Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

«Αν με στείλετε στο Ιράν θα με σκοτώσουν, θα παντρέψουν την κόρη μου στα 9»

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Τη μη έκδοση της 37χρόνης Ιρανής Σαραρέ Κχαντεμί πρότεινε σήμερα στους δικαστές του 6ου Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας της έδρας, υποστηρίζοντας ότι εάν ...
γίνει δεκτό το αίτημα των ιρανικών Αρχών η ζωή της μπορεί να κινδυνεύσει και να κακοποιηθεί.

Με δάκρυα στα μάτια η Σαραρέ Κχαντεμί ενώπιον των αρεοπαγιτών, ζήτησε από τους δικαστές να προστατεύσουν την ίδια και την κόρη της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας και ζητώ την προστασία σας. Αν παραδοθώ στο καθεστώς θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα 9 της».

Ακόμη, η 37χρόνη, ανέφερε ότι οποίος έχει πολιτική δράση στην πατρίδα της συλλαμβάνεται και εξήγησε ότι η ίδια βιντεοσκοπούσε διαδηλώσεις που γινόντουσαν σε βάρος της κυβέρνησης και τις έστελνε σε τηλεοπτικού σταθμούς. Όμως, τόνισε «αυτό είναι έγκλημα στη χώρα μου και όποιος έχει πολιτική δράση συλλαμβάνεται»

Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, τονίζοντας ότι η 37χρονη κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου εάν επιστρέψει στην πατρίδα της και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Το Ιράν βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλης αλλαγής. Σε αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση και με άνοδος του κόμματος των ακραίων ισλαμιστών. Στο Ιράν υπάρχουν επαναστατικά δικαστήρια και κανονικά. Τα πρώτα δικάζουν πολιτικά αδικήματα. Αποτελούνται από ιερείς και οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο. Τα κανονικά δικαστήρια αποτελούνται μόνο από άντρες. Ύπατος άρχοντας σε αυτά είναι ο Εμπραχίμ Ραϊζί. Αυτός έχει ποινικοποιήσει το λειτούργημα του δικηγόρου. Υπάρχει ακόμη και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Η Ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μόνο το 20% αυτών. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλή θανατικών ποινών, κυρίως ανηλίκων».

Επίσης, ο κ. Δοξιάδης επισήμανε ότι στο Ιράν η γυναίκα από 9 χρονών θεωρείται υπόλογη απέναντι στο νόμο και η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα και με διάφορους τρόπους, απαγχονισμού, λιθοβολισμού και σταύρωση.

«Εκτός για τα αδικήματα του φόνου και της ένοπλης ληστείας, η θανατική ποινή προβλέπεται για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι έχει κίνδυνο ζωής», προσέθεσε ο κ. Δοξιάδης και απευθυνόμενος στους αρεοπαγίτες είπε: «Το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια. Να σώσετε δύο ζωές».

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 29 Οκτωβρίου 2019.















topontiki.gr

  • Blogroll

  • Blog Archive