Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μετά τη Γαλλία, στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης να βρεθεί και η Γερμανία οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle. Τις τελευταίες μέρες, εκτός από την αύξηση του κόστους δανεισμού για τη λεγόμενη ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, αυξήθηκε σημαντικά και η ασφάλιση πιστωτικών κινδύνων (CDS) για το Βερολίνο.
Η τιμή βάσης διαμορφώθηκε στις 83 μονάδες, ακριβότερα σε σχέση με τη Βρετανία (81 μονάδες), παρόλο που η βρετανική χρηματοπιστωτική κατάσταση είναι πολύ πιο επιβαρυμένη. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν πλέον τη Γερμανία ως μέλος της Ευρωζώνης με την κρίση χρέους που εξαπλώνεται. Έτσι, το Βερολίνο θεωρείται από πολλούς μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του, μία άποψη που συμμερίζονται και οι αγορές.
"Βλέπουν" και αποτυχία της Ευρωζώνης
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Τραπεζών στη Γερμανία, Αντρέας Σμιτς, υποστηρίζει πως Βερολίνο και Παρίσι άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους και στη συνέχεια σύρθηκαν από τις εξελίξεις. "Η πολιτική είναι αδύναμη μπροστά στην πτώση των χρηματιστηρίων", δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild. "Η νομισματική ένωση θα αποτύχει, όσο η Γερμανία ως το πιο ισχυρό μέλος της δεν δικαιώσει τον ηγετικό ρόλο της", πρόσθεσε.
Ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ από την πλευρά του, ένας εκ των σοφών της γερμανικής οικονομίας, φωτογραφίζοντας την Άνγκελα Μέρκελ, επικρίνει την ολιγωρία της Γερμανίας: "oι πολιτικοί έχασαν 18 μήνες, συζητούσαν συνεχώς για το δίκτυ προστασίας, που άπλωσαν τελικά μετά από δύο χρόνια".