Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

«Παγωμάρα» πριν από τις καθοριστικές αυξήσεις κεφαλαίου επικρατεί στα επιτελικά γραφεία των Εθνικής/Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς. Οπως σημείωνε τραπεζικός παράγοντας, η ανακεφαλαιοποίηση βρίσκεται επί... ξυρού ακμής, καθώς η κυπριακή κρίση απειλεί να εκτροχιάσει τη σχετική διαδικασία.
Σε ένα ούτως ή άλλως βεβαρημένο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μεγαλόνησο καθιστούν ακόμη πιο αμφίβολη τη....
συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.
Ανησυχία
Δεν είναι τυχαίο πως υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών που πριν από την κρίση είχαν προσεγγίσει ξένους επενδυτές, εισπράττοντας κατ' αρχήν θετική απάντηση, εκφράζουν την έκδηλη ανησυχία τους για το τι θα γίνει τώρα.
Επαφές διερευνητικού χαρακτήρα με ξένους, που είχαν γίνει σε σχετικά ενθαρρυντικό κλίμα προ δύο και τριών εβδομάδων, είτε έχουν παγώσει είτε πηγαίνουν λίγο πιο πίσω προκειμένου να εκτονωθούν κάπως οι παρενέργειες της τελευταίας κρίσης.
Οπως παραδέχεται παράγοντας συστημικού ομίλου, η επαναφορά του «ρίσκου χώρας» για την ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο τον χρηματοοικονομικό κλάδο, πόσω μάλλον μία τόσο κρίσιμη διαδικασία όπως είναι η ανακεφαλαιοποίηση. Σημειώνει δε πως, σύμφωνα με την Credit Suisse, η κυπριακή κρίση θα κοστίσει στην Ελλάδα περί το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 1,8-1,9 δισ. ευρώ.
Σε αυτή τη συγκυρία οι συστημικές τράπεζες καλούνται να καλύψουν το ελάχιστο απαιτούμενο (10%) της ιδιωτικής συμμετοχής, συγκεντρώνοντας περί τα 2,2-2,3 δισ. ευρώ. Κεφάλαια που θα πρέπει να εισφέρουν παλαιοί/υφιστάμενοι μέτοχοι, αλλά και νέοι ιδιώτες (ξένοι και Ελληνες επενδυτές), σε μία περίοδο κεφαλαιακής ανομβρίας.
Η ανησυχία των τραπεζιτών έγκειται και στο ότι οι εκτιμήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση χρονολογούνται από το 2011. Εκτοτε τα μεγέθη των τραπεζών έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω, τα χαρτοφυλάκια επισφαλειών, μη εξυπηρετούμενων δανείων-δανείων σε καθυστέρηση έχουν εκτροχιαστεί. Ενδεικτικά, με βάση τα οικονομικά μεγέθη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται πλέον (κατά μέσο όρο) στο 22-23% του χαρτοφυλακίου, επιδεινώνονται δε από μέρα σε μέρα.
Σημειώνεται πως οι τέσσερεις όμιλοι εμφάνισαν το 2012 συνολικά ζημιές περίπου 5 (!) δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, οι συστημικές τράπεζες έχουν αρνητική καθαρή θέση συνολικά 8 δισ. ευρώ, γεγονός που αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο τους επενδυτές να εισφέρουν στον κλάδο νέα κεφάλαια. Εύλογη η ανησυχία των τραπεζιτών: στην περίπτωση που δεν καλυφθεί η ιδιωτική συμμετοχή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κληθεί να εισφέρει και τα υπόλοιπα δισ. ευρώ.
Με τρόικα
Πηγή του ΤΧΣ θεωρεί αναπόφευκτη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τη συνδρομή του Ταμείου στην τράπεζα που δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει το ελάχιστο ποσοστό του 10% από την αγορά.
Επίσης, πηγή του υπουργείου Οικονομικών, που δεν έκρυβε την ανησυχία της, σημείωνε πως το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι πολύ ψηλά στις συναντήσεις του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, εκτιμώντας πως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο θα έχουν αποσαφηνιστεί πολλά. Εκτιμά δε πως μέχρι τότε θα έχει γίνει μία πρώτη αποτίμηση των συνεπειών της κυπριακής κρίσης στην τραπεζική αγορά.
enet
  • Blogroll

  • Blog Archive