Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Δεκτή έγινε από τη βουλή το βράδυ της Τετάρτης η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στην αποποινικοποίηση του εγκλήματος της...
επαιτείας, το οποίο προβλεπόταν ως πταίσμα στο άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα. Η τροπολογία εντάχθηκε στο υπερψηφισθέν πλέον νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο τροποποιεί τη νομοθεσία αναφορικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.
Όπως ανέφεραν οι βουλευτές στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας με την οποία ζητούνταν η κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα:

«Το αδίκημα της επαιτείας ανήκει στην κατηγορία των ψευδοαδικημάτων, καθώς κανένα έννομο αγαθό δεν προσβάλλεται από την πράξη αυτή. Ήδη ο αείμνηστος καθηγητής Ι. Μανωλεδάκης υποστήριζε ότι πρόκειται για παρέκκλιση από το ισχύον στη χώρα μας φιλελεύθερο ποινικό σύστημα, το οποίο προϋποθέτει για το αξιόποινο άδικες (προσβλητικές) πράξεις. Η αναφορά των όρων «φυγοπονία, φιλοχρηματία, κατά συνήθεια» στο άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα καθιστά όντως φανερή την ποινικοποίηση της σκέψης και του φρονήματος και όχι της άδικης πράξης.

Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψη, ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται συχνή εφαρμογή της συγκεκριμένης απαρχαιωμένης ρύθμισης  με την προσαγωγή και ενίοτε σύλληψη καλλιτεχνών, κυρίως μουσικών του δρόμου από κεντρικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, προτείνουμε την κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα».

Η εν λόγω τροπολογία ήρθε μετά τις έντονες αντιδράσεις των μουσικών του δρόμου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και των συνδικαλιστικών φορέων των καλλιτεχνών, που ζητούσαν την κατάργηση του εν λόγω άρθρου, καθώς με βάση αυτό έχουν υπάρξει διώξεις, προσαγωγές και συλλήψεις μουσικών του δρόμου στη Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο.

Οι τρεις βουλευτές, ανάμεσα τους και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, συνέταξαν και κατέθεσαν άμεσα την εν λόγω τροπολογία, η οποία έγινε δεκτή αρχικά από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, και εν συνεχεία υπερψηφίστηκε από την Βουλή.stokokkino

  • Blogroll

  • Blog Archive