Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Σκότωσε το Ισραήλ τον Γιάσερ Αραφάτ;

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018
Ισραηλινοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών προσπάθησαν απεγνωσμένα να αποτρέψουν τον...
Ρόνεν Μπέργκμαν να διεξάγει την έρευνα του και να εκδώσει το βιβλίο του: «Rise and Kill First: Η μυστική ιστορία των στοχευμένων δολοφονιών του Ισραήλ».

Το Ισραήλ άλλαξε ακόμη και τους νόμους του περί μυστικότητας για να αποτρέψει την πρόσβαση του σε ιστορικά ντοκουμέντα. Παρ 'όλα αυτά, εκείνος κατάφερε να συγκεντρώσει χιλιάδες έγγραφα και να έρθει σε επαφή με πάνω από 1.000 πηγές.

Το αποτέλεσμα είναι μια εκπληκτική έρευνα που μπαίνει στα άδυτα των στοχευμένων δολοφονιών του Ισραήλ, το οποίο -όπως υποστηρίζει- εκτέλεσε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον δυτικό κόσμο, από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο στόχαστρο φέρεται να βρέθηκε όσο κανένας άλλος ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων. Ο Ρόνεν Μπέργκμαν μίλησε στο Democracy Now για τις πολλές προσπάθειες του Ισραήλ να σκοτώσει τον Γιάσερ Αραφάτ, και την πιθανότητα... να το πέτυχε.

Οι επιθεωρητές – υπνωτιστές  Κλουζώ

Ήταν 1968.  Ο Γιάσερ Αραφάτ, ιδρυτής της Φατάχ, χρίστηκε επικεφαλής της «Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), φέρνοντας σε αμηχανία τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας. Ήταν τότε που ένας ψυχίατρος του Ισραηλινού Ναυτικού υποστήριξε πως είχε τη λύση. Είχε εμπνευστεί από την ταινία «Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας» και υποστήριξε ότι μπορεί να κάνει το σενάριο πραγματικότητα.

Όπως είπε ο Μπέργκμαν στο Democracy Now, το σχέδιο του ήταν να υπνωτίσει έναν Παλαιστίνιο και να τον «προγραμματίσει» ώστε να σκοτώσει τον Αραφάτ. Όσο απίθανο και να ακούγεται, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες τον πήραν στα σοβαρά. Σύμφωνα με τον Μπέργκμαν, πράγματι ο ψυχίατρος ανέλαβε για τρεις μήνες την εκπαίδευση ενός Παλαιστινίου κρατουμένου, που ταίριαζε στο προφίλ που έψαχνε, τόσο ψυχολογικά όσο και σε ένα κέντρο εκπαίδευσης στα πυρομαχικά. Μέχρι που μια νύχτα ανακοίνωσε ότι «ήταν έτοιμος».

Ο... υπνωτισμένος Παλαιστίνιος πέρασε λοιπόν εκείνο το βράδυ τον Ιορδάνη ποταμό κι όταν έφτασε στην αντίπερα όχθη ο εκπαιδευτής του του έδωσε την εντολή να σκοτώσει τον Αραφάτ. Πέντε ώρες αργότερα, ένας άλλος Ισραηλινός πράκτορας ανέφερε ότι ο Παλαιστίνιος είχε παραδοθεί σε ένα αστυνομικό τμήμα της Ιορδανίας, παραδίδοντας το όπλο του στους αστυνομικούς και λέγοντας: «Οι ηλίθιοι οι Ισραηλινοί νόμισαν ότι με υπνώτισαν, ενώ εγώ έπαιζα το ρόλο μου. Οδηγήστε με στον Γιάσερ Αραφάτ να ορκιστώ πίστη στην Παλαιστινιακή Αρχή».

Ήταν μια αστεία ιστορία. Οι υπόλοιπες δεν ήταν και τόσο αστείες όμως.

Η εντολή να πέσει ένα αεροπλάνο που είχε απογειωθεί από την Αθήνα

Όπως για παράδειγμα το 1982, όταν ο Αριέλ Σαρόν, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ την εποχή εκείνη, διέταξε να καταρριφθεί μια πτήση με εκατοντάδες επιβάτες, προκειμένου να δολοφονηθεί ο Γιάσερ Αραφάτ. Η ισραηλινή Αεροπορία επαναστάτησε όμως εναντίον του και απέτρεψε την απόπειρα, καθώς δεν ήθελε το Ισραήλ να αμαυρωθεί από ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν διηγηθεί στο βιβλίο του το περιστατικό. Ήταν το απόγευμα της 23ης Οκτωβρίου 1982. Τα ραντάρ των ισραηλινών F-15 αναγνώρισαν το σωστό αεροπλάνο. Ένα DHC-5 Buffalo. Όλοι περίμεναν μια εντολή να ανοίξουν πυρ, αλλά ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Ντέιβιντ Ίβρι, δίσταζε. Το πράσινο φως για να καταρρίψει το αεροπλάνο ήρθε από τον υπουργό άμυνας, Αριέλ Ασρόν. Οι αμφιβολίες όμως του Ίβρι υπερίσχυσαν. «Αρνητικό», είπε στον πιλότο. «Επαναλαμβάνω: Αρνητικό για πυρ».

Η στρατιωτική επιχείρηση για τη στοχευμένη δολοφονία του Αραφάτ, είχε σχεδιαστεί από την Μοσάντ, την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών. H Μοσάντ είχε λάβει αναφορές από δύο πληροφοριοδότες μέσα στην PLO ότι ο Αραφάτ θα απογειωνόταν από την Αθήνα με ιδιωτικό αεροσκάφος για το Κάιρο. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας, δυο συνεργάτες της Μοσάντ περίμεναν τον Αραφάτ στην περιοχή όπου σταθμεύουν ιδιωτικά αεροσκάφη.

Να σημειωθεί πως 40 μέρες μόλις μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναγνωρίσει την PLO, μια απόφαση που «πάγωσε» την Δύση, δεδομένου πως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ την θεωρούσαν τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Σαρόν ασκούσε συνεχή πίεση στον επικεφαλής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, για να προχωρήσει η επιχείρηση. Μετά τις συνεχόμενες αντιρρήσεις του Ντέιβιντ Ίβρι, όμως, που δήλωνε ότι η οπτική ταυτοποίηση ήταν ανεπαρκής και ζητούσε μια ακόμα επιβεβαίωση ότι ο Αραφάτ ήταν στο αεροπλάνο, πηγές από την Μοσάντ δήλωσαν ότι στην πτήση επέβαινε ο μικρότερος αδελφός του, ο ιδρυτής της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Έτσι το αεροπλάνο δεν έπεσε ποτέ.

Τον δολοφόνησαν τελικά;


Ο Γιάσερ Αραφάτ, ο άνθρωπος που είχε καταφέρει να αποφύγει τον θάνατο τόσες κι άλλες τόσες φορές, υπέκυψε τελικά σε μια μυστηριώδη λοίμωξη που οδήγησε σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 2004, σε νοσοκομείο του Παρισιού, σε ηλικία 75 ετών.  Σύμφωνα με αναλύσεις που έγιναν σε ελβετικό εργαστήριο το 2012, εξετάστηκε η πιθανότητα δηλητηρίασης του με ραδιενεργό πολώνιο.

Μέχρι σήμερα, η αντιπαράθεση των εμπειρογνωμόνων της ιατροδικαστικής έρευνας σχετικά με την αιτία θανάτου δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων.

Ποια είναι η απάντηση που δίνει ο Μπέργκμαν στο Democracy Now; «Λίγους μήνες πριν τον μυστηριώδη θάνατο του Αραφάτ, ο Αριέλ Σαρόν ως πρωθυπουργός του Ισραήλ πια, συνάντησε τον Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ του είπε τότε πως είχε στη διάθεσή του πληροφορίες ότι το Ισραήλ είχε σκοπό να δολοφονήσει τον Αραφάτ και του ζήτησε να του υποσχεθεί πως δε θα το κάνει. Εκείνος του απάντησε πως αντιλαμβάνεται την άποψή του. Ο Μπους τότε επέμεινε λέγοντας του πως θέλει στα αλήθεια να αποσπάσει την υπόσχεσή του. Ο Σαρόν του απάντησε πως μπαίνει σε μια σκληρή αντιπαράθεση. Ούτε αυτό όμως ήταν αρκετό για τον Αμερικανό πρόεδρο που συνέχισε μέχρι ο Σαρόν να του δώσει το λόγο του ότι το Ισραήλ δεν θα εκτελέσει τον Γιάσερ Αραφάτ».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πεπεισμένοι ότι οι ισραηλινές μυστικές δυνάμεις δολοφόνησαν τον ιστορικό ηγέτη τους και τόνισε  ότι πιστεύει πως κάποια στιγμή η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. «Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, ο λόγος που το Ισραήλ κρύβει την πραγματικότητα δεν είναι πάντως οι Παλαιστίνιοι», σημείωσε με νόημα ο Μπέργκμαν, «αλλά το γεγονός ότι παραβίασε μια συμφωνία με έναν Αμερικανό Πρόεδρο».

Δείχνοντας τον δρόμο στις ΗΠΑ

Στο βιβλίο του ο Ρόνεν Μπέργκμαν υποστηρίζει ότι ο Τζορτζ Μπους υιοθέτησε τις πρακτικές του Ισραήλ, όσον αφορά τις στοχευμένες δολοφονίες, όπως και ο διάδοχός του, Μπαράκ Ομπάμα.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Σαρόν διέταξε όλες τις ισραηλινές μυστικές πληροφορίες να κάνουν «στριπτίζ» στους Αμερικανούς συναδέλφους τους και να τους δείξουν τα στοιχεία των δολοφονικών τους επιχειρήσεων, δείχνοντας στα αλήθεια τον τρόπο που θα διεξαχθεί ο παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. «Πολλά από αυτά που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια βασίζονται στην ισραηλινή  εμπειρία, τεχνογνωσία και τεχνολογία», σημειώνει ο Μπέργκμαν.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να δουν όμως και το ηθικό τίμημα που το Ισραήλ έχει πληρώσει», λέει. «Ακόμη κι αν σκοτώσεις τον ίδιο τον σατανά κάτι πεθαίνει μέσα σου», υπογραμμίζει. «Το πιο σημαντικό είναι ότι μερικοί Ισραηλινοί ηγέτες έβγαλαν το λάθος συμπέρασμα από τις αξιοσημείωτες επιτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών τους. Πίστεψαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ικανότητες για να εντοπίσουν επιχειρήματα πέρα από τις εχθρικές γραμμές και να σκοτώνουν ανθρώπους για να λύσουν κάθε πρόβλημα, όχι μόνο τακτικές απειλές για τους πολίτες τους, αλλά και πολιτικά, και ιστορικά προβλήματα. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη, στρατηγική και πολιτική αποτυχία, γιατί όταν νομίζεις ότι μπορείς να λύσεις τα ζητήματά σου με τη δύναμη, δεν χρειάζεται να καταφύγεις στη διπλωματία και την πραγματική συζήτηση με τον αντίπαλό σου», θα καταλήξει.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive