Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Οι άνδρες της αστυνομίας στη Λα Πας της Βολιβίας δεν σεβάστηκαν ούτε τα φέρετρα των νεκρών… 

Ένστολα καθάρματα στην υπηρεσία της υπεράσπισης μιας πραξικοπηματικής κυβέρνησης. Δολοφόνοι σε διατεταγμένη υπηρεσία απέναντι στον εχθρό λαό.
Κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, την Πέμπτη διέλυσαν μια ογκώδη πορεία αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχε στην κεφαλή τα φέρετρα πέντε ανθρώπων: Πέντε αγωνιστών που έχασαν τη ζωή τους από τις δολοφονικές επιθέσεις τους στρατού και της αστυνομίας της Βολιβίας την Τρίτη. 


Χτύπησαν τη νεκρώσιμη πομπή που είχε μετατραπεί σε λαϊκό ποτάμι οργής… Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτή την πορεία που ξεκίνησε από την Ελ Άλτο, σε μικρή απόσταση από τη διοικητική πρωτεύουσα της Βολιβίας, οχυρό του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος μετά το πραξικόπήμα έχει εξοριστεί στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο. Στην πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου, στο κέντρο της Λα Πας, άνθρωποι που μετέφεραν δύο από τα φέρετρα, καλυμμένα με λουλούδια και την ουιφάλα, την πολύχρωμη σημαία των αυτοχθόνων των Άνδεων, αναγκάστηκαν εξαιτίας του πυκνού νέφους των δακρυγόνων και της επίθεσης τω αστυνομικών να τα αφήσουν για λίγο κάτω… 

Άφησαν τους νεκρούς τους στο έδαφος μερικά μέτρα μακρυά από ένα στρατιωτικό όχημα αντιμετώπισης ταραχών που έβαλε εναντίον τους… 


«Δικαιοσύνη! Δικαιοσύνη!» φώναζαν οι διαδηλωτές, κατηγορώντας τις αρχές ότι άνοιξαν πυρ δύο ημέρες νωρίτερα εναντίον διαδηλωτών οι οποίοι είχαν αποκλείσει το διυλιστήριο της Σενκάτα, μερικά χιλιόμετρα από τη Λα Πας. 


Ο στρατός και η αστυνομία άνοιξαν πυρ κατά των άοπλων διαδηλωτών… 

Συνολικά οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια αυτά. 

Ο συνολικός απολογισμός της μετεκλογικής κρίσης έφθασε έτσι τους 32 νεκρούς, οι 29 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους μετά την παραίτηση του Μοράλες μετά το πραξικόπημα του στρατού. 

«Μας έκαναν κόσκινο από τις σφαίρες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρουφίνο Κόπα, αγρότης, 42 ετών, που συμμετείχε στη διαδήλωση εναντίον της αυτοανακηρυχθείσας μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Άνιες που έχει γίνει η πολιτική «μαριονέτα» των πραξικοπηματιών, των ΗΠΑ και των αντιδραστικών συμμάχων τους. 

«Απαιτούμε δικαιοσύνη, δεν θέλουμε αυτή η κυρία να είναι πρόεδρος», είπε μια αυτόχθων με το μικρό παιδί της, οκτώ μηνών, στην πλάτη, ζητώντας να μην κατονομαστεί διότι φοβάται ότι θα υποστεί αντίποινα. 

Η κρατική βία και καταστολή σε όλο το αστικό «μεγαλείο» της…


“They’re killing us like dogs.”
"The military has guns and a license to kill; we have nothing," cried a mother whose son had just been shot in Senkata. 
"Please, tell the international community to come here and stop this."
.......


Πληροφορίες από

  • Blogroll

  • Blog Archive