Η Ευρωζώνη αυτοδιαλύεται χωρίς να έχει κάποια προφανή λύση, δήλωσε ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας (Bank of England) Μέρβιν Κινγκ, στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση της έκθεσης για τον τριμηνιαίο πληθωρισμό.
"Περνάμε μέσα από μία μεγάλη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τη μεγαλύτερη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής από τη δεκαετία του 1930, τη μεγαλύτερη τραπεζική κρίση στην ιστορία αυτής της χώρας, το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα σε ειρηνική περίοδο για τη χώρα, και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μας, η Ευρωζώνη, αυτοδιαλύεται χωρίς οποιαδήποτε προφανή λύση", δήλωσε ο κ. Κινγκ, προσθέτοντας: "Η ιδέα ότι μπορούμε εύλογα να ελπίζουμε ότι θα πλεύσουμε ήρεμα μέσα από όλα αυτά, με έναν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο μέσο μακροχρόνιο ρυθμό και με τον πληθωρισμό στο 2%, μου φαίνεται εντελώς εξωπραγματική"...
Αναφερόμενος στο σχεδιασμό που κάνουν οι βρετανικές αρχές για την περίπτωση διάσπασης της Ευρωζώνης, ο κ. Κινγκ δήλωσε: "Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης συζητούνται για αρκετό καιρό μεταξύ της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (FSA) και αυτό θα συνεχισθεί. Φυσικά, η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής εξετάζει πολύ προσεκτικά τα μέτρα που οι τράπεζες θα έπρεπε να λάβουν για να προστατευθούν από κάποιες από τις συνέπειες των δυσκολιών που βλέπουμε στην Ευρωζώνη".
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε: "Οτιδήποτε συμβεί, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο μέλλον, υπάρχουν ζημιές από πιστώσεις που πρέπει να αναληφθούν και - όποια λύση και αν επιλέξουν - θα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος, επειδή χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία πρέπει να αποδεχθούν μία εξισορρόπηση".
"Θα συμπαρασύρετε Ιταλία και Ισπανία"
Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τότε θα ανακύψουν μεγάλα ερωτηματικά για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης στην Ισπανία, την Ιταλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου υλοποιούνται δομικού χαρακτήρα οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προϊδέασε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.
«Το καίριο ερωτηματικό δεν θα αφορά την Ελλάδα, αλλά θα αφορά την Ισπανία και την Ιταλία» εκτίμησε ο κ. Ζέλικ, κατά τη διάρκεια συνέντευξή του σε Λέσχη οικονομολόγων της αμερικανικής πρωτεύουσας.
«Ο κίνδυνος εμφανίζεται, όταν λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα και αυτά τα γεγονότα αρχίζουν να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη, οπότε έχουμε χρονικές στιγμές ολοκληρωτικής έλλειψης της ρευστότητας στην αγορά, οπότε με τη σειρά τους αυτά αρχίζουν να σημαίνουν ότι κάτι "σείεται"-- εταιρείες, τράπεζες».
Τετάρτη 16 Μαΐου 2012
Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας:"Αυτοδιαλύεται η Ευρωζώνη" - "Θα συμπαρασύρετε Ιταλία και Ισπανία"!!
Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ
Τετάρτη, Μαΐου 16, 2012