Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΑΣΩΠΟΣ - ΜΕΣΣΑΠΙΑ: Νερό με χρώμιο 3.500 φορές πάνω από το όριο της Καλιφόρνιας!

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Αυγούστου 04, 2011

Πολίτες τουλάχιστον δεύτερης κατηγορίας είναι οι κάτοικοι του Ασωπού και της Μεσσαπίας, καθώς συνεχίζουν να πίνουν νερό που έχει μέση περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο -ισχυρή τοξική ουσία- τα 50 έως 70 ppb, όταν στην Καλιφόρνια υιοθετήθηκε ως αποδεκτή συγκέντρωση ελάχιστης επικινδυνότητας το 0,02 ppb!
Η υιοθέτηση του ορίου 0,02 ppb για το εξασθενές χρώμιο στην Καλιφόρνια από την υπηρεσία εκτίμησης περιβαλλοντικού κινδύνου αντιπροσωπεύει τα επίπεδα της τοξικής ουσίας που δεν προκαλούν -στατιστικώς- σημαντική αύξηση των κινδύνων στην ανθρώπινη υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας θέσπισε ελάχιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση στο πόσιμο νερό της Μεσσαπίας τα 2 ppb σε μια απόφαση-σταθμό τον Ιούνιο του 2010. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής διοργάνωσε και συνέδριο (επιστημονικό), από το οποίο εξήχθησαν συμπεράσματα για την τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου και τη δυνατότητα ανίχνευσής του. Εσχάτως όμως (7/6/2011) το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του προτρέπει τους δήμους και τις περιφέρειες να προχωρήσουν σε επιπλέον μετρήσεις ποιότητας νερού από τις περιοχές Ασωπού - Μεσσαπίας.
Αυτό είναι δυστυχώς το έργο του ανεκδιήγητου κράτους και των (συμ)φορέων του. Γι' αυτό ας μην περιμένουν άλλο οι κάτοικοι να χιονίσει για να δουν άσπρη μέρα. Πρέπει να ξανακινητοποιηθούν καθώς «η ανάγκη για παροχή καθαρού πόσιμου νερού είναι αυτονόητη». Οχι άλλα παζάρια με την υγεία. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες μπορεί και πρέπει να συνεχίζονται όταν, εκτός από τους ιδιοκτήτες των εταιρειών, ωφελούν τη χώρα και το κοινωνικό σύνολο.

αποσπασματα απο Ελευθεροτυπια
  • Blogroll

  • Blog Archive