Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την επιβεβαίωση εκ μέρους της αστυνομίας περί χρήσης όπλων με πλαστικές σφαίρες, τη στιγμή που αποκαλύπτεται πως υπήρξε και σχετικός τραυματισμός γυναίκας στο Κουκάκι.

Ποιο είναι όμως στην πραγματικότητα το όπλο-«γροθιά Manurhin» MR35 με τις «ελαστικές μπάλες» ...
στο οποίο αναφέρθηκε η ΕΛΑΣ και πόσο επικίνδυνες είναι αυτές;

Πρόκειται για μπάλες από καουτσούκ διαμετρήματος 35 χιλιοστών. Δεν έχουν το σχήμα της σφαίρας αλλά ουσιαστικά κάνουν την ίδια δουλειά αποτροπής και ακινητοποίησης. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, από τις γαλλικές και τις καναδικές αρχές.

Οι MR35 εκτοξεύονται από πυροβόλο όπλο, το οποίο είναι ημιαυτόματο. Δίνει ταχύτητα στις μπάλες 113 μέτρων των δευτερόλεπτο πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από απόσταση (η οποία όμως φέρεται να είναι πιο επικίνδυνη).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα πρώτα MR35 η ΕΛΑΣ τα παρέλαβε το 2013.  Κατά την περιγραφή του όπλου αναφέρεται ότι η χρήση του προκαλεί σοκ εξουδετέρωσης που σταματά τον επιτιθέμενο από τη συνέχιση της δράσης του.

Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι η ΕΛ.ΑΣ είχε παραλάβει τουλάχιστον 130 όπλα αυτού του τύπου. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται μάλιστα στο εγχειρίδιο που συνοδεύει το εν λόγω όπλο, το κτύπημα από σφαίρα καουτσούκ προκαλεί σοκ και έντονο πόνο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται επίσης στο εγχειρίδιο, ειδικά αν η ρίψη της πλαστικής σφαίρας γίνει από μακριά, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ο στόχος να κτυπηθεί στο κεφάλι ή σε άλλο ευαίσθητο σημείο και να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός, ακόμη και θάνατος!

Στο σχετικό έγγραφο προσδιορίζεται ως «ελάττωμα» του εκτοξευτήρα σφαιρών καουτσούκ αν επιχειρείται η βολή να γίνει σε απόσταση από τον «στόχο» μεγαλύτερη από επτά μέτρα.


πηγή  - tvxs.gr/
  • Blogroll

  • Blog Archive