Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Στην Ελλάδα το πιο ακριβό φυσικό αέριο της Ευρώπης

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Μαΐου 16, 2013
"Φυσικό αέριο" στην Αθήνα
Η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή τιμή φυσικού αερίου από όλες τις χώρες της Ε.Ε. όπως προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχετική ερώτηση της «Κ». Σύμφωνα με την πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους αρχηγούς των... κρατών και κυβερνήσεων των 27 για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 22 Μαΐου η Ελλάδα εμφανίζεται σε...
πίνακα στη σελίδα 26 ως η 7η ακριβότερη χώρα της Ενωσης. Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Αθήνα διευκρινίζει ότι πρόκειται για μέσες τιμές χονδρικής κατά την εισαγωγή στη χώρα το τρίτο τρίμηνο του 2012.
Οι τιμές Για τις τιμές στον τελικό καταναλωτή η Ε.Ε. κοινοποιεί δύο πίνακες στους οποίους με βάση τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα εμφανίζεται ως η ακριβότερη χώρα ως προς τις τιμές του αερίου στα νοικοκυριά (8,43 ευρώ την κιλοβατώρα) και τη βιομηχανία (5,23 ευρώ την κιλοβατώρα) προ φόρων το δεύτερο εξάμηνο του 2012, δηλαδή πριν η Βουλγαρία πετύχει την κατά 22% μείωση των τιμών που αγοράζει από τη ρωσική εταιρεία Gazprom από 1/1/2013 οι βιομηχανικοί καταναλωτές αγόραζαν προ φόρων 0,0398 ευρώ/κιλοβατώρα έναντι 0,0523 ευρώ/κιλοβατώρα που αγόραζαν οι ίδιοι καταναλωτές στην Ελλάδα.
Και η Σλοβενία και η Ουγγαρία, δηλαδή χώρες με τις πιο ακριβές τιμές Φ.Α. στην Ευρώπη αγοράζουν φθηνότερα από την Ελλάδα. Μετά την επιβολή του ΦΠΑ που όμως επιστρέφεται η Ελλάδα είναι με την Ουγγαρία τέταρτη ακριβότερη χώρα μετά τη Σουηδία, τη Δανία και τη Σλοβενία.
Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά πάντα κατά τις ίδιες στατιστικές όπου η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα της Ενωσης στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 με 0,0843 ευρώ/κιλοβατώρα έναντι 0,0763 της Ισπανίας που είναι δεύτερη. Μετά την επιβολή όλων των φόρων μόνο η Σουηδία είναι ακριβότερη.
Ο Μπαρόζο Σύμφωνα με την πρόσκληση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο το ποσοστό κατανάλωσης του φυσικού αερίου το 2011 στην Ε.Ε. ήταν 24% των συνολικών ενεργειακών αναγκών (έναντι 35% του πετρελαίου και 17% των στερεών καυσίμων) και προτείνεται (στόχος) η κατανάλωση φυσικού αερίου να μειωθεί το 2030 σε 22% έναντι 12% των στερεών καυσίμων και 33% του πετρελαίου. Το ποσοστό των ΑΠΕ προτείνεται να αυξηθεί από 10% σε 18% και της ενέργειας που παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια να μείνει σταθερό στο 14%.
Την τελευταία τετραετία η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί για τους βιομηχανικούς καταναλωτές σχεδόν 85% έναντι 9% στον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. Το 70% του φυσικού αερίου στη χώρα μας χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Blogroll

  • Blog Archive