Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Νέο δικαστικό «μπλόκο» στην κατασκευή ΧΥΤΑ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Μαρτίου 17, 2012

και μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» θέλησαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού

Παρουσία εκατό και πλέον κατοίκων το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απαγόρευσε εκ νέου την πραγματοποίηση εργασιών στο Γραμματικό μέχρι τις 21 Μαΐου – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ MARATHONLIVE.GR ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Νέο δικαστικό «μπλόκο» στην κατασκευή ΧΥΤΑ

Άλλος ένας δικαστικός θρίαμβος του αγωνιζόμενου λαού του Γραμματικού κατά της κατασκευής ΧΥΤΑ στην πόλη μας. Άλλο ένα μικρό νομικό λιθαράκι στον αγώνα για την αποφυγή του μεγαλύτερου οικολογικού εγκλήματος που θα έχει συντελεστεί στην Αττική...

Λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, Νικόλαος Μήλιος, αποφάσισε την παράταση της ισχύουσας διαταγής απαγόρευσης εργασιών στο εργοτάξιο μέχρι τις 21 Μαΐου 2012, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η κυρίως συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει τόσο ο δήμος, όσο και η Επιτροπή Πολιτών κατά της ολοκλήρωσης του έργου.
«Πλημμύρισε» η αίθουσα από κατοίκους
Λίγο μετά τις 8.30 το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν στο κτίριο 5 της οδού Ευελπίδων, οι πρώτοι κάτοικοι του Γραμματικού. Το μικρό λεωφορείο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά τους ήταν αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την επιθυμία του κόσμου να δώσει το παρών στα δικαστήρια και έτσι πολλοί κάτοικοι έφθασαν στο χώρο με δικά τους μέσα, λίγο μετά τις 9.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα έναρξης εκδίκασης των δύο υποθέσεων (τόσο αυτής των κατοίκων κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και αυτής του δήμου Μαραθώνα κατά της εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ) περισσότεροι από εκατό κάτοικοι είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά της μικρής αίθουσας, αλλά και το χώρο αναμονής.

Κάτοικοι του Γραμματικού και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Μαραθώνα, έξω από την αίθουσα 2 του κτιρίου 5 της Ευελπίδων, λίγο πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας
Μόλις τρεις αιρετοί παρόντες

Σε αντίθεση με τη μαζική παρουσία των κατοίκων, η συντριπτική πλειοψηφία των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, δεν έδωσε το παρών στο δικαστήριο.

Οι μόνοι αιρετοί που βρέθηκαν από νωρίς στην Ευελπίδων, ήταν ο Νίκος Χρυσίνας, ο Γιάννης Ζαγάρης και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γραμματικού, Γιώργος Κοροβέσης.

«Έπρεπε όλοι τους να είναι εδώ. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο δικός μας. Δεν είναι μόνο του χωριού μας. Είναι ολόκληρου του δήμου. Αγωνιζόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας», έλεγαν χαρακτηριστικά κάτοικοι του Γραμματικού, λίγο πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία.

Νίκος Χρυσίνας, Νίκος Χατζηγιάννης και Γιάννης Ζαγάρης βρίσκονταν από νωρίς το πρωί στα δικαστήρια
Δε «μάσαγε» ο πρόεδρος

Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας, ήταν ολοφάνερο ότι ο Πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου θα τηρούσε αμερόληπτη στάση και δεν θα υπέκυπτε σε κανενός είδους πιέσεις από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια εντελώς άστοχη παρατήρηση των δικηγόρων που εκπροσωπούσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο κ. Μήλιος απάντησε «μη μου λέτε εμένα για συμφέροντα του δημοσίου και μνημόνια. Είδαμε που κατέληξε η χώρα».

Κατόπιν αιτήματος όλων των εμπλεκομένων πλευρών, η διαδικασία διεκόπη για μία ώρα, προκειμένου να βρεθεί η κοντινότερη δυνατή ημερομηνία για τη διεξαγωγή της κύριας συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων, που κρίθηκε σκόπιμο να μετατεθεί λόγο της απεργίας των δικηγόρων.

Αρχικά ο Πρόεδρος πρότεινε ως πλησιέστερη ημερομηνία τις 6 Αυγούστου, αλλά εν συνεχεία ως τελική ημερομηνία της δίκης ορίστηκε η Δευτέρα 21 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γραμματικού, Γιώργος Κοροβέσης, εισέρχεται στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου μαζί με τον κ. Κουλούρη
Η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί

Από το πρώτο λεπτό της συζήτησης για την ανάκληση ή μη της προσωρινής διαταγής για άρση των εργασιών στο χώρο του ΧΥΤΑ – η οποία ξεκίνησε είκοσι λεπτά πριν τις έντεκα - ήταν προφανές ακόμη και στον πλέον αδαή περί νομικών, ότι η πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου και του εργολάβου κατέβηκε χωρίς ουσιαστικά όπλα στη φαρέτρα της.

Ο δικηγόρος Ιωάννης Παπαζήσης, ο οποίος ηγείτο των νομικών εκπροσώπων των κατασκευαστών, αναφέρθηκε στην εισήγησή του σε «τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες που προκαλεί η διακοπή των έργων», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν μεμβράνες στο χώρο που κινδυνεύουν να ξηλωθούν, υλικά και σίδερα που μπορεί να διαβρωθούν και προκαλέσουν μεγάλη οικολογική καταστροφή. Κανένα έργο που βρίσκεται υπό κατασκευή δε δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον. Άλλωστε η όλη δικαστική διαμάχη αφορά το κατά πόσο θα υπάρξουν προβλήματα μετά την έναρξη λειτουργίας του, όχι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Το δικαστήριο δεν μπορεί να εμποδίσει την πραγματοποίηση όλων των εργασιών. Αν κρίνει ότι πραγματοποιούνται παράνομες εργασίες μπορεί να σταματήσει μόνο αυτές».

Μέλη της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων αγωνιούν για την έκβαση της συζήτησης
«Καταπέλτες» οι δικηγόροι δήμου, κατοίκων

Στα σαθρά – όπως αποδείχτηκαν – νομικά επιχειρήματα της κατασκευάστριας εταιρίας απάντησαν διαδοχικά οι δικηγόροι των κατοίκων, Νίκος Μπούρμπος και Γιώργος Μπάλιας, ο νομικός εκπρόσωπος του δήμου Μαραθώνα, Απόστολος Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο δικηγόρος Νίκος Χατζηγιάννης που πραγματοποίησε ξεχωριστή παρέμβαση.

Στις εισηγήσεις τους οι κ.κ. Μπάλιας και Μπούρμπος, χρησιμοποίησαν ως βασικό τους επιχείρημα την έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που οδήγησε στην προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών. «Αυτό που λένε οι Επιθεωρητές είναι επί της ουσίας ότι όλο το έργο είναι παράνομο. Παραβαίνει βασικούς κανόνες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Για να υπάρξει άρση της ισχύουσας διαταγής θα πρέπει η πλευρά του Δημοσίου να παραθέσει κάποιο νέο στοιχείο που έχει προκύψει από την προηγούμενη απόφαση του Πρωτοδικείου. Βλέπετε εσείς κύριε πρόεδρε να έχει κατατεθεί κάτι τέτοιο;» αναρωτήθηκαν οι δύο δικηγόροι, για να λάβει εν συνεχεία το λόγο ο Νίκος Χατζηγιάννης.

Η είσοδος του κτιρίου 5, είχε γεμίσει από νωρίς από κατοίκους του Γραμματικού
«Τα παιδιά μας θα πίνουν δηλητήριο»

Στη δική του τοποθέτηση ο Νίκος Χατζηγιάννης ζήτησε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου να κοιτάξει τους παρευρισκόμενους κατοίκους του Γραμματικού που βρίσκονταν απέναντί του.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι αν υπάρχει κίνδυνος βλάβης της ανθρώπινης υγείας. Καθημερινά οι κάτοικοι του Γραμματικού βλέπουν τη θάλασσα τους να γίνεται καφέ. Κινδυνεύουμε τα παιδιά μας να πίνουν δηλητήριο. Πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της πρόληψης για να προστατευτεί η υγεία ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγιάννης.
Αιφνιδίασε τους πάντες ο Παπακωνσταντίνου

Ιδιαίτερα καταλυτική όμως ήταν και η αγόρευση του νομικού εκπροσώπου του δήμου Μαραθώνα, Απόστολου Παπακωνσταντίνου.

Αρχικά ο κ. Παπακωνσταντίνου αιφνιδίασε τους πάντες, ζητώντας να πραγματοποιηθεί κανονικά η συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα του δήμου κατά της κατασκευάστριας εταιρίας, κι αυτό γιατί μόλις πριν από δύο μέρες – στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου παρέστη – είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία λόγω της 48ωρης απεργίας των δικηγόρων.

Εν συνεχεία η εισήγησή του μάλλον έβαλε οριστικό τέλος στα σχέδια της «αντίπαλης πλευράς» για αναστολή της προσωρινής διαταγής.

«Το πόρισμα της 18ης Ιανουαρίου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κρίνει τρία βασικά πράγματα κύριε πρόεδρε: Πρώτον ότι υπάρχουν ρέματα στο χώρο που κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ. Δεύτερον ότι τα συγκεκριμένα εδάφη είναι σαθρά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους έργο. Και τρίτον ότι η περιβαλλοντική και γεωλογική μελέτη για την καταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου, δε στηρίχτηκε σε έρευνα πεδίου, αλλά σε μελέτη βιβλιογραφίας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής. Όσο υπάρχει το συγκεκριμένο πόρισμα κανείς δεν μπορεί να το θέτει υπό αμφισβήτηση. Η ύπαρξη ρεμάτων στο χώρο που πιστοποιεί καταδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι καταστρέφεται το περιβάλλον και ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την κατάθεση μήνυσης από το δήμαρχο Μαραθώνα στον Άρειο Πάγο κατά της κατασκευάστριας εταιρίας, ενώ απαντώντας στη μορφή του «επείγοντος» που επιχείρησαν να δώσουν στο αίτημα αναστολής οι συνήγοροι των κατασκευαστών αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Η χωροθέτηση του έργου πραγματοποιήθηκε το 2003. Είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει στο 2012 και να χρησιμοποιείται ο όρος “επείγον” σε αίτημα αναστολής;»…

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, συμπαραστάθηκε με την παρουσία του στο δικαστήριο στον αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού
Ξεσήκωσε το ακροατήριο η Θωμαΐς Κουρτέση

Επιχειρώντας να αντικρούσει την τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου, ο Ιωάννης Παπαζήσης κατάθεσε στοιχεία για σοβαρή οικονομική ζημία που υφίσταται η κατασκευάστρια εταιρία (σ.σ. έκανε λόγο για ζημία 10.000€ ημερησίως), ωστόσο η αγόρευση που προκάλεσε την «έκρηξη» του ακροατηρίου – που μέχρι εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσε σιωπηρό τη διαδικασία – προήλθε δια στόματος της συνηγόρου Θωμαίδος Κουρτέση.

«Μα κύριε πρόεδρε δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ότι υπάρχουν ρέματα στην περιοχή», σχολίασε για να δεχτεί τα έντονα πυρά του κόσμου.

Λίγο πριν της έντεκα, διμοιρία των ΜΑΤ κάνει την εμφάνισή της έξω από το κτίριο 5 της Ευελπίδων
Υπό την παρουσία ΜΑΤ η αποχώρηση

Φυσικά η συμπεριφορά και η στάση ενός δικηγόρου κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας δεν είναι δυνατόν να σχολιαστεί, καθώς είναι προφανές ότι κάθε νομικός χρησιμοποιεί όποιο μέσο κρίνει σκόπιμο προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του πελάτη του.

Μπορεί ωστόσο να χαρακτηριστεί «ερειστική» η συμπεριφορά του, όταν αυτή δεν αποτυπώνεται εντός των ορίων μιας δικαστικής αιθούσης, αλλά εκτός αυτών.

Φοβούμενοι λοιπόν επεισόδια εις βάρος τους από το παρευρισκόμενο πλήθος – και παρά το γεγονός ότι το κλίμα ήταν ήρεμο και δεν συνέτρεχε κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας – η αποχώρηση των νομικών εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου και της κατασκευάστριας εταιρίας πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη διμοιρίας των ΜΑΤ που κάλεσαν στο χώρο.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων εξόργισε τους κατοίκους, οι οποίοι κατηγόρησαν τόσο την Θωμαΐς Κουρτέση, όσο και τον Ιωάννη Παπαζήση ως αποκλειστικούς υπεύθυνους για τη συγκεκριμένη κίνηση.

Οι δύο δικηγόροι απάντησαν με ένα μάλλον… σαρκαστικό χαμόγελο και αποχώρησαν ακούγοντας τα… σχολιανά τους από το πλήθος.

Θωμαίς Κουρτέση (διακρίνεται στο βάθος να περνά μπροστά από τις αστυνομικές δυνάμεις) και Ιωάννης Παπαζήσης αποχωρούν από την Ευελπίδων, δεχόμενοι τα πυρά του κόσμου
Τα μηνύματα της ημέρας

Η ανακοίνωση της διατήρησης διαταγής αναστολής των εργασιών μέχρι τις 21 Μαίου, αποτέλεσε τον πλέον ευχάριστο επίλογο μιας ακόμη δικαστικής μονομαχίας με τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Αν θέλουμε όμως να συνοψίσουμε τα βασικά μηνύματα που λάβαμε καθ΄ όλη τη διάρκεια του πρωινού στην Ευελπίδων, αυτά είναι τα εξής:

1) Οι τέσσερις δικηγόροι (Παπακωνσταντίνου, Μπούρμπος, Μπάλιας, Χατζηκωνσταντής) που υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της πόλης μας, απέδειξαν ότι η τελική νίκη θα έρθει μόνο με πνεύμα συνεργασίας και ενότητας.

2) Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη χρησιμότητά της. Εμφανίστηκε απόλυτα προετοιμασμένη στη μάχη, και η δυναμική παρουσία του κόσμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο ήταν εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

3) Ο Νίκος Χρυσίνας μπορεί να κατηγορείται για πολλά από συντοπίτες του, αλλά για πολλοστή φορά αποδείχτηκε ότι δίνει ένα δύσκολο – και πολλές φορές μοναχικό – αγώνα για την αποτροπή του εγκληματικού έργου. Όσοι βρέθηκαν στην Ευελπίδων είχαν τη δυνατότητα να το αντιληφθούν.

4) Την ώρα που στο χώρο του δικαστηρίου έδιναν το παρών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χουντής και εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, ακόμη και μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» που θέλησαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού, το δημοτικό συμβούλιο (ανεξαρτήτως παρατάξεων) φώναζε «απών». Και αν μπορεί να βρει κάποιος αρκετές δικαιολογίες για τη χθεσινή τους απουσία, δεν ισχύει το ίδιο για τις 21 Μαΐου. Ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, δε νοείται να λείψει κανείς – μα κανείς – δημοτικός σύμβουλος από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι δικαστές που θα εκδικάσουν τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να δουν απέναντι τους μια ολόκληρη πόλη. Από το δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο κάτοικο. Για να βγουν το Γραμματικό και ο δήμος Μαραθώνα νικητές στη μεγαλύτερη τους μάχη, ο δήμαρχος, οι αρχηγοί των παρατάξεων και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Εκείνη τη μέρα δε θα υπάρχουν δικαιολογημένες απουσίες για κανέναν…
πηγη
  • Blogroll

  • Blog Archive