Συνταγή Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ιταλία, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές επιταγές για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις και για μέτρα λιτότητας, με σκοπό την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού έως το 2013.
Όπως δήλωσε στο κοινοβούλιο, την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Τζούλιο Τρεμόντι, με επιστολή της την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, καθώς και σε ασφαλιστικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις ευρείας κλίμακας.
Πρόσθετα μέτρα λιτότητας
Ο κ. Τρεμόντι υπογράμμισε πως η Ιταλία πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να επιτύχει τον στόχο της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού της μέχρι το 2013. Επιπλέον, δεσμεύτηκε να λάβει περαιτέρω μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την κατάχρηση των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου που παρατηρείται.
"Οφείλουμε να υποδιπλασιάσουμε σχεδόν το έλλειμμα που θα έχουμε αυτό το έτος και θα φτάσει το 3,8% -3,9%", εξήγησε ο υπουργός, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές σχετικά με το νέο πρόγραμμα λιτότητας που θα εγκριθεί μέχρι τις 18 Αυγούστου.
Ευελιξία και κατάργηση ...αργιών
Ο Τρεμόντι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση "θα επέμβει για την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων" (μέσα μεταφοράς, ηλεκτροδότηση, απορρίμματα). Αναφέρθηκε ακόμα και στην ιδέα της συγκέντρωσης των θρησκευτικών γιορτών τις Κυριακές για να αυξηθεί η παραγωγικότητα.
Ανακοίνωσε περικοπές σε κοινωνικά επιδομόματα και συντάξεις χωρίς λεπτομερή στοιχεία και αναφέρθηκε αορίστως στην περικοπή των δαπανών λειτουργίας του κράτους.
Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου για να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνεται επίσης στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και στον τομέα της αύξησης των εισπράξεων δεν απέκλεισε τις "εισφορές αλληλεγγύης".
Αύξηση φόρων επί χρηματοπιστωτικών κερδών
Μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας, και προς τους πλουσιότερους των Ιταλών, οι οποίοι ευνοούνται από το σημερινό φορολογικό σύστημα.
Η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση των φόρων επί των χρηματοπιστωτικών κερδών μέχρι και 20%, δήλωσε την Πέμπτη ενώπιον του κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι. "Όλοι οι τίτλοι, πέραν των κρατικών, θα φορολογηθούν με 12,5 έως 20%", διευκρίνισε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών.