Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Με χρηματιστηριακούς όρους το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Αυγούστου 05, 2011

Πλησιάζει η μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία τους για τις ελληνικές τράπεζες – Πιθανό ένα χρηματιστηριακό σοκ αν οι κεφαλαιακές ζημίες από ομόλογα και Blackrock είναι μεγάλες….
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με όρους ισολογισμών παραμένει σταθερό και έως τώρα έχει καταφέρει να απορροφήσει τους κραδασμούς της χειρότερη φάσης που διανύει λόγω της ελληνικής κρίσης χρέους.
Ωστόσο με χρηματιστηριακούς όρους το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει.

Είναι ενδεικτικό ότι οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση 11,3 δις ευρώ – το 2007 μόνο η Alpha bank είχε κεφαλαιοποίηση 12,5 δις και η Εθνική 22,5 δις ευρώ – όταν τα κεφάλαια που διαθέτουν φθάνουν τα 35,2 δις ευρώ.
Αυτό τι σημαίνει με μια απλουστευμένη και αδόκιμη προσέγγιση ότι με χρηματιστηριακούς όρους τα 35,2 εκατ ευρώ αποτιμώνται ως 11,3 δις ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν το πλέον σημαντικό στοιχείο στη πρόσφατη ιστορία τους το P/BV κινείται σε ιστορικά χαμηλά στο 0,30 και αυτό καταδεικνύει ότι με όρους αποτίμησης οι αγορές θεωρούν ότι τα πραγματικά τους κεφάλαια δεν είναι αυτά που απεικονίζονται στους ισολογισμούς δηλαδή την καθαρή τους θέση.
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Πριν 12 μήνες είχαμε αναφέρει ότι αν οδηγηθεί η χώρα σε επιδείνωση που ήταν και το πιθανότερο σενάριο το p/bv θα υποχωρήσει στο 0,25 και η αγορά πλησιάζει ειδικά στις τραπεζικές μετοχές…
Την τρέχουσα συγκυρία οι τραπεζικές μετοχές έχουν βυθιστεί όπως και το ΧΑ αλλά το κυριότερο από όλα γιατί συμβαίνει αυτό;
Προφανώς η μετακύλιση της κρίσης στην Ιταλία, οι ανησυχίες και η σχεδόν καθημερινή υποχώρηση της wall διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο.
Ωστόσο οι βασικές αιτίες δεν κρύβονται στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό.
Είναι καταφανές ότι η κεφαλαιακή ζημία που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες από τα ομόλογα κυμαίνεται μεταξύ 3,3 και 5,5 δις ευρώ άρα από τα 35,2 δις ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 3,3 έως 5,5 δις ευρώ δηλαδή σε γενικές γραμμές τα 35,2 δις θα υποχωρήσουν στα 30 δις.
Όμως οι κεφαλαιακές απομειώσεις των τραπεζών συνεχίζονται..
Αν επιβεβαιωθεί η δυσοίωνη εκτίμηση των τραπεζιτών ότι η Blackrock η οποία θα εκπονήσει μελέτη για τα δάνεια των τραπεζών για να διαπιστωθεί αν είναι επαρκείς οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια τότε θα υπάρξει νέα μεγάλη απομείωση.
Με βάση τους τραπεζίτες ίσως η Blackrock καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέες προβλέψεις έως 12 δις ευρώ.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί με όρους κεφαλαίων σημαίνει 5 δις ευρώ απώλεια, 5 δις κεφαλαιακή ζημία.
Δηλαδή τα 30 δις ευρώ κεφάλαια τα οποία μειώνονται λόγω εμπλοκής των τραπεζών στα ομόλογα θα υποχωρήσουν στα 25 δις ευρώ.
Αποτιμώντας το ΧΑ τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες στα 11,3 δις ευρώ σημαίνει ότι περιλαμβάνονται οι ζημίες έως 10 δις σε κεφάλαια;
Όχι. Οι αποτιμήσεις των τραπεζών βρίσκονται στο ναδίρ αλλά δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως αυτός ο υπαρκτός και συνάμα διττός κίνδυνος.
Είναι πολύ πιθανό αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο οι τράπεζες να εμφανίζουν αποτιμήσεις 8 δις ευρώ από 11,3 δις ευρώ την τρέχουσα περίοδο δηλαδή πτώση 30%.
Οι τράπεζες εκ των πραγμάτων θα χρειαστούν μεγάλες κεφαλαιακές ενισχύσεις και αυτό πλέον η αγορά το γνωρίζει.
Γνωρίζουν οι επενδυτές ότι προσεχώς θα χρειαστούν 8 με 10 δις ευρώ νέα κεφάλαια ή μεθόδους ώστε να συντηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τα core tier 1 και γενικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει την μεγαλύτερη δοκιμασία για τις ελληνικές τράπεζες, τα κεφάλαια και τις μετοχές τους….
bankingnews.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive