Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων στο «Ελ. Βενιζέλος»

Posted by KINIMA DEN PLIRONO EU Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2020
Ελευθέριος Βενιζέλος: 

Με SMS και... συγγνώμη απολύθηκαν 300 άτομα


Παύση των συμβάσεων αορίστου χρόνου και εκ περιτροπής εργασία για πολλούς εργαζομένους εφαρμόζει η Swissport

Εργασιακό χάος θα αφήσει όπως φαίνεται πίσω της η πανδημία του κορονοιού με πρώτο θύμα την αεροδρομιακή κοινότητα, η οποία μετράει ήδη τις πρώτες εκατοντάδες απολύσεις,...
ενώ συγκαταλέγεται στους κλάδους που έσπευσαν να εφαρμόσουν τη δυνατότητα της εκ περιτροπής εργασίας για διάστημα έξι μηνών.

Ήδη ξεκίνησαν οι απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης (handling) του αεροδρομίου της Αθήνας με την Swissport να ενημερώνει τους εργαζομένους της ότι χάνουν τη δουλειά τους ακόμα και με γραπτά μηνύματα ή με μία τηλεφωνική κλήση αποδίδοντας την πρωτοφανή μέθοδο στον μεγάλο αριθμό των εργαζομένων και την έλλειψη χρόνου.

Άλλωστε τόσο οι αναστολές των συμβάσεων όσο και η εκ περιτροπής εργασία προβλέπονται στις πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την προστασία των επιχειρήσεων. «Ζητώ συγγνώμη για το άκομψο του μηνύματος. Ομως είστε πάρα πολλοί και δεν υπάρχει χρόνος προσωπικής επικοινωνίας. Θα ενημερωθείτε από τον ...(όνομα) για την τελευταία ημέρα εργασίας» καταλήγει το μήνυμα που έλαβαν πολλοί από τους υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που πλέον περνούν στην ανεργία σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας.

Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια

«Η επόμενη μέρα δε θα είναι η ίδια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του μηνύματος προσθέτοντας πως «η δική μας εταιρία λόγω της κρίσιμης αυτής κατάστασης είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου».
Με το ίδιο μήνυμα ενημερώνονται και οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου ότι θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, τουλάχιστον οι μισοί: «Οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης Υπολογίστε περίπου στο 50%. Θα έχετε περισσότερες πληροφορίες σύντομα. Όλα αυτά μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Ανάμεσά στους απολυμένους, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε περίπου 300 άτομα, βρίσκονται και άνθρωποι, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεδομένου ότι έχουν συνεχείς και αδιάλειπτες ανανεώσεις των συμβάσεών τους για πάνω από μία δεκαετία, όπως ο Δαμιανός Κοντοπίθαρης, ο οποίος εργάζεται στην Swissport από το 2009: «Πρόκειται για χάος. Άλλοι ειδοποιήθηκαν με τηλέφωνα, άλλοι με μήνυμα. Άλλωστε εκτός του προσωπικού ασφαλείας, οι υπόλοιποι βρισκόμασταν ήδη σε αναγκαστική άδεια καθώς ελάχιστες πτήσεις εκτελούνται. Κανείς δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους. Από το δικό μου τμήμα εργατών και χειριστών στην πίστα πρέπει να έμειναν οι δέκα από τους πενήντα που απασχολούσε. Ουσιαστικά αυτοί που ήταν αορίστου χρόνου, τους οποίους πλέον περιμένει η εκ περιτροπής εργασία» λέει ο ίδιος στο ethnos.gr.

Δεν προβλέπεται επίδομα 800 ευρώ

Η απόλυση δεν ήταν το μοναδικό χαστούκι γι΄αυτήν τη μερίδα εργαζομένων, καθώς ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου δεν προβλέπεται να λάβουν καν το επίδομα των 800 ευρώ και μένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι: «Κυνηγάμε αυτό το δικαίωμα με δικηγόρο καθώς φαίνεται ότι οι συμβασιούχοι εξαιρούνται και έχει σημασία αν μιλάμε για λήξη ή αναστολή της σύμβασης εργασίας. Ετσι κι αλλιώς στην εταιρία υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά καθεστώτα, άλλοι έχουν δίμηνες συμβάσεις, άλλοι εξάμηνες, άλλοι είναι τετράωρης απασχόλησης, άλλοι εξάωρης, κλπ».

Αλλά και όσοι δεν έλαβαν αντίστοιχα μηνύματα καθώς είναι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ήδη αναμένουν ενημέρωση για εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, Χρήστος Καραγιάννης: «Τις τελευταίες ημέρες σταματούν τους εργαζομένους ορισμένου χρόνου σταδιακά όποτε λήγουν οι συμβάσεις των περισσότερων. Αυτές τις ημέρες το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στους υπόλοιπους η εκ περιτροπής εργασία. Αλλωστε είναι κάτι, το οποίο η άλλη εταιρία επίγειας εξυπηρέτησης, η Goldair, ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζει από τις 18 Μαρτίου με επίσημη ανακοίνωση που έστειλε στους εργαζομένους της».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Goldair, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν στις 17 Μαρτίου ότι «λόγω σημαντικού περιορισμού της δραστηριότητας της επιχείρησης και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και διαβούλευσης με το Σύλλογο Προσωπικού Επίγειας Εξυπηρέτησης Goldair, αποφασίστηκε η εφαρμογή του συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης στο σύνολο των εργαζομένων από 1 έως 4 ημέρες εργασίας εβδομαδιαίως με κυλιόμενες βάρδιες ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες».

Ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου ορίστηκε «η Τετάρτη 18η Μαρτίου 2020 και θα διαρκέσει αρχικά έως την Κυριακή 12 Απριλίου 2020». Καταλήγοντας στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εταιρία θα επανεξετάσει την εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής απασχόλησης και την λήψη των κατάλληλων αναγκαίων μέτρων «με σκοπό κατά το δυνατόν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Το ΕΚΑ

Για τη λειτουργία του κορονοιού ως ευκαιρία για πολλούς εργοδότες, προειδοποιεί με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλώντας την κυβέρνηση «να βάλει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις». «Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει όσες εταιρίες βιάζονται να εκμεταλλευτούν την ΠΝΠ που εξέδωσε η κυβέρνηση, καθώς και τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, που προαναγγέλλει μειώσεις μισθών μέσω της εκ περιτροπής εργασίας» επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΕΚΑ.

Τονίζει ότι οι εταιρίες Swissport και Skyserv ενημέρωσαν μέσω μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων τους, ότι θα παύσουν άμεσα όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ότι θα προχωρήσουν στην ένταξη των εργαζόμενων αορίστου χρόνου στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας. «Αυτό οδηγεί στην ανεργία περίπου 300 συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Επίσης στην Goldair από τη προηγούμενη εβδομάδα ισχύει η εκ περιτροπής εργασία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το ΕΚΑ καλεί την κυβέρνηση και τις εταιρείες στο αεροδρόμιο να μην προχωρήσουν στην απόλυση των εργαζόμενων.





  


  • Blogroll

  • Blog Archive