Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Εγκαίνια έκθεσης το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 19:00.
«Με την Κούβα στην καρδιά» του José Oriol Marrero Martínez.
Έκθεση φωτογραφίας στον Μύλο του Παππά . ( Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων ).

Με εικόνες από διάφορες τοποθεσίες της Κούβας, που αποτυπώθηκαν από τον ερασιτεχνικό φακό του εν ενεργεία συμβούλου και Πρόξενου της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελληνική Δημοκρατία, Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες, η αποκλειστική έκθεση φωτογραφίας που ....
δημιουργήθηκε ειδικά για τον εορτασμό του 10ου Φεστιβάλ Λογοτεχνίας στην Αθήνα, ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις) 2018, θα παρουσιαστεί στη Λάρισα, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 19:00 στο Μύλο του Παππά, με την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν η Πρέσβης της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina και ο Πρόξενος José Oriol Marrero Martínez.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συναυλία κουβανέζικης μουσικής με την διάσημη Κουβανή τραγουδίστρια Marlen Olano Carreras στο Το μπαράκι του Μύλου

Στην έκθεση, η ματιά του επισκέπτη, θα μπορέσει να συλλάβει αυθεντικές στιγμές της σύγχρονης ζωής στην Κούβα, πρόσωπα του πολύχρωμου κόσμου της Καραϊβικής, τα οργιώδη ανάγλυφα τοπία που σχηματίζουν τη γεωγραφία στις Δυτικές, Κεντρικές και Ανατολικές επαρχίες του Νησιού, μέσα από το πράσινο και επιβλητικό αγροτικό περιβάλλον των πεδιάδων και των βουνών και μέσα από τις αστικές χρωματιστές δομές των πόλεων και των χωριών.

Εδώ, η ματιά σας θα συναντηθεί με την Μαριπόσα – Εθνικό Λουλούδι της Κούβας- και με τη Σημαία με το μοναχικό αστέρι, που κυματίζει σήμερα στο Κοιμητήριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σάντα Ιφιχένια.

Θα ανακαλύψει τα σχολιαρόπαιδα της Κούβας, το μέλλον του Έθνους τους. Θα δει δυο μικρά κορίτσια που πίνουν μαζί κι ευτυχισμένες το ίδιο αναψυκτικό.

Θα έρθει πιο κοντά στο Στρατόπεδο Μονκάδα, στην Πλατεία της Επανάστασης της Αβάνας την ημέρα που τέλεσε λειτουργία ο Πάπας Φρανσίσκο.

Θα αγαπήσει την κοπέλα στα κόκκινα που κάθεται στο μώλο, απέναντι από το κάστρο Μόρο της Αβάνας, κοιτάζοντας το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας των Αντιλλών.
Θα επισκεφτεί το κάστρο Μόρο του Σαντιάγο, τη στιγμή ακριβώς που η Τελετή Δύσης του Ηλίου, μας προσφέρει ένα υπέροχο δειλινό.

Θα ανακαλύψει το δάχτυλο ενός ζωντανού αγάλματος που όλοι ακουμπούν ελαφρά, και το έχει αγγίξει η γοητεία και η μαγεία του Παριζιάνου «Κυρίου», στην καρδιά της Παλιάς Αβάνας…

Ακόμη, θα γνωρίσετε τις παμπάλαιες, αλλά και τις νέες γέφυρες, αυτές του Ματάνσας και του Πινάρ ντελ Ρίο, των οποίων τα τραγούδια στη σοφία της ύπαρξης μεταδίδονται σε βάθος χρόνου.

Θα κάνετε ένα περίπατο στον ανθοστόλιστο δρόμο Πέργολες, στο Σαντιάγο, «μην εκπλαγείτε για τίποτα, είναι το Σαντιάγο ντε Κούβα»…

Θα χαμογελάσετε με έναν οδοκαθαριστή που κάνει την καθημερινή δουλειά του, με τρόπο απλό και φυσικό.

Θα γνωρίστε το Κτήμα της οικογένειας Κάστρο-Ρους στο Μπιράν. θα χτυπήσετε τα τακούνια σας χορεύοντας με τις μπότες που έχουν διακοσμήσει τον τάφο του ισπανού χορευτή Αντόνιο Γκάδες, στο Δεύτερο Ανατολικό Μέτωπο «Φρανκ Παίς», θα εκτιμήσετε τη σιωπή των βράχων, του ουρανού και της θάλασσας στο τελευταίο τμήμα της Δυτικής ακτής της Κούβας.

Θα αγαπήσετε το αφοπλιστικό πρόσωπο και τα πυρωμένα μάτια από το μέλι μιας μαύρης θεάς που φορά κολιέ από σπόρους, στη διάσημη Γκραν Πιέδρα. Θα χαϊδέψετε τον γέροντα που έχει χάσει πια τα λογικά του, ασπρομάλλη και ειρηνικό, ενενηντάρη πια και αξιοπρεπή, σε ένα μικρό και απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας, μακριά, πολύ μακριά από την Αβάνα.

Θα δείτε να περνά η Τιμητική Φρουρά στον τάφο του Μαρτί, που την αποτελούν μουλάτοι, άνδρες και γυναίκες.
Δεν θα αποφύγετε να μην «κολλήσετε» τη χαρά των δύο Κουβανών γυναικών που ζουν στην Ελλάδα μια μέρα συνάντησης, από τις τόσες πολλές και όμορφες συναντήσεις των Κουβανών που διαμένουν στην Ελλάδα.

Θα κάνετε τους συλλογισμούς σας μπροστά στον τάφο του Φιντέλ με τον τεράστιο λίθο που μεταφέρθηκε στην κοιλάδα του Σαντιάγο από τη Σιέρα Μαέστρα• εδώ θα σας νανουρίσει το θρόισμα από τους φοίνικες της Κούβας…

Και στο πίσω μέρος μιας άμαξας που τη σέρνουν άλογα, στο Κάρδενας, του Ματάνσας, στην περιοχή όπου για πρώτη φορά υψώθηκε η κουβανική σημαία, θα διαβάσετε κάτι σύντομο που θα μπορούσε να αποτελέσει την ουσία όλων των πραγμάτων:
«Ζω μόνο για την αγάπη σου».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2019.
  • Blogroll

  • Blog Archive