Ο Β. ΣΟΪΜΠΛΕ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ «ΔΩΡΟ» 100 ΕΚΑΤ. -
ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ 800 ΕΚΑΤ. ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ
ΤΑ 2 ΔΙΣ. ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ SIEMENS
Η Ελλάδα θα συνεισφέρει στο κοινό ταμείο 350 εκατ. και η KfW 100 εκατ.
ΜΕ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ για τους Ελληνες
ιθαγενείς προσπάθησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
να θαμπώσει την εικόνα που έχει δημιουργήσει το Βερολίνο από...
τη σκληρή
στάση που κρατά τα χρόνια του Μνημονίου.
Αν και είναι προφανές ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα η κρυφή ατζέντα του ήταν γεμάτη από πιέσεις για απρόσκοπτη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ζητώντας παράλληλα συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξει νέα πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Σόιμπλε επιφύλασσε ένα «δώρο» προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να δείξει τη συμβολή της Γερμανίας στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας.
Το δώρο αφορούσε την παροχή τεχνικής αλλά και οικονομικής βοήθειας από τη Γερμανία για τη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου στα πρότυπα της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW. Η «προίκα» που έφερε ο κ. Σόιμπλε στις βαλίτσες του για το ελληνικό ταμείο ήταν μόλις 100 εκατ. ευρώ, την ώρα που στην Ισπανία έδωσε 800 εκατ. ευρώ. Αν κανείς μάλιστα αναλογιστεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει από τη Siemens να πληρώσει 2 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για την υπόθεση των δωροδοκιών, τότε η γερμανική «προίκα» στο νέο ταμείο μοιάζει μάλλον ως φιλοδώρημα.
Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της KfW dr. Ulrich Schroeder, στόχος του ταμείου είναι να χρηματοδοτήσει περιφερειακά έργα υποδομής, κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το ταμείο θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό ώστε να προωθηθούν η ανάπτυξη, η απασχόληση και η καινοτομία.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το μνημόνιο συνεργασίας:
* Το ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.
* Το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.