Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Συνδικάτα: ραντεβού στη Θεσσαλονίκη- Σηκώστε τις μπάρες!

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Δευτέρα, Αυγούστου 30, 2010

Συνδικάτα: ραντεβού στη Θεσσαλονίκη
Σηκώστε τις μπάρες!
πηγή: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Ένα νέο κίνημα θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου. Είναι πολίτες απ' όλη την Ελλάδα, οδηγοί αυτοκινήτων και δικύκλων, που δεν πληρώνουν τα διόδια στις εθνικές οδούς και θα δώσουν το παρών στις διαδηλώσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η πρωτότυπη κινητοποίησή τους θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου από τα διόδια των Αφιδνών έξω από την Αθήνα, με μια μηχανοκίνητη πομπή ανυπακοής στην πληρωμή των διοδίων που θα καταλήξει το απόγευμα στα Μάλγαρα. Ενδιάμεσα η πομπή θα κάνει στάσεις σε όλους τους σταθμούς των διοδίων, όπου θα ενισχύεται με αυτοκίνητα και μηχανές ανθρώπων που θα ανέβουν στη Θεσσαλονίκη για τις διαδηλώσεις ανοίγοντας τις μπάρες. «Ο κόσμος που δεν πληρώνει τα διόδια είναι ήδη χιλιάδες. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν αγανακτήσει με αυτή την κατάσταση και όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν πως πίσω από τους δέκα σταθμούς διοδίων που υπάρχουν από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται πολύ μεγάλα συμφέροντα» λέει ο Γιώργος Τσιομάλου, από την ανοιχτή συνέλευση Θεσσαλονίκης του κινήματος «Ελεύθεροι δρόμοι - χωρίς διόδια». «Όλοι εμείς για τη συντήρηση των δρόμων έχουμε πληρώσει πολλές φορές, μέσα από τα τέλη κυκλοφορίας, τον φόρο κατανάλωσης καυσίμων, τα ασφάλιστρα των οχημάτων και φυσικά από τους σταθμούς των διοδίων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας» συμπληρώνει ο Θάνος Γεωργίλας, από την ίδια συνέλευση. Κατηγορούν τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν στήσει τους νέους σταθμούς διοδίων ότι προσπαθούν με διάφορα κόλπα να φοβίσουν τον κόσμο για να πληρώνει τα διόδια, ενώ, όπως υποστηρίζουν από το κίνημα «Ελεύθεροι δρόμοι - χωρίς διόδια», κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρακωλύει τις συγκοινωνίες στους εθνικούς δρόμους. Καταγγέλλουν ακόμα τις εταιρείες πως όχι μόνο βάζουν διόδια στους εναλλακτικούς δρόμους, αλλά τοποθετούν παράνομα εμπόδια ώστε να μην μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν οι οδηγοί που θέλουν να αποφύγουν τους σταθμούς διοδίων στην εθνική οδό. Στα εγκαίνια της ΔΕΘ η μηχανοκίνητη πομπή θα σταθμεύσει στη δυτική πλευρά της πόλης και οι οδηγοί θα συμμετέχουν πεζοί στο συλλαλητήριο της Καμάρας. Πληροφορίες για την κινητοποίηση και για όσους θέλουν να σηκώσουν τις μπάρες δίνονται στα τηλέφωνα 6976-708281 και 2310-266669....

...Μετά τη χαμένη μάχη του ασφαλιστικού, τα εργατικά συνδικάτα προετοιμάζονται για δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση σχετικά με τις αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο για τις συλλογικές συμβάσεις, τους μισθούς και τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων του δημοσίου. Ο κύκλος θα ανοίξει στη Θεσσαλονίκη στις 11 Σεπτεμβρίου, στα εγκαίνια της 75ης ΔΕΘ, στο έτσι κι αλλιώς καθιερωμένο -εδώ και δύο δεκαετίες- ραντεβού συνδικάτων και κυβερνήσεων.

Ερωτηματικό αποτελεί με ποια δυναμική θα ανεβούν στη Θεσσαλονίκη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, καθώς το τέλος του πρώτου γύρου βρήκε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες πολύ μακριά από τους στόχους τους και τους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα να μετρούν απώλειες στα εισοδήματά τους και να βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να έχει επιστρέψει στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Μπορούν τα συνδικάτα να αντεπιτεθούν και η ηγεσία της ΓΣΕΕ να ξεπεράσει το μούδιασμα που της προκάλεσε η σκληρή στάση της κυβέρνησης, κυρίως στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας; Οι συνδικαλιστές το θεωρούν μονόδρομο για να αποτραπεί το δεύτερο τσουνάμι μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο έως το τέλος του 2010. Οι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν;
Μία πρώτη απάντηση θα δοθεί το απόγευμα των εγκαινίων της ΔΕΘ μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η καμπάνια για το συλλαλητήριο της 11ης Σεπτεμβρίου σε όλα τα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ήδη δεκάδες λεωφορεία έχουν ναυλώσει οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ -έτοιμοι να «ματώσουν» για να μην εφαρμοστούν όσα προβλέπει το μνημείο για την ενεργειακή αγορά-, των ΕΛΤΑ και του ΟΣΕ, οι οποίοι είναι πιθανό να έρθουν στη Θεσσαλονίκη με ειδικά δρομολογημένα τρένα. Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή στο συλλαλητήριο και των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων αλλαγών τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση.

Ο «λαός» της Αριστεράς
Σε ξεχωριστή συγκέντρωση θα προχωρήσει και φέτος στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στην πλατεία Αριστοτέλους. Από την περασμένη εβδομάδα οι συνδικαλιστές των «κόκκινων» συνδικάτων προχωρούν σε συσκέψεις προετοιμασίας για την κινητοποίηση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις. Τη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους θα στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, που στις 9 με 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιεί το 36ο φεστιβάλ της στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Σε πανελλαδική κινητοποίηση για τα εγκαίνια της ΔΕΘ βρίσκονται και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως και το ΚΚΕ δίνει κεντρική πολιτική βαρύτητα στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη κατά κυβέρνησης και τρόικας. Το πώς θα κινηθούν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, πάντως είναι σίγουρο ότι θέλουν να έχουν μία διακριτή παρουσία σε σχέση με το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΘ.

Ο τρίτος πόλος
Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει στις 11 Σεπτεμβρίου και όλες οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, που κατά παράδοση πραγματοποιούν τρίτη συγκέντρωση στην Καμάρα. Φέτος δεν αποκλείεται να κινηθούν σε περισσότερα από ένα ανεξάρτητα μπλοκ, σε μια προσπάθεια να πολιορκήσουν από διαφορετικά σημεία το «Ι. Βελλίδης» την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού. Πανελλαδικό κάλεσμα για τις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να κάνουν και οι πρωτοβουλίες των πρωτοβάθμιων σωματείων που συμμετείχαν με σταθερή παρουσία στον πρώτο γύρο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Στις 8 με 10 Σεπτεμβρίου συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και αυτόνομες κινήσεις πολιτών διοργανώνουν στο ΑΠΘ, με τη συμμετοχή πολλών ομιλητών-εκπροσώπων κινημάτων από το εξωτερικό, φεστιβάλ για την άμεση δημοκρατία που θα κορυφωθεί με τη διαδήλωση στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

«Δεν θα περάσει τίποτε άλλο»
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος θα είναι και φέτος, για πολλοστή φορά, ο «οικοδεσπότης» στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Πόσο κρίσιμο είναι το φετινό συλλαλητήριο;
Φέτος το συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ όσα έχουν γίνει στο παρελθόν. Πιστεύαμε πως πέρσι τα προβλήματα των εργαζομένων είχαν κορυφωθεί, όμως αυτά που συνέβησαν φέτος ξεπέρασαν κάθε αρνητική πρόβλεψη. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δέχτηκαν μία πρωτοφανή επίθεση, τους αφαιρέθηκε ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και η κυβέρνηση τους πέρασε ένα κλίμα φόβου. Στις 11 Σεπτέμβρη θα στείλουμε ένα μαζικό και μαχητικό μήνυμα: Δεν θα περάσει τίποτε άλλο. Αν δεν το ακούσει η κυβέρνηση, αυτή θα χάσει. Το είχαμε πει και στον Κώστα Καραμανλή. Δεν μας άκουσε και δείτε τώρα πού είναι ο πρώην πρωθυπουργός.

Δυνάμεις έχουν τα συνδικάτα για έναν δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης;
Υπάρχουν δυνάμεις. Αλλά το μεροκάματο, όσο μικρό κι αν είναι, είναι πολύ ακριβό για να το χάσει ένας εργαζόμενος σε μία απεργία. Όμως αν δεν υπάρξει τώρα σκληρή αντιπαράθεση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει στον εύκολο δρόμο που έχει επιλέξει, να αφαιρεί χρήματα από τον κόσμο της εργασίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει αυτή τη ρότα. Ο κόσμος την ψήφισε για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι για να κυβερνά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ή η εκχώρηση του μάνατζμεντ παραμένουν αιτίες πολέμου;
Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΑΘ, αλλά και του ΟΛΘ, είναι ζήτημα που δεν το διαπραγματευόμαστε. Η ιδιωτικοποίηση προφανώς και παραμένει αιτία πολέμου. Πιστεύουμε στον αγώνα που κάναμε, τον συνεχίζουμε και σήμερα, γιατί αυτοί οι οργανισμοί προσφέρουν σε όλο το κοινωνικό σύνολο, είναι πάνω από τα επιχειρηματικά κέρδη. Τα λάθη που έχουν γίνει από τις διοικήσεις τους και από τις πολιτικές των κυβερνήσεων δεν μπορεί να τα πληρώσουν η κοινωνία και οι εργαζόμενοι.

Μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ σκεφτήκατε να κατεβάσετε το πανό «Όχι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης», που είναι κρεμασμένο εδώ και χρόνια στην πρόσοψη του ΕΚΘ;
Οι θέσεις μας είναι σταθερές, και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλες οι συνιστώσες του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν αλλάζουν από την αλλαγή μίας κυβέρνησης. Αυτό το πανό θα κατέβει μόνο αν αλλάξουν οι πολιτικές που χτυπούν τον κόσμο της εργασίας. Σήμερα διαπιστώνουμε πως η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι σκληρά νεοφιλελεύθερη απέναντι στην κοινωνία, ενώ δεν αγγίζει τους έχοντες και κατέχοντες.
Την πρόταση για πανευρωπαϊκή απεργία στις 29 Σεπτεμβρίου πώς την αντιμετωπίζετε;
Τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά σε όλη την Ευρώπη. Μιλάμε για μία Ευρώπη των τραπεζιτών και όχι των λαών. Ο συντονισμός των ευρωπαϊκών συνδικάτων επιβάλλεται και οι κοινοί αγώνες εξυπακούονται, και όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε μία πανευρωπαϊκή απεργία. Μόνο που εδώ στην Ελλάδα κάποιοι στο συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να καταλάβουν πως οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται ξεχωριστές συγκεντρώσεις και κατηγορίες σε συνδικαλιστές ότι αυτοί φταίνε για τα μέτρα. Ενότητα χρειάζονται οι εργαζόμενοι.

Οι «υποδοχές» έχουν τη δική τους ιστορία
Η πρώτη: Το 1990, παραμονές των εγκαινίων της 55ης ΔΕΘ, η ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη απεργία απαντώντας στις αλλαγές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ασφαλιστικό. Το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε ένα μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους και η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» χαρακτήρισε εκείνες τις μέρες ως τις πιο θερμές όλου του χρόνου. Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ πραγματοποιούσαν στάσεις εργασίας, οι τραπεζοϋπάλληλοι είχαν κατεβάσει τα ρολά στις τράπεζες και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ προχωρούσαν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Η ιστορική: Το 1992 στα εγκαίνια της 57ης ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη θύμιζε πολιορκημένη πόλη. Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν παραταχθεί στα διόδια των Μαλγάρων, όπου κατάφεραν να σταματήσουν ένα κομβόι 64 λεωφορείων από την Αθήνα που μετέφερε στη Θεσσαλονίκη 3.000 εργαζόμενους της ΕΑΣ, των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, που βρίσκονταν από το καλοκαίρι σε σφοδρή σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπό τον φόβο επεισοδίων η αστυνομική διεύθυνση προχώρησε στη απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων στη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου. Τελικά, περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές έσπασαν την απαγόρευση.
Η μεγάλη: Το 2008, στα εγκαίνια της 73ης ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στους δρόμους της Θεσσαλονίκης από το ξεκίνημα του «θεσμού». Στις τρεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν περισσότεροι από 22.000 διαδηλωτές. Την ώρα που ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωνε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, η Θεσσαλονίκη δονούνταν από αντικυβερνητικά συνθήματα και οι συνδικαλιστές υποστήριζαν πως ο πρωθυπουργός φέρεται σαν να ζει σε άλλη χώρα. Για πρώτη φορά συμμετείχε στη διαδήλωση μαζικό μπλοκ με σημαίες του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής τον τότε γραμματέα του κόμματος, Γιάννη Ραγκούση.
Η περσινή: Το 2009, παρά την προκήρυξη των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, οι κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της 74ης ΔΕΘ ήταν και πάλι μαζικές, με περίπου 16.000 διαδηλωτές στους δρόμους και τα εργατικά συνδικάτα να ζητούν την εδώ και τώρα αλλαγή πολιτικής. Για πρώτη φορά συμμετείχε στις διαδηλώσεις μεγάλο μπλοκ μεταναστευτικών οργανώσεων με το σύνθημα: «0% Ρατσισμός - 100% Αλληλεγγύη».
  • Blogroll

  • Blog Archive