Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

«Φρένο» βάζει ο Αρειος Πάγος στις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στο υποκατάστημα της Marfin επί της οδού Σταδίου, αλλά και των υπαλλήλων που επέζησαν της τραγωδίας, κρίνοντας υπερβολικό το ύψος των ποσών που τους έχουν επιδικαστεί και επιστρέφοντας την υπόθεση στο Εφετείο, για να δικαστεί εκ νέου.
Σχεδόν εννιά χρόνια μετά...
τα τραγικά γεγονότα της 5ης Μαΐου 2010, όπου άγνωστοι μέχρι σήμερα δράστες, στο πλαίσιο της μεγάλης διαδήλωσης για το πρώτο μνημόνιο, έριξαν μολότοφ στο ισόγειο της τράπεζας, με αποτέλεσμα το κτίριο να τυλιχτεί στις φλόγες και να απανθρακωθούν τρεις νέοι άνθρωποι, υπάλληλοι της τράπεζας -ανάμεσά τους η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου-, ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση που δικαίωνε συγγενείς θυμάτων και υπαλλήλους, επιδικάζοντας αποζημιώσεις από 25.000 έως 350.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.
Το Μονομελές Εφετείο της Αθήνας, με την υπ’ αριθμ. 5115/2015 απόφασή του, υποχρέωνε στελέχη της τράπεζας σε αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστησαν τα θύματα «από τον κίνδυνο ζωής που διέτρεξαν, από την παρεπόμενη σωματική τους ταλαιπωρία, τα απότοκα προβλήματα υγείας και όλη την ψυχική πίεση με την οποία επιβαρύνθηκαν από την κρίσιμη μέρα και εφεξής».
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αναίρεσε αυτή την απόφαση, καθώς κατά την κρίση του «υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας κατά τον προσδιορισμό του ποσού, το οποίο είναι εύλογο στη συγκεκριμένη περίπτωση ως χρηματική ικανοποίηση τόσο για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης ενός εκάστου εκ των εναγόντων μελών της οικογένειας της θανούσας σε εργατικό ατύχημα, Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, όσο και για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης ενός εκάστου των λοιπών εναγόντων».
Οι αρεοπαγίτες, ενώ στην απόφασή τους κάνουν λόγο για τραγικές και απρόβλεπτες συνθήκες θανάτου και τραυματισμού, ωστόσο δεν τις κρίνουν «περισσότερο έντονες σε σχέση με εκείνες υπό τις οποίες επέρχεται ο θάνατος ή ο τραυματισμός άλλων προσώπων σε ατυχήματα που συμβαίνουν στην καθημερινή πραγματικότητα, με τρόπο εξίσου αιφνίδιο και αποτρόπαιο».
Μάλιστα, αν και στο σκεπτικό γίνεται λόγος για παράλογη τρομοκρατική ενέργεια χωρίς καμία αφορμή, αυτό κατά τους δικαστές δεν δικαιολογεί την εκτίναξη του ποσού της αποζημίωσης σε βάρος του εργοδότη και των στελεχών της τράπεζας και όχι των ανθρώπων που ευθύνονται για το συμβάν.
Η κρίση των δικαστών
Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι «προκαλεί αγανάκτηση στον μέσο κοινωνικό άνθρωπο μια “τυφλή” και παράλογη τρομοκρατική ενέργεια που πλήττει σε ώρα εργασίας απλούς εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν δώσει ουδεμία αφορμή στους δράστες της ενέργειας (πλην, ενδεχομένως, του ότι εργάζονταν σε ημέρα γενικής απεργίας), δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εις ύψος εκτίναξη του ποσού της χρηματικής ικανοποίησης, την οποία καλείται να πληρώσει ο εργοδότης ή οι προστηθέντες και όχι οι άγνωστοι τρομοκράτες.
Και τούτο ακόμη περισσότερο στην περίπτωση κατά την οποία η αμέλεια, που αποδίδεται στον εργοδότη ή στους προστηθέντες από αυτόν, μόνο κατά ένα μικρό μέρος συνδέεται με το αποτέλεσμα, διότι την υπερακοντίζει ο δόλος της τρομοκρατικής ενέργειας».
Θυμίζουμε ότι η απόφαση του Μονοµελούς Εφετείου κατέληξε στην επιβολή σημαντικών αποζημιώσεων, λαμβάνοντας υπόψη του με τις παραλείψεις της τράπεζας, ως εργοδότη, οι οποίες συνέβαλαν στην επέλευση όσων συνέβησαν, και τις παραβάσεις στον χώρο της τράπεζας, όπως για παράδειγμα την ανυπαρξία δύο εξόδων κινδύνου που επιβάλλει ο νόμος.

efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive