Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Αν κρίνει κανείς τον κόσμο της μαγειρικής μέσα από τις ποικίλες εκπομπές σχετικού περιεχομένου και τα γνωστά ριάλιτι του είδους, θα αποκομίσει την εντύπωση ενός, σκληρού, αλλά...
δίκαιου κόσμου, όπου ο “καλύτερος” αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθεί με πλούτο, προβολή και τηλεγκλαμουριά.

Το πόσο απέχει η πραγματικότητα από την εντέχνως καλλιεργούμενη φαντασίωση που υπνωτίζει τις νέες βάρδιες εργαζόμενων στον κλάδο, το ξέρουν ήδη όσοι βρίσκονται στις κουζίνες, με μισθούς πείνας, όταν δίδονται κι αυτοί, εξαντλητικά ωράρια, με την εποχιακή εργασία σε μέρη μακριά από τον τόπο κατοικίας να αποτελεί συχνά μονόδρομο. Αυτό μάλιστα φαίνεται πως είναι το “καλό” σενάριο, ειδικά για τους ειδικευόμενους μάγειρες, αφού υπάρχουν και περιστατικά που η έκφραση “εργασιακός μεσαίωνας” δεν τα περιγράφει καν στην ολότητά τους.

Μόνο ως σαδιστές εγκληματίες μπορούν να χαρακτηριστούν όσοι προέβησαν στα όσα φριχτά καταγγέλλει 19χρονος μαθητευόμενος, σε εστιατόριο γνωστού επιχειρηματία στο νησί των Φαιάκων. Ο νεαρός, που κατάγεται από το νησί, αλλά διαμένει στη Βόρεια Ελλάδα, φοιτητής της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, είχε προσληφθεί από τις 26 Μαΐου στην επιχείρηση, πριν ένα περίπου μήνα άρχισε να υφίσταται αδιανότητα σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία από τον υπεύθυνο κουζίνας και
άλλους προϊσταμένους του εστιατορίου.

Χυδαίες βρισιές, κλωτσιές σε ευαίσθητα τραυματισμένα σημεία στο σώμα του θύματος, αλλά κυρίως επανειλημμένες επιθέσεις με καυτό λάδι ή ζεσταμένη επίτηδες σπάτουλα ώστε να προκαλεί εγκαύματα, έγιναν η μαρτυρική καθημερινότητα του πρακτικάριου. Βρισιές και κλωτσιές αποτελούσαν το ρεπερτόριο και άλλου προϊσταμένου της επιχείρησης.

Ο εφιάλτης αυτός απολάμβανε της πλήρους ανοχής του ιδιοκτήτη, ενώ παράλληλα ο ίδιος δέχτηκε απειλές πως “δε θα γίνει μάγειρας ποτέ” αν αποκάλυπτε την αλήθεια, ενώ παρόμοιες απειλές εκτοξεύτηκαν και σε βάρος των συναδέλφων, που επίσης έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες σύγχρονης δουλείας (ενδεικτικά να πούμε πως, όπως καταγγέλλεται, οι πρακτικάριοι τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα), αν τυχόν κάποιος τολμούσε να φύγει τον Αύγουστο. Σαν αποτέλεσμα αυτού, μόνο ο νεαρός βρήκε το κουράγιοα να απευθυνθεί στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κέρκυρας, έχοντας πιστοποιήσει τα εγκαύματα και τους τραυματισμούς του σε ιατροδικαστή, για να προβεί σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ και τον Εισαγγελέα Κέρκυρας. Οι υπόλοιποι φοβούνται να μιλήσουν, τρομοκρατημένοι μήπως χάσουν τη δουλειά τους και κυρίως πως θα χάσουν τη χρονιά τους στη σχολή, αφού η πρακτική άσκηση βρίσκεται στα χέρια των εργοδοτών. Την καθημερινότητα αυτή εκθέτει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Σ. Πελαής, που έφερε στο φως και την καταγγελία του νεαρού.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κέρκυρας, όπου πέρα από την αυτονόητη καταδίκη, κάλεσε κυβέρνηση, δικαιοσύνη και κάθε αρμόδιο φορέα να αλλάξει τώρα το θεσμικό πλαίσιο ώστε να πάψει το καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς για τους μάγειρες που κάνουν την πρακτική τους.ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
05/08/2019

Το Δ/Σ του Ε.Κ.Κ. συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 2 Αυγούστου με πρώτο θέμα τη σοβαρή καταγγελία πρακτικά ασκούμενου μάγειρα σε γνωστή πολυτελή επιχείρηση εστίασης της Κέρκυρας για βασανισμό που υπέστη από τους προϊσταμένους του. Οι προϊστάμενοι του μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία ενεργούσαν εις γνώση του ιδιοκτήτη και γνωστότατου επιχειρηματία.

Η πρακτική άσκηση στο πολυτελές κατάστημα από τους «μεγάλους» σεφ περιελάμβανε κλωτσιές στα πόδια, μπουνιές στο στήθος, ύβρεις, χυδαιολογίες, απειλές, κάψιμο στο σώμα με καυτό λάδι και πυρακτωμένα στην πλάκα της κουζίνας μεταλλικά αντικείμενα. Με αυτούς τους τρόπους ασκούνταν στη μαγειρική ο νέος αυτός πρακτικάριος!!

Είναι πραγματικά σοκαριστικές τόσο οι αναφορές στο κείμενο – καταγγελία όσο και οι φωτογραφίες του νέου με τις πληγές. Τα δε καταγγελλόμενα επιβεβαιώνονται και από συναδέλφους του, σε συνάντηση που είχαν με συνδικαλιστή του κλάδου.

Τα φαινόμενα βίας, αυταρχισμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στους νέους που εργάζονται στον επισιτισμό – τουρισμό. Στόχος της εργοδοσίας είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς τρομαγμένων δούλων.

Οι πληγές στα χέρια του πρακτικά ασκούμενου μάγειρα από τα βασανιστήρια του στελέχους της εργοδοσίας με το χρόνο θα κλείσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη στήριξη της οικογένειάς του, τη συμπαράσταση των εργαζομένων και κυρίως με τη δύναμη και το θάρρος που ο νέος συνάδελφος απέδειξε ότι διαθέτει καταγγέλλοντας ανοιχτά τους βασανισμούς του, γρήγορα θα κλείσουν και τα τραύματα της ψυχής του.

Τα σημάδια, όμως από τις πληγές στα χέρια του νέου αυτού εργαζόμενου θα μείνουν ανεξίτηλο στίγμα στην κοινωνία μας. Μια κοινωνία που αποδέχεται χωρίς σοβαρές αντιρρήσεις το πρότυπο εργασίας ή συμπεριφοράς που προβάλλει κάθε ανώμαλος σαδιστής, κάθε φασιστοειδές κατακάθι που ενεργεί κατ’ εντολή των εκμεταλλευτών της κοινωνίας, δημιουργώντας γι’ αυτούς νέες συνθήκες δουλείας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με στόχο την ικανοποίηση της απληστίας τους και την υπερσυσσώρευση των κερδών τους.

Αυτό το φαινόμενο βασανισμού δεν είναι μοναδικό. Καθημερινά στους χώρους δουλειάς οι πρακτικά ασκούμενοι αντιμετωπίζουν ανάλογες συνθήκες με βασανισμούς, καψώνια, ύβρεις, απειλές, εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς (πολλές φορές άσχετης με το αντικείμενο της άσκησής τους), με υπερωρίες που φτάνουν τις δέκα και δώδεκα ώρες, χωρίς ρεπό, χωρίς σωστή διατροφή, χωρίς αναρρωτική άδεια όταν ασθενήσουν. Τα νέα αυτά παιδιά στις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα στιβάζουν σε ακατάλληλα καταλύματα όπου δε μπορούν ούτε να κοιμηθούν σωστά ούτε να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους από βάρδια σε βάρδια.

Τα φαινόμενα αυτά δεν καταγγέλλονται ανοικτά λόγω της τρομοκρατίας που ασκείται από διευθυντές και προϊσταμένους που απειλούν ευθέως μέσω της βαθμολόγησης ή και της διακοπής της πρακτικής άσκησης όποιον δεν ακολουθήσει τους «κανόνες». Η καταγγελία για τον πρακτικά ασκούμενο σημαίνει απόλυση, απώλεια της πρακτικής άσκησης και χάσιμο της εκπαιδευτικής χρονιάς.

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας καλεί την Κυβέρνηση, την Δικαιοσύνη, τους μηχανισμούς ελέγχου της Πολιτείας, τις Σχολές να διενεργήσουν έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η πρακτική άσκηση στον Τουρισμό – Επισιτισμό. Ζητάμε να αλλάξει τώρα το θεσμικό πλαίσιο ώστε:

α) Οι πρακτικά ασκούμενοι να αποκτούν γνώση και να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των εργοδοτών.

β) Να αφαιρεθεί από τους εργοδότες και τα στελέχη τους το δικαίωμα βαθμολόγησης και απόλυσης των πρακτικά ασκούμενων.

γ) Να συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια από το ΣΕΠΕ, οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τη Δημόσια Σχολή για τον έλεγχο της εφαρμογής των κανονισμών πρακτικής άσκησης.

δ) Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης να αμείβεται ο ασκούμενος με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και να ασφαλίζεται κανονικά.

ε) Να βαθμολογεί την πρακτική άσκηση ανεξάρτητη αρχή με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων και της δημόσιας σχολής

στ) Να υποχρεούται ο εργοδότης με εφαρμογή των όρων της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. σε διετή απασχόληση του πρακτικά ασκούμενου όταν αυτός τελειώσει τις σπουδές του.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην αφήνουν χώρο στην εργοδοτική τρομοκρατία και στην επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Αποτελεί άμεση ανάγκη να καταγγελθεί η εργοδοτική ασυδοσία και να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στα ταξικά συνδικάτα, ώστε να αντιμετωπιστεί η νέα επίθεση που οδηγεί σε συνθήκες ακραίας δουλείας και εκμετάλλευσης.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Κ.
Και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας Σ. Πελάη που έδωσε την καταγγελία στη δημοσιότητα, αυτό φαίνεται πως δεν συνέβαινε μόνο στον εν λόγω μαθητευόμενο, αλλά και σε άλλους που, ωστόσο, φοβούνται να προχωρήσουν σε επίσημη καταγγελία προκειμένου να μην επηρεαστεί το επαγγελματικό τους μέλλον…

Ωστόσο, ο 19χρονος που φοιτεί στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας (κάτοικος Βόρειας Ελλάδας αλλά με καταγωγή από την Κέρκυρα) δεν άντεξε αυτή τη βάναυση συμπεριφορά και προχώρησε σε καταγγελία στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αφού προηγουμένως πήγε στον Ιατροδικαστή προκειμένου να βεβαιώσει τους τραυματισμούς, ενώ έκανε καταγγελία και στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, την οποία δημοσιοποίησε ο Στ. Πελάης.katiousa
  • Blogroll

  • Blog Archive