Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Πέθανε ο Χάρι Βιγιέγας, ο θρυλικός σύντροφος Πόμπο του Τσε

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Τετάρτη, Ιανουαρίου 01, 2020
Ο Κουβανός Στρατηγός Ταξιαρχίας Χάρι Βιγιέγας Ταμάγιο, ένας από τους πέντε επιζώντες της αντάρτικης επιχείρησης (guerrilla) του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία, πέθανε την Κυριακή στην Αβάνα σε...
ηλικία των 79 ετών, εξαιτίας δυσλειτουργίας πολλών οργάνων, όπως ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης στο νησί.

Οι στάχτες του Βιγιέγας, στρατηγού των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων (FAR) με τον τίτλο του Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας, θα τοποθετηθούν τη Δευτέρα στο «Πάνθεον των Βετεράνων» του νεκροταφείου Κριστόβαλ Κολόν στην πρωτεύουσα της Κούβας.

Ο Βιγιέγας γεννήθηκε στις 10 Μάη 1940 στην ανατολική πόλη Γιάρα της επαρχίας Γκράνμα, και πολύ νέος εντάχθηκε στο επαναστατικό αντάρτικο στα βουνά της Σιέρρα Μαέστρα, όπου ενσωματώθηκε στη φάλαγγα με επικεφαλής τον Τσε Γκεβάρα στο επαναστατικό κίνημα.

Μετά το θρίαμβο της Επανάστασης στο νησί το 1959, ο Βιγιέγας συνέχισε να συνοδεύει τον Γκεβάρα ως επικεφαλής της προσωπικής φρουράς του και αργότερα το 1965 στο αντάρτικο του Κονγκό, όπου απέκτησε το επαναστατικό ψευδώνυμο Πόμπο.

Ήταν επίσης μεταξύ των κουβανών μαχητών που έφθασαν στη Βολιβία το 1966, ένας από τους άνδρες της ένοπλης ομάδας υπό τις διαταγές του αργεντινοκουβανού διοικητή σε αυτή την αποτυχημένη επαναστατική αποστολή.

Μετά από μια μάχη στην Κεμπράδα ντε Γιούρο, ο Βιγιέγας μαζί με τέσσερις άλλους αντάρτες κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κλοιό του βολιβιανού στρατού και αφού πέρασαν τα σύνορα με τη Χιλή επέστρεψαν στην Κούβα τον Μάρτη του 1968.

Ο Κουβανός στρατιωτικός επίσης αποτέλεσε μέλος των κουβανικών στρατευμάτων που από τα μέσα της δεκαετίας του '70 συμμετείχαν στον πόλεμο της Αγκόλας κατά της Νότιας Αφρικής.

Η επίσημη διαδικτυακή πύλη Cubadebate υπενθυμίζει ότι στην διαδρομή του ο στρατηγός Βιγιέγας ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, κατείχε τα αξιώματα του αντιπροέδρου και εκτελεστικού γραμματέα της Εθνικής Διεύθυνσης του Συνδέσμου Μαχητών της Κουβανικής Επανάστασης και ήταν μελετητής της στρατιωτικής σκέψης του Τσε Γκεβάρα.

                                          Από αριστερά: Harry Villegas, Victor Dreke, Julio Camacho Aguilera


                                          Μαχητές της Φάλαγγας Νο 8 "Σίρο Ρεδόντο" (από αριστερά): Leonardo Tamayo Núñez,
                                                      Rogelio Acevedo González, Harry Villegas Tamayo, Oscar Fernández Mell

                                                                  Τσε, Άλέιδα Μαρτς ντε Γκεβάρα, Πόμπο


                                       

                                      Harry Villegas (Pombo) και Leonardo Tamayo (Urbano), βετεράνοι της Βολιβίας


















prensa-rebelde.blogspot.com

  • Blogroll

  • Blog Archive