Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Ώρα με την ώρα ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από τη φωτιά που ξέσπασε σε αγωγό καυσίμων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Μεξικού Πεμέξ, στην πόλη Tlahuelilpan, από αδιευκρίνιστα μέχρι...
στιγμής αίτια. Δεκάδες άνθρωποι κυριολεκτικά έγιναν στάχτη από την έκρηξη, ενώ από άλλους έμειναν μόνο τα κόκαλα, καθιστώντας αναγκαία την ταυτοποίηση μέσω DNA.

Η έκρηξη έρχεται τρεις βδομάδες αφότου ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κήρυξε τον πόλεμο σε συμμορίες κλοπής καυσίμων, που έχουν προκαλέσει πάνω από 18.000 ρωγμές σε αγωγούς της χώρας μέσα στο 2018. 3200 πεζοναύτες έχουν αναλάβει να φυλάνε σε 24ωρη βάση τους αγωγούς, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν κλείσει για τον έλεγχο διαρροών, με τη διακίνηση καυσίμων να μετατίθεται ολοένα και περισσότερο σε βυτιοφόρα.

Οι κλοπές καυσίμων έχουν οδηγήσει σε έντονες ελλείψεις στα πρατήρια της χώρας, γεγονός που μαζί με την αυξημένη τιμή των καυσίμων ωθεί πολλούς κατοίκους των περιοχών όπου υπάρχουν διαρροές να προσπαθούν να συλλέξουν με κάνιστρα και όποιο άλλο μέσο διαθέτουν καύσιμα από τους πίδακες που αναβλύζουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ενεργειακή φτώχεια είχε θανάσιμες συνέπειες, απανθρακώνοντας δεκάδες ανθρώπους που είχαν καταφτάσει από την μικρή πόλη των 20000 κατοίκων για να βρουν λίγη δωρεάν βενζίνη.

Ο κεντροαριστερός Ομπραδόρ δε φαίνεται να ξεφεύγει από την πεπατημένη της καταστολής του φαινομένου, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στους ίδιους τους κατοίκους πως συνεργάζονται με τις συμμορίες, δίχως να τον απασχολούν τα κοινωνικά αίτια του φαινομένου. Επί της ουσίας ο πρόεδρος του Μεξικού περιέγραψε το συμβάν ως ένα χρήσιμο μάθημα για τους πολίτες που τόλμησαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για δωρεάν καύσιμα:  “Πιστεύω στο λαό, εμπιστεύομαι το λαό και ξέρω πως αυτά τα οδυνηρά, θλιβερά μαθήματα θα κάνουν τον κόσμο να αποστασιοποιηθεί από αυτές τις πρακτικές”.

Στην πραγματικότητα δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν νεκροί στη διάρκεια της προσπάθειας απόκτησης δωρεάν βενζίνης, αφού σε παρόμοιο περιστατικό το 2010 είχαν χάσει τη ζωή τους 28 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 παιδιά, ενώ σχεδόν την ίδια μέρα με το συμβάν στην Tlahuelilpan, υπήρξε έκρηξη και σε άλλο αγωγό στο κρατίδιο Κερετάρο, χωρίς να υπάρξουν αυτή τη φορά θύματα.













katiousa
  • Blogroll

  • Blog Archive