Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011


Το κράτος και οι εταιρίες έχουν βρεί διάφορες όμορφες λέξεις προκειμένου να κρύψουν μια μάυρη και άραχλη πραγματικότητα για τον λαό: επιλεκτική χρεοκοπία, μεταρρυθμιστικά μέτρα. εξυγίειανση, εξορθολογισμός,εκσυγχρονισμός, μετατάξεις, εργασιακή εφεδρεία, κάθαρση κλπ είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που κρύβουν ένα περιεχόμενο: Ανεργία, απολύσεις , κλείσιμο νοσοκομείων, παιδικών σταθμών , ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, παράδοση όλης της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών , βορρά στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Σε αυτά τα πλαίσια καταργούν λεωφορειακές γραμμές με σκοπό την εξοικονόμηση κάποιων χρημάτων και ταυτόχρονα έναντι σκληρού τιμήματος για τους κατοίκους και γενικότερα για το κοινωνικό σύνολο. Δημοσιεύουμε μια τέτοια ανακοίνωση από κατοίκους στο Δαφνί.Βέβαια είναι αυτονόητο ότι οι εκκλήσεις το πιθανότερο είναι να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων και μόνο η συλλογική πάλη των κατοίκων στους δρόμους μπορεί να έχει αποτελέσματα


ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΦΝΙΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

΄΄Ο ΔΑΦΝΑΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ΄΄

Προς : Αριθμ.Πρωτ.:007/07/11

ΟΑΣΑ Ημερ.: 26/07/11

Διεύθυνση Συγκοινωνιακού Έργου

Μετσόβου 15

Αθήνα 106 82 Fax: 210 8212782

Κοιν.: 1) Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπόψη Υπουργού κ.Γ.Ν.Ραγκούση

Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε Παπάγου 101 91 Fax: 210 6508024

2) Δήμος Χαϊδαρίου Υπόψη Δημάρχου κ.Δ.Μαραβέλια

3) Τοπικός Τύπος και ΜΜΕ

Θέμα : Κατάργηση των συγκοινωνιακών γραμμών 804 Πειραιάς-Δαφνί και 812 Πλατεία Κουμουνδούρου-Χαϊδάρι

Αξιότιμοι Κύριοι,

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα και τις αιτίες κατάργησης των προαναφερθέντων συγκοινωνιακών γραμμών όπως αυτές αναγράφονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ, έχουμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα :

1) Η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών εκ μέρους του ΟΑΣΑ είναι εμφανής και προκλητική. Χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση στις 23/07/11 αποφασίσατε την αναστολή των δρομολογίων και αφήσατε τους πολίτες σε μια πολύωρη αναμονή στις στάσεις με απίστευτη ταλαιπωρία και υπό συνθήκες καύσωνα.

2) Καταργήσατε την λεωφορειακή γραμμή 804 Πειραιάς-Δαφνί και παράλληλα τις γραμμές 802 και 803 επίσης με κατεύθυνση προς τον Πειραιά. Οι γραμμές αυτές εξυπηρετούσαν όλους τους κατοίκους του Χαϊδαρίου προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση. Είναι άξιον απορίας με τι κριτήρια αποφασίσατε πως ένας Δήμος της Δυτικής Αττικής με 50.000 περίπου κατοίκους να μην έχει άμεση πρόσβαση προς τον Πειραιά. Αναφέρεται επίσης ότι θα γίνει επικάλυψη των γραμμών αυτών από την λεωφορειακή γραμμή 845 Πειραιάς-Ελευσίνα, μια γραμμή η οποία διασχίζει την λεωφόρο Αθηνών και μέσω της οδού Θηβών κατευθύνεται προς τον Πειραιά. Ειδικότερα για την γραμμή 804 Πειραιάς-Δαφνί θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ήταν η μοναδική γραμμή που διερχόταν από την Ιερά Οδό. Αναφέρεται επίσης ότι για τον νέο σχεδιασμό του δικτύου λεωφορείων ελήφθησαν υπόψη οι αυξανόμενες απαιτήσεις των πολιτών για υψηλότερο επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης δηλ. συχνότερα δρομολόγια, μείωση χρόνου αναμονής στις στάσεις και μικρότερο μήκος περπατήματος προς/από τις στάσεις. Τίποτε όμως από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα του νέου σχεδιασμού δεν ανταποκρίνεται με την κατάργηση της γραμμής 804 Πειραιάς-Δαφνί. Η πρόσβασή των κατοίκων του Δαφνίου προς τον Πειραιά θα πρέπει να γίνεται με δύο συγκοινωνιακές γραμμές δηλ. μεγαλύτερο χρόνο αναμονής στις στάσεις και μεγαλύτερη διάρκεια διαδρομής. Επίσης, το μήκος περπατήματος προς/από τη στάση που ευρίσκεται επί της λεωφόρου Αθηνών διπλασιάζεται και γίνεται επίπονο για τους κατοίκους (λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ανηφόρες) ειδικότερα κάτω από συνθήκες καύσωνα. Το σημαντικότερο δε όλων είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν όλοι οι κάτοικοι και ειδικότερα παιδιά και ηλικιωμένοι διασχίζοντας μια λεωφόρο (εθνική οδό) με πολλά τροχαία ατυχήματα. Μια επαλήθευση με την Τροχαία Χαϊδαρίου θα ήταν χρήσιμη για να πληροφορηθείτε την συχνότητα και σοβαρότητα των τροχαίων ατυχημάτων που λαμβάνουν χώρα στη διασταύρωση του Δαφνίου. Επίσης, θεωρούμε ότι μια επιτόπια αυτοψία της περιοχής από τους ιθύνοντες του ΟΑΣΑ θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την απόφασή σας για την κατάργηση της γραμμής 804 Πειραιάς-Δαφνί και τα προβλήματα που αυτή επιφέρει στις μετακινήσεις των κατοίκων.

3) Καταργήσατε την γραμμή 812 Πλατεία Κουμουνδούρου-Χαϊδάρι λόγω της τροφοδότησης και ενίσχυσης της γραμμής 811 Τοπική Χαϊδάρι-Μετρό Αιγάλεω. Επειδή δεν χρησιμοποιούν όλοι οι κάτοικοι τον σταθμό του Μετρό απαιτείται πλέον για την μετάβαση στις εργασίες τους η χρήση δύο συγκοινωνιών.

4) Μέχρι σήμερα το κόστος μιας απλής διαδρομής ήταν 1,20 Ευρώ. Ο νέος όμως σχεδιασμός αναστολής λειτουργίας των συγκοινωνιακών γραμμών επιβάλλει στους κατοίκους του Δαφνίου αφενός τη χρήση δύο ίσως και τριών συγκοινωνιακών γραμμών και αφετέρου την αγορά των εισιτηρίων με κόστος 1,40 Ευρώ. Μέχρι τις 23/07/11 η απλή μετάβασή μας στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά κόστιζε 1,20 Ευρώ η διαδρομή, ενώ τώρα μας επιβάλλεται η αγορά ακριβότερων εισιτηρίων. Θεωρείται απαράδεκτο σε περίοδο κρίσης και με τρόπο αδιαφανή να προκαλείτε το επιβατικό κοινό.

5) Επίσης, στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ αναφέρεται ότι προϋποθέσεις για τον νέο σχεδιασμό θεωρήθηκαν οι μεταβολές του πληθυσμού δηλ. η πληθυσμιακή μετατόπιση προς νέα αναπτυσσόμενα προάστια, οι επεκτάσεις των δικτύων του μετρό, τραμ, προαστιακού, η αύξηση του κόστους λειτουργίας του Ι.Χ. αυτοκινήτου και το σπουδαιότερο από όλα ο σεβασμός στο περιβάλλον. Ειδικότερα για την περιοχή του Δαφνίου (και γενικότερα για τον Δήμο Χαϊδαρίου) θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι ο αριθμός των κατοίκων την τελευταία δεκαετία έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Σαν κάτοικοι της παραμελημένης Δυτικής Αττικής δεν έχουμε ακόμη ευνοηθεί από τις επεκτάσεις των δικτύων του μετρό, τραμ ή προαστιακού, αλλά αντιθέτως περιμένουμε από το 2009 την λειτουργία του μετρό στον υποτιθέμενο σταθμό του Χαϊδαρίου. Επιπλέον η επιβάρυνση που δέχεται η υγεία μας από την διέλευση των 100.000 οχημάτων ημερησίως από την λεωφόρο Αθηνών είναι πλέον καταστρεπτική. Οικολογία δεν είναι μόνο τα φιλικά διακινούμενα προς το περιβάλλον λεωφορεία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα αποτραπεί ο κάθε πολίτης στη χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου. Και η αναστολή των λεωφορειακών γραμμών κάθε άλλο προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί.

Πιστεύουμε ότι απευθυνόμαστε σε ευήκοα αυτιά και ότι θα ενισχύσετε τις λεωφορειακές γραμμές διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών αντί να τις καταργείτε.

Μετά τιμής,

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Φανού Ευαγγελία Ποντικάκος Σωτήρης

Διεύθυνση:

Βυζαντίου 24

Χαϊδάρι 124 62

Τηλ. Επικοινωνίας : 210 5821135, Κιν. 6974 602592

  • Blogroll

  • Blog Archive