Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Η Κούβα τριπλασίασε τα δάση της ενώ ο Αμαζόνιος καίγεται!

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2019
Από την νίκη της επανάστασης (1959) μέχρι σήμερα, οι δασικές εκτάσεις της Κούβας σχεδόν τριπλασιάστηκαν, σε αντίθεση με τη μαζική αποψίλωση που...
έχει συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του καπιταλιστικού κόσμου.
Το νησί της επανάστασης είναι ένα σπάνιο παράδειγμα μεγάλης κλίμακας αναδάσωσης, ενώ ο υπόλοιπος (καπιταλιστικός) κόσμος κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.



Καθώς οι πυρκαγιές πλήττουν τον Αμαζόνιο στη Νότια Αμερική, αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης από αγρό-καπιταλιστές, η Κούβα αύξησε το ποσοστό της χώρας που καλύπτεται από δάσος κατά το περασμένο έτος.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη από την κουβανική εφημερίδα «Granma», αναφέρει την αύξηση της δασικής έκτασης και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι κρατικές περιβαλλοντικές πολιτικές το πέτυχαν.

Η έκθεση δείχνει ότι στην περίοδο από την νίκη της επανάστασης (1959) μέχρι σήμερα, οι δασικές εκτάσεις της Κούβας σχεδόν τριπλασιάστηκαν, σε αντίθεση με τη μαζική αποψίλωση που έχει συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του καπιταλιστικού κόσμου.

Τα στοιχεία του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας της Κούβας, καταγράφουν μια αύξηση πάνω από 22.000 εκτάρια (220.000 στρέμματα)[1] δασικής έκτασης το τελευταίο έτος, μια μικρή αύξηση κατά 0,26%,

που σημαίνει ότι δάσος αποτελεί πλέον σχεδόν το ένα τρίτο του ολόκληρη την επιφάνεια της χώρας, λίγο πάνω από το 31%.

Η Κούβα τριπλασίασε τα δάση της ενώ ο Αμαζόνιος καίγεται!


                                Το ποσοστό δασικής έκτασης στην Κούβα (1959-2018)


Αυτή η εικόνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή του 1959, πριν από την επανάσταση, όπου μόνο το 13% της Κούβας καλυπτόταν από δάσος.

Οι παρεμβάσεις του εργατικού κράτους για την αναδάσωση μεγάλων εκτάσεων και την ενίσχυση των υφιστάμενων δένδρων υπήρξαν καθοριστικές.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν τη φύτευση νέων δένδρων, τη στήριξη της φυσικής αναγέννησης όπου αυτή συμβαίνει και την παρακράτηση του 69% της αύξησης αποκλειστικά για λόγους διατήρησης.

Άλλες πολιτικές περιλαμβάνουν τον εμπλουτισμό των υπαρχόντων δασών που κινδυνεύουν από υποβάθμιση. Αυτό γίνεται με μέτρα όπως το κλάδεμα των δέντρων και η αποκοπή των νεκρών ώστε να υπάρξει χώρος για νέα ανάπτυξη.


                                Αναδασωτέα έκταση μετά από εξόρυξη

Το Υπουργείο Γεωργίας τόνισε ότι η προστασία των δασών και η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι υποχρεωτικό να αποκλείουν η μία την άλλη.

Η εξόρυξη είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Κούβας καθώς η χώρα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα νικελίου στον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια αύξηση των ξένων επενδύσεων, σε συνεργασία με τις εθνικοποιημένες εταιρείες εξόρυξης της Κούβας.

Σύμφωνα με τον Κουβανικό Νόμο, οι εταιρίες εξόρυξης έχουν το δικαίωμα να καθαρίζουν τα δάση, αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένες να αναπληρώνουν τον αριθμό των δέντρων που έκοψαν και μάλιστα αυτή η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο ετών.

Ωστόσο, η Κούβα πλήττεται ακόμη από δασικές πυρκαγιές.

Η Κούβα τριπλασίασε τα δάση της ενώ ο Αμαζόνιος καίγεται!


Το εθνικό πάρκο της Σιέρα Μαέστρα, της οροσειράς ορόσημο για την κουβανική επανάσταση

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου κάθε χρόνο περίπου 30.000 στρέμματα καταστρέφονται από πυρκαγιές, το 90% των οποίων οφείλονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η ανεύθυνη γεωργία και τα ατυχήματα.

Επιπλέον 30.000 στρέμματα καθαρίζονται ετησίως για εργασίες εξόρυξης.

Ωστόσο, η Κούβα έχει μέσο όρο αναδάσωσης 160.000 στρεμμάτων ετησίως, υπερβαίνοντας έτσι κατά πολύ τα δάση που χάνονται.

Αντίθετα με ότι συμβαίνει σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου 73 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων καταστρέφονται κάθε χρόνο.

Η Βραζιλία είναι μεταξύ των χειρότερων, μόνο μεταξύ 2017 και 2018, οι δασικές εκτάσεις μειώθηκαν κατά 7,9 εκατομμύρια στρέμματα. Αυτό ισοδυναμεί με έκταση που καταλαμβάνουν 987.000 γήπεδα ποδοσφαίρου, περίπου.

Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που συνεχίζουν να κατακαίνε τον Αμαζόνιο ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί, παρόλα αυτά ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρο κλείνει τα μάτια, απολύοντας μάλιστα τον επικεφαλής του βραζιλιάνικου Διαστημικού Οργανισμού, πληρώνοντας το λάθος να τονίσει το μέγεθος του αυξητικού ρυθμού της αποψίλωσης.



Τον Ιούνιο, η Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας, Irma Martinez, μιλώντας σε συνέδριο στην Ελβετία επισήμανε τα οφέλη της αναδάσωσης για την κουβανική οικονομία και τόνισε αυτό θα μπορούσε να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο αν τερματιστεί το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο νησί της επανάστασης.

Κι αυτό για να μπορέσει η Κούβα να κάνει εισαγωγές πιο σύγχρονης τεχνολογίας με την οποία θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις αναδάσωσης.

Σημείωση:
[1]. Ένα εκτάριο ισούται με 10.000 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή 10 στρέμματα.












rovespieros.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive