Σάββατο 13 Αυγούστου 2011


Το ονόμασαν Αμερικανικό Μνημόνιο,θέλοντας να δείξουν τις ομοιότητες των σκληρών ταξικών επιλογών που επιδιώκουν να επιβάλλουν από κοινού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Πρόκειται για το λεγόμενο «μεγάλο συμβιβασμό του Ομπάμα», που αρχικά παρουσιάστηκε ως υπερασπιστής της αντίληψης περί «μοιρασιάς των βαρών»προτείνοντας την περικοπή των κοινωνικών δαπανών αλλά και τη φορολόγηση των μεγάλων αμερικανικών περιουσιών.
Τελικά αποκαλύφθηκε ότι η σοσιαλδημοκρατική φούσκα που ακούει στο όνομα Ομπάμα πάντα σκάει αφήνοντας πίσω της πότε τα συντρίμμια των αμερικανικών επεμβάσεων καθώς συνεχίζει την πολιτική Μπους, άλλοτε τα χαλάσματα των βίαιων κοινωνικών περικοπών. Σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στους δύο πυλώνες του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ αποφασίστηκε η μείωση του προϋπολογισμού κατά 2.4 τρισεκατομμύρια δολάρια με σκοπό την αντιμετώπιση του τεράστιου χρέους που βρίσκεται στα 14.3τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ποιες όμως είναι οι βασικοί άξονες που ορίζουν τις νέα πιο σκληρές ταξικές επιλογές;
Επιβολή σκληρής λιτότητας ,άγριες κοινωνικές περικοπές ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλειας και της υγείας , αύξηση της ανεργίας και των νεόπτωχων, αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ακολουθώντας πιστά το ανάλογο ευρωπαϊκό μοντέλο εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα.
Διατήρηση του αφορολόγητου των πλουσίων αμερικανών, επιλογή που κυριάρχησε επί προεδρίας Μπους και συνεχίζεται επί Ομπάμα.
Ετοιμότητα για νέα μνημόνια που αποκαλύπτεται διαμέσου της γερουσιαστικής επιτροπής που συγκρότησαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι και η οποία θα αποφασίσει από που θα περικοπούν επιπλέον 1.5 τρις δολάρια από τα 2.4 τρις δολάρια που έχουν προβλεφθεί αρχικά.
Η ταξικότητα όμως των παραπάνω επιλογών δεν αποδεικνύεται μόνο από το ποιος πληρώνει και ποιος φοροαπαλλάσσεται, αλλά και το που πάνε τα τρισεκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτικά είναι τα όσα συμβαίνουν στο τομέα της Ασφάλειας, δηλώνοντας ταυτόχρονα τον ενιαίο τρόπο που ο αστικός κόσμος αντιμετωπίζει τον εσωτερικό εχθρό-εργαζόμενο λαό και τον κάθε εξωτερικό εχθρό: στις δαπάνες για την ασφάλεια περιέχονται πιστώσεις για την Άμυνα, τις μυστικές υπηρεσίες, τα εξοπλιστικά προγράμματα, την έρευνα,την εσωτερική ασφάλεια -αντιτρομοκρατική υπηρεσία και ανάλυση πληροφοριών- και επίσης οι στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό για την διασφάλιση των συμφερόντων του αμερικανικού κατεστημένου.
Σύμφωνα με την συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για το ανώτατα όριο χρέους των ΗΠΑ και τις συνακόλουθες περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση των δαπανών για την ασφάλεια κατά 850 δις δολάρια. Παρά τις όποιες αντιδράσεις, που εν πολλοίς εκφράζουν τις ανησυχίες των πολεμικών βιομηχανιών για περιορισμό ή ακύρωση χρυσοφόρων συμβάσεων, ο Λόρενς Καμπ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επί προεδρίας Ρήγκαν, επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ των ΗΠΑ είναι 536δις δολάρια, ξεπερνώντας τον αντίστοιχο της εποχής του πολέμου στο Βιετνάμ και του Ψυχρού Πολέμου, αποδεικνύοντας τις πολεμικές προτεραιότητες των ΗΠΑ, εις βάρος του εργαζόμενου λαού της.
Όμως το τέχνασμα της «δημιουργικής λογιστικής» βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πολεμικές δαπάνες για τις εκστρατείες στο Ιράκ και Αφγανιστάν δεν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του αμερικανικού ΥΠΕΘΑ, αλλά καταγράφονται σε άλλη γραμμή πληρωμών. Αξίζει βεβαίως να επισημάνουμε ότι παρά τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από Ιράκ και Αφγανιστάν, οι συνεχείς επιθέσεις της Αντίστασης υποχρεώνουν τους επιτελείς να μιλούν για παράταση της παραμονής των Αμερικανών Μισθοφόρων.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Μπράουν και του Ινστιτούτου Γουότσον, οι δύο πόλεμοι θα κοστίσουν από 2.3 έως 3.7 τρις δολάρια. Επίσης, στα παραπάνω ποσά πρέπει να προστεθούν άλλα 884 έως 1.334 δις δολάρια για τις δαπάνες για τους βετεράνους μισθοφόρους.
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις απίστευτες και δραματικές απώλειες των πολύπαθων λαών που πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά τα γεωστρατηγικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων ενέργειας και τα συμβόλαια ανοικοδόμησης των ερειπίων που δημιούργησε η Αμερικανοβρετανική και νατοϊκή εισβολή της Δυτικού τύπου Δημοκρατίας, τα οποία εποφθαλμιούν ή ήδη καρπώνονται οι εταιρίες των εισβολέων.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com
  • Blogroll

  • Blog Archive