Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Δύο ανήλικες αδελφές πέθαναν αφού πρώτα υποβλήθηκαν, παρά τη θέλησή τους, σε χειρουργείο κλειτοριδεκτομής, στη Σομαλία.

Η δεκάχρονη Ασίγιο Αμπντί Βαρσάμε και η 11χρονη αδελφή της Κανίγιο, από...
ένα απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Πουντλαντ, αιμορράγησαν μέχρι θανάτου, ένα εικοσιτετράωρο μετά τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η μητέρα τους προσπάθησε να μεταφέρει τα αιμόφυρτα παιδιά της σε κάποιο κέντρο υγείας, αλλά τα κορίτσια εξέπνευσαν στη μέση της διαδρομής.

«Δυστυχώς, δεν έφτασαν ποτέ στο νοσοκομείο», σχολίασε η διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη στη χώρα, Άντεν Μοχάμεντ.

Η Άντεν αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σομαλία, όπου το 98% των γυναικών ηλικίας 14 έως 49 ετών υποβάλλονται σε υποχρεωτική κλειτοριδεκτομή. Σύμφωνα με το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά, αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως.

Στα περισσότερα κορίτσια, η επέμβαση γίνεται μεταξύ των 4 και των 11 ετών - συχνά με πρόχειρο και επικίνδυνο τρόπο από τους ίδιους τους συγγενείς τους που χρησιμοποιούν μαχαίρια και ξυράφια.

Υπολογίζεται πως περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλον τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή που σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί μόνιμα προβλήματα και επιπλοκές κατά τη γέννα.

Αν και στην πλειονότητα των κρατών που καταγράφονται αυτά τα περιστατικά,  η πρακτική θεωρείται παράνομη, οι τοπικές κοινωνίες εξακολουθούν να την εφαρμόζουν με την ανοχή των τοπικών αρχόντων.

Σχολιάζοντας τα νέα θύματα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Σομαλία, Μαχντί Μοχάμεντ Γκουλάιντ καταδίκασε το συμβάν: «Είναι απαράδεκτο, στον 21ο αιώνα,  να συνεχίζονται οι κλειτοριδεκτομές στη Σομαλία. Οπωσδήποτε δεν είναι μέρος της ισλαμικής θρησκείας».

Με πληροφορίες από Time
lifo

  • Blogroll

  • Blog Archive