Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

«Είμαι φωτορεπόρτερ με χειροπέδες στην Ελλάδα του 2019»

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Τρίτη, Σεπτεμβρίου 24, 2019
Η αστυνομία και το υπουργείο δεν ήθελαν φωτογραφίες από την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης των προσφύγων και εισέπραξαν τελικά μια φωτογραφία με...
έναν ρεπόρτερ με χειροπέδες. Ο τύπος και οι οργανώσεις μιλούν για φίμωση του τύπου. Το ίδιο κι ο Αλέξανδρος Σταματίου.

Ο συνάδελφος φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Σταματίου είναι γνωστός στον χώρο μας και όχι μόνο. Παρών στην αιχμή των γεγονότων με ιδιαίτερο φωτογραφικό βλέμμα. Είναι ο φωτορεπόρτερ που συνέλαβαν οι αστυνομικοί στην πρόσφατη εκκένωση κατάληψης με πρόσφυγες σε σχολείο στα Εξάρχεια.  Είναι ο ίδιος που δέχτηκε φασιστική επίθεση τον Απρίλιο του 2019 στην ίδια γειτονιά γιατί κάλυπτε τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είμαστε στοχοποιημένοι πολιτικά» δήλωνε τότε. Σήμερα μου λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής: «Η ουσία είναι μία. Εν έτη 2019, υπάρχει φωτογραφία στην Ελλάδα που απεικονίζει έναν ρεπόρτερ με τρεις κάμερες να φοράει χειροπέδες». Την ντροπιαστική και αντιδημοκρατική πράξη από την πλευρά της Ελληνικής αστυνομίας σχολιάζει και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

«Πήγα στις 4 τα ξημερώματα στην κατάληψη. Δεν είχα πληροφορία ότι κάτι θα συμβεί, αλλά είχα ένα προαίσθημα ότι θα αδειάσουν και ακολούθησα το δημοσιογραφικό μου ένστικτο, όπως κάνω πάντα», λέει ο Αλέξανδρος Σταματίου στο Τvxs.gr. «Είπα να κοιμηθώ μία ώρα και με ξυπνάει η αστυνομία. Πρόλαβα να δω μόνο ότι είχαν γονατίσει τους πρόσφυγες και τους είχαν βάλει στη σειρά. Ενώ τους λέω ότι είμαι φωτορεπόρτερ, μου κάνουν προσαγωγή. Μου φορούν χειροπέδες και με πάνε στη ΓΑΔΑ. Ε, η προσαγωγή έγινε σύλληψη και κατηγορούμαι για διατάραξη κοινής ειρήνης.

Ο Αλ. Σταματίου πήρε τριήμερη αναβολή και την ερχόμενη Πέμπτη είναι η δικάσιμος. «Πάω για να δικαιωθώ» λέει «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η φίμωση του τύπου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ, υπαστυνόμος κάλεσε την ΕΦΣΥΝ και επιβεβαίωσε ότι όντως ο φωτορεπόρτερ συνεργάζεται με την εφημερίδα. Παρ’όλα αυτά προχώρησαν κανονικά στην προσαγωγή και σύλληψη του.

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή)

«Ο Αλέξανδρος Σταματίου, ο φωτορεπόρτερ που συνέλαβε και φίμωσε η ΕΛΑΣ του Χρυσοχοΐδη και του Μητσοτάκη στην εισβολή στην κατάληψη στέγης προσφύγων στην Πρασσά. Μάλιστα υπαστυνόμος της ΓΑΔΑ επικοινώνησε με την Εφημερίδα των Συντακτών με την ερώτηση «κάνει ρεπορτάζ για σας;» και η απάντηση ήταν ΝΑΙ. Η σύλληψη είναι χτύπημα στην ελευθερία του Τύπου που πάει χέρι-χέρι με την απανθρωπιά να μαζεύεις μωρομάνες και παιδιά στιγματίζοντας τους. Ο Δήμαρχος Αθήνας Μπακογιάννης είναι συνυπεύθυνος σε αυτές τις αθλιότητες».












tvxs

  • Blogroll

  • Blog Archive