Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Εξορία για μετανάστες σε δανέζικο «Αλκατράζ»

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Κυριακή, Δεκεμβρίου 23, 2018
Πράξη έκανε η ξενοφοβική κυβέρνηση της Δανίας ακόμα μία αντιμεταναστευτική της πρόταση, αφού το κοινοβούλιο της χώρας στον προϋπολογισμό του 2019 υπερψήφισε το σχέδιο να μεταφερθούν σε...
ένα μικρό νησί κρατούμενοι μετανάστες, που έχουν προβεί σε κάποιο αδίκημα.

Με αφορμή της έγκριση της σχετικής χρηματοδότησης επέκρινε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεωρείται από πολλούς ότι αποτυπώνει την ολοένα και αυστηρότερη στάση της Κοπεγχάγης προσφυγικό.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απομονώσει στο ακατοίκητο Λίντχολμ έκτασης περίπου 28 στρεμμάτων έως 100 αλλοδαπούς εγκληματίες, μετανάστες προς απέλαση ή άλλους ξένους, που δεν γίνεται να απελαθούν καθώς κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή εκτέλεση εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

«Ο κόσμος θεωρεί ότι δεν είναι αυτό η λύση στα πραγματικά προβλήματα», δήλωσε πριν την ψηφοφορία ο Μίχαελ Σμεντ, δήμαρχος της Βόρντινγκμποργκ όπου βρίσκεται το νησί, 80 χιλιόμετρα περίπου νότια της πρωτεύουσας.

Το κέντρο κράτησης αναμένεται να συσταθεί το 2021 και θα κοστίσει 759 εκατ. κορώνες (115 εκατ. δολάρια). Από το 1926 μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν ουσιαστικά ως η «Σπιναλόγκα» της Δανίας για την εξορία άρρωστων με μολυσματικές ασθένειες ζώων, όπως γουρούνια και γελάδια, καθώς εκεί στεγάζονταν τα εργαστήρια επιστημόνων.

Θυμίζουμε ότι και πριν δύο χρόνια πλήθος αντιδράσεων είχε προκαλέσει η υπερψήφιση ενός νόμου, ο οποίος προβλέπει πως οι δανέζικες αρχές μπορούν να κατάσχετουν αντικείμενα αξίας, όπως χρήματα και τιμαλφή μεταναστών για να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής τους στη χώρα.












efsyn

  • Blogroll

  • Blog Archive