Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΟ ΚΚΕ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ 19ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ
Επίθεση-καρμπόν Μαΐλη στους διαφωνούντες
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους μέσα από ολοσέλιδο άρθρο στον «Ριζοσπάστη» και αναφορές στη διάσπαση του ΚΚΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μάκης Μαΐλης απαντά στους διαφωνούντες και προσωπικά στον πρώην βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Αντώνη Σκυλλάκο για την κριτική που άσκησε στην ηγεσία και τις επιλογές της.
Ο Μάκης Μαΐλης με άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» απάντησε στον Αντώνη Σκυλλάκο για την κριτική που άσκησε στην ηγεσία του κόμματος  
Ο Μάκης Μαΐλης με άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» απάντησε στον Αντώνη Σκυλλάκο για την ...
κριτική που άσκησε στην ηγεσία του κόμματος Στο δημοσίευμα με τον εύλογο τίτλο «Αρθρα-καρμπόν με ομολογημένα και ανομολόγητα, πλην φανερά...», ο κ. Μαΐλης βάλλει προσωπικά και κατά ακόμη ενός στελέχους, του Β. Καλαματιανού, πιστοποιώντας, αν μη τι άλλο, ότι στο ΚΚΕ κορυφώνεται ο αναβρασμός ενόψει του 19ου Συνεδρίου του.
Οργανωμένες κινήσεις
Ο κ. Μαΐλης, όπως άλλωστε υποδηλώνει και ο σχετικός τίτλος, ουσιαστικά λέει ότι τα άρθρα των διαφωνούντων, με τις ομοιότητες που παρουσιάζουν -εξ ου και χρησιμοποιεί το χαρακτηρισμό «καρμπόν»-, εντάσσονται σε οργανωμένες κινήσεις και παραπέμπει αυτά τα στελέχη στην περίοδο της διάσπασης, την «αντεπανάσταση του 1989-1991», όπως την αναφέρει. «Κανένα συμπέρασμα δεν έχουν βγάλει -οι παραπάνω και άλλοι- από την αντεπανάσταση του 1989-1991. Και επιχειρούν (ανεπιτυχώς) με άρθρα-καρμπόν να αντικρούσουν τις θέσεις για το 19ο Συνέδριο (και όχι μόνο αυτές, αλλά και τις αποφάσεις του 18ου και των άλλων συνεδρίων, και τις αποφάσεις του 15ου, σε τελευταία ανάλυση). Κανένα συμπέρασμα για τον εκφυλισμό που οδήγησε δεκάδες κομμουνιστικά κόμματα η στρατηγική των σταδίων ή των "μεταβατικών κυβερνήσεων" ή όπως αλλιώς θέλει να τις ονομάσει καθένας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ αναφέρεται επίσης στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εξελίξεις στην Κύπρο, ειδικότερα από τον Νοέμβριο 2012, την περίοδο δηλαδή διακυβέρνησης από το ΑΚΕΛ, προκειμένου να τονίσει πως δικαιώνεται η πολιτική του ΚΚΕ ότι είναι αδύνατον να ασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική ανεξάρτητα από τις όποιες προθέσεις όταν τα μέσα παραγωγής και η εξουσία ανήκουν στην αστική τάξη. «Κουβέντα δεν έχει γραφτεί για τις εξελίξεις στην Κύπρο στα άρθρα- καρμπόν», σημειώνει χαρακτηριστικά. Προσθέτει ακόμη ότι επιδίωξη των κομματικών στελεχών που διαφωνούν είναι η συμμαχία με τμήματα της αστικής τάξης, ιδιαίτερα με τη σοσιαλδημοκρατία. «Αυτή η επιδίωξη αναδύεται μέσα από την αρθρογραφία τους. Γι' αυτό και επί της ουσίας είναι αντίθετοι με την πάλη για τη διαμόρφωση εκείνου του κινήματος που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι προσηλωμένοι σε ένα κίνημα που θα στηρίζει συμμαχίες με αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, ένα κίνημα που θα αγωνίζεται για να αναδειχθεί η "μεταβατική κυβέρνηση" και θα τη στηρίζει».
Σε αυτό το κλίμα, που όλα δείχνουν πως οδηγεί σε περαιτέρω εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, επέλεξε να κινηθεί και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την Πέμπτη, στην ομιλία της σε εκδήλωση στο Περιστέρι. Η κ. Παπαρήγα, απευθυνόμενη ουσιαστικά στο εσωκομματικό ακροατήριο και στην κριτική που δέχεται για την επιλογή των «μη συμμαχιών», τόνισε ότι οι θέσεις του 19ου Συνεδρίου συνιστούν τη μόνη διέξοδο που ξεκινά από τα καθημερινά μέτωπα πάλης ώς τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, που, όπως σημείωσε, θα φέρει το κίνημα σε αντεπίθεση και διεκδίκηση αλλαγής εξουσίας. Υπεραμυνόμενη της γραμμής αυτής, υπογράμμισε με έμφαση ότι «η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ ξεκινά από την κοινωνία», προσθέτοντας ότι η σοσιαλιστική εξουσία είναι εξουσία τάξης και όχι εξουσία κόμματος.
"Ε"
  • Blogroll

  • Blog Archive