην ελληνική οργάνωση ERCI ενώ παράλληλα συνέχιζε τις σπουδές της στο Βερολίνο.

Πριν λίγες μέρες, στις 21 Αυγούστου, συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές μαζί με τον ιρλανδογερμανό συνάδελφό της Seán Binder και άλλους συναδέλφους της ERCI για διακίνηση ανθρώπων, κρίθηκαν προφυλακιστέοι και κατέληξαν στον Κορυδαλλό. Όπως κι άλλοι ιδιώτες και οργανώσεις που βοηθούν πρόσφυγες και μετανάστες, παρέχοντάς τους υποστήριξη και πρώτες βοήθειες, οι δύο εθελοντές αντιμετωπίζουν τώρα ποινές φυλάκισης. Η περίπτωση τους δεν είναι μοναδική περίπτωση, πρόσφατα το δικαστήριο αθώωσε ισπανούς και δανούς πυροσβέστες που είχαν συλληφθεί το 2016 προσπαθώντας να διασώσουν τους επιβάτες μιας βάρκας με μετανάστες.

Mε την υπόθεση της Σάρα ήρθα σε επαφή μέσω του προπονητή της στην κολύμβηση, Σβεν, γερμανικής εθνικότητας, ο οποίος, μόλις έμαθε για τη σύλληψη κατέφτασε από το Βερολίνο μαζί με την οικογένειά της για να τη στηρίξει. Μαζί με εκείνον και με άλλους φίλους πήραμε μέρος το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου σε ένα αυθόρμητο flashmob στην Πλατεία Συντάγματος με κεντρικό μήνυμα ότι το έργο διάσωσης στη θάλασσα δεν είναι έγκλημα. Όποια κι αν αποδειχθεί ότι ήταν η δράση της ανθρωπιστικής οργάνωσης ERCI στη Λέσβο, όπως και να εξελιχθεί αυτή η ιστορία, η αστυνομία οφείλει να αφήσει ελεύθερους τη Σάρα και τον Σων, διότι:

 
_Από πουθενά δεν προκύπτει οποιαδήποτε παράνομη πράξη. καμία βάση στον ισχυρισμό ότι υπάρχει «εγκληματική οργάνωση» το «έγκλημα» της οποίας είναι η διάσωση. Τα επιχειρήματα στο Δελτίο Τύπου της αστυνομίας επαναλαμβάνουν την ακροδεξιά συνομωσιολογική ρητορική κατά των ΜΚΟ χωρίς να προσφέρουν καμία επαρκή εξήγηση.

_Η διάσωση μεταναστών στη θάλασσα δεν είναι ίδιο πράγμα με την διακίνηση. Αν μια οργάνωση μαζεύει δωρεές από τρίτους για να διασώσει τους πρόσφυγες, δεν κάνει το ίδιο πράγμα με έναν διακινητή που παίρνει χρήματα από τους μετανάστες για να τους μεταφέρει.

_ Ακόμα και η Frontex έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν κατηγορεί τις οργανώσεις για κανένα ποινικό αδίκημα και ότι δεν έχει κανένα στοιχείο για οποιαδήποτε συνεργασία διακινητών και διασωστών.
_Κυβερνητικές πρακτικές που ποινικοποιούν τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς τους μετανάστες και πρόσφυγες είναι απαράδεκτες και θέτουν σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές αξίες της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

#FreeSarahAndSean #welcomingEurope
Σχετική ανάγνωση: To άρθρο της Γκάρντιαν και irish times:
https://www.theguardian.com/…/arrest-of-syrian-hero-swimmer…
https://www.irishtimes.com/…/syrian-hero-swimmer-arrested-a…
«Οι διασώστες στη φυλακή», άρθρο του Παύλου Ελευθεριάδη στην πλατφόρμα Liberal, καθηγητή δημοσίου δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δικηγόρου στο Λονδίνο. https://www.liberal.gr/…/arthra/oi-diasostes-sti-fulaki.html
  • Blogroll

  • Blog Archive