Το μήνυμα της ΕΚΤ: Η κατάσταση στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί - Η απόφαση να ενεργοποιηθεί μηχανισμός 6μηνης παροχής ρευστότητας ήταν η χειρότερη είδηση για αγορές και οικονομίες…
Η απόφαση της ΕΚΤ από τις 10 Αυγούστου να ενεργοποιήσει μηχανισμό 6μηνης παροχής ρευστότητας από 3μηνης που ισχύει έως τώρα αποτελεί την χειρότερη πρακτικά είδηση των τελευταίων μηνών.
Η ΕΚΤ με την αλλαγή στάσης ή καλύτερα μεταστροφή 180 μοιρών αναγνωρίζει με αυτή την πρακτική της ότι το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται σημαντικά στην Ευρώπη άρα δυσχεραίνεται και το κλίμα στις τράπεζες…
Η ΕΚΤ είχε ενεργοποιήσει τον μηχανισμό 6μηνης παροχής ρευστότητας στην εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers αλλά και σε περιόδους σημαντικής επιδείνωσης των τραπεζών.
Η στρατηγική που ακολουθούσε η ΕΚΤ εσχάτως ήταν η σταδιακή απόσυρση των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες καθώς και η μείωσης της παρεχόμενης ρευστότητας με την προοπτική ότι οι οικονομίες θα βελτιώνονταν και οι τράπεζες θα μείωναν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ.
Όλη αυτή η στρατηγική κατέρρευσε, γεγονός είναι ότι η μεταστροφή από 3μηνη παροχή ρευστότητας σε 6μηνη σηματοδοτεί μια περίοδο επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος της Ευρώπης και ταυτόχρονα περίοδο επιδείνωσης της κατάστασης ρευστότητας των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.
Βέβαια μπορεί να προβάλλεται το επιχείρημα ότι οι τράπεζες θα αντλούν ρευστότητα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και αυτό θα διευκολύνει την στρατηγική των τραπεζών αλλά από την άλλη επιβεβαιώνει την επιδείνωση του κλίματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η wall κατακρημνίστηκαν απόρροια αυτής της εξέλιξης.
Η ΕΚΤ έστειλε ένα μήνυμα στις αγορές οι οποίες το αποκωδικοποίησαν σωστά. Η κατάσταση στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί…
Τι είπε στην συνέντευξη χθες ο Τρισέ της ΕΚΤ…
Τις έντονες ανησυχίες του για την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Zαν Κλ. Τρισέ κάνοντας λόγο για "συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας". Για το λόγο αυτό επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ για τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες. Όπως ανακοίνωσε ενεργοποιείται πρόγραμμα διεξαγωγής 6μηνων δημοπρασιών για τη ρευστότητα των τραπεζών, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα στις 10/8.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και πολλούς μήνες οι δημοπρασίες που πραγματοποιούσε η ΕΚΤ ήταν 3μηνης διάρκειας και η επαναφορά των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας για 6 μήνες καταδεικνύει ότι έχει επιδεινωθεί το κλίμα και μεταβληθεί επί τα χείρω η ρευστότητα των τραπεζών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη....
Ο Τρισέ, σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε την ανάγκη να διακρατήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης τα κέρδη τους...
Κληθείς να σχολιάσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, τόνισε ότι "μέχρι τώρα το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κοιμάται, δεν έχει αποσυρθεί όμως".
"Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα ακόμη και σήμερα", συμπλήρωσε.
Η ΕΚΤ χαιρετίζει τα νέα μέτρα που έλαβε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής, επισήμανε στη συνέχεια ο τραπεζίτης, ενώ αναφερόμενος στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) δήλωσε ότι "εάν οι επεμβάσεις του EFSF στη δευτερογενή αγορά είναι επιτυχείς, τότε δε θα χρειαστεί να επέμβει η ΕΚΤ". "Η έναρξη της νέας λειτουργίας του EFSF θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα", δεν παρέλειψε να τονίσει ο Τρισέ. "Δεν είναι σωστό να περιμένουμε από την ΕΕ άμεσα αποτελέσματα. Το ίδιο πρέπει να γίνει αντιληπτό και για την πολιτική της ΕΚΤ", δήλωσε ταυτόχρονα.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και να τα προσαρμόσουν στο σύμφωνο σύγκλισης. "Εάν οι δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της αγοράς θα πρέπει να επιταχύνουν την προσαρμογή τους", πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη επίθεση των αγορών στην Ιταλία, ο τραπεζίτης συνέστησε στη χώρα να θέσει σε προτεραιότητα τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν. "Ο δείκτης ανάπτυξης της Ιταλίας δεν συμβαδίζει με τς δυνατότητες της χώρας", συμπλήρωσε. Σε ερώτηση για το αν θα συμμετάσχει η Ιταλία στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, αφού η χώρα δανείζεται με υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που θα δανείζει την Ελλάδα, ο Τρισέ απέφυγε να απαντήσει.
Να σημειωθεί εδώ ότι στη διάρκεια της ομιλίας του ο Τρισέ παρείχε, επίσης, ψήφο εμπιστοσύνης στο ισχυρό δολάριο. "Θα βοηθήσει και την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία", τόνισε.
Ο Τρισέ προειδοποίησε για επιβράδυνση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη των προηγούμενων τριμήνων στηρίχθηκε σε ειδικούς παράγοντες, ενώ πρόσθεσε ότι η τάση θα συνεχιστεί εξαιτίας της διαδικασίας απομόχλευσης των ισολογισμών και της προσαρμογής των δημοσιονομικών.
Στο μεταξύ, αμετάβλητο, όπως αναμενόταν, στο 1,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
www.bankingnews.gr