Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Η υπόθεση, που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα μας με την επιχείρηση αρπαγής της βοήθειας της αυστραλιανής κυβέρνησης προς τους πυρόπληκτους της Ηλείας, ύψους 1.912.497,37 ευρώ, μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές το 2007, «κουκουλώθηκε» και δικαστικά, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις σε παράγοντες της ...
Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νομικούς κύκλους.
Το Συμβούλιο Εφετών της Πάτρας με το υπ' αριθμ. 37/2013 βούλευμά του, που έχει στη διάθεσή της η «Ε», απήλλαξε οριστικά από τις κατηγορίες της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος τον έκπτωτο δήμαρχο της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο και ακόμη δεκατρείς τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ρίχνοντας ουσιαστικά στο καλάθι των αχρήστων την πολύκροτη υπόθεση, απαξιώνοντας την πολύμηνη έρευνα των δικαστικών αρχών της Ηλείας.
Οπως είχε αποκαλύψει η «Ε», τα χρήματα της αυστραλιανής κυβέρνησης, που δόθηκαν μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το 2007 ως βοήθεια προς τους πυρόπληκτους της Ηλείας, επιχειρήθηκε με παράνομο και σκανδαλώδη τρόπο να χρησιμοποιηθούν για την παράνομη ανέγερση ενός δημαρχείου στη Ζαχάρω από την τότε δημοτική αρχή σε χώρο οικιστικού πρασίνου.
Στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, μετά τις αποκαλύψεις, είχαν διαπιστώσει ότι το δημαρχείο κατασκεύαζε η εταιρεία ΕΟΜΕΚΑ Ο.Ε. που είχε δώσει προσφορά 1.827.000 ευρώ και όχι η εταιρεία FORUM Α.Ε., η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή με προσφορά 1.800.000 ευρώ χωρίς διαγωνισμό! Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η ΕΟΜΕΚΑ Ο.Ε. συνεργαζόταν άμεσα με τη FORUM Α.Ε. και σε σχετικές διαφημίσεις στον τοπικό Τύπο της Ηλείας είχαν κοινό τηλέφωνο και κοινή διεύθυνση (!). Επίσης, με βάση τα στοιχεία από το Εθνικό Τυπογραφείο, στο δ.σ. της FORUM Α.Ε. συμμετείχε και συμμετέχει ο εκδότης τοπικής εφημερίδας του Πύργου.
«Δεν βλάφτηκε ο δήμος»!
Με βάση το σκεπτικό του Συμβουλίου Εφετών της Πάτρας, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Ζαχάρως δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για το αδίκημα της απιστίας από κοινού σε βαθμό κακουργήματος, καθότι τα προσφερόμενα χρήματα της βοήθειας δεν αποτελούσαν έσοδα του Δήμου Ζαχάρως, τα οποία μη εισπράττοντας οι διαχειριστές της περιουσίας του ελάττωσαν και συνεπώς δεν είχαν πρόθεση μειώσεως της δημοτικής περιουσίας!
Οπως αναφέρεται, οι κατηγορούμενοι δεν ήσαν οι διαχειριστές των χρημάτων της αυστραλιανής βοήθειας, αλλά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και συνεπώς δεν έβλαψαν την περιουσία του Δήμου Ζαχάρως.
Παραδόξως το Συμβούλιο Εφετών της Πάτρας απορρίπτει τον ισχυρισμό του ανακριτή Πύργου Ηλείας, ο οποίος θεμελίωσε στοιχεία της ιδιότητας του διαχειριστή στους κατηγορούμενους δημοτικούς συμβούλους, κατηγορώντας τους για βλάβη της δημοτικής περιουσίας με το σκεπτικό ότι αυτοί με τις παράνομες ενέργειές τους απέτρεψαν την είσοδο της χρηματικής βοήθειας στα ταμεία του Δήμου Ζαχάρως, αφού αυτά τελικά διατέθηκαν για την κατασκευή άλλου έργου σε άλλο δήμο.
Περιέργως το Συμβούλιο Εφετών της Πάτρας δεν εξέτασε το θέμα της μη ύπαρξης διαγωνισμού για την επιχειρούμενη ανέγερση του δημαρχείου της Ζαχάρως με τα χρήματα της αυστραλιανής κυβέρνησης, ούτε το γεγονός ότι άλλη εταιρεία είχε αναλάβει το έργο και άλλη το πραγματοποιούσε... ούτε το ότι η παράνομη άδεια για την ανέγερση του κτηρίου ήταν στο όνομα του Δήμου Ζαχάρως και όχι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που διαχειριζόταν τα χρήματα.
Νομικοί κύκλοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανέφεραν στην «Ε» ότι το ποσό που δόθηκε για την παράνομη ανέγερση του δημαρχείου της Ζαχάρως δεν αφαιρέθηκε από τη βοήθεια των Αυστραλών που δόθηκε αυτούσια για τη δημιουργία άλλου έργου σε άλλο δήμο της Ηλείας, αλλά βάρυνε εξ ολοκλήρου το ταμείο του ΕΕΣ, ο οποίος και έχει ζητήσει να του επιστραφούν τα χρήματα που αγγίζουν τα 600.000 ευρώ.
enet.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive