Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

Τέιζερ: το "αθώο" όπλο που σκοτώνει

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Κυριακή, Αυγούστου 11, 2013
b2ap3_thumbnail_taser-StatuteLiberty.jpgΜε αφορμή τη δολοφονία του νεαρού 18χρονου καλλιτέχνη γκράφιτι,  Israel Hernandez , με όπλο ηλεκτροσόκ (τέιζερ),  από αστυνομικούς στο Μαϊάμι, μερικές πληροφορίες σχετικά με το τέιζερ     Η ιστορία του Taser
 Όπλα τέιζερ έχουν αγοραστεί και από τον στρατό των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων για χρήση
στο Ιράκ. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναφέρεται ότι χρησιμοποιεί όπλα τέιζερ
σε αεροσκάφη που μεταφέρουν υπόπτους ως μέλη της αλ Κάιντα στον Κόλπο του
Γουαντάναμο.
Αν και ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν δοθεί για τη χρήση τέιζερ από τις ένοπλες
δυνάμεις των ΗΠΑ, μία από τις μονάδες που τα χρησιμοποιούσαν στο Ιράκ κατά
το 2003 ήταν το 800ό Τάγμα Στρατιωτικής Αστυνομίας, που κατηγορείται για
κατάφωρες καταπατήσεις στη φυλακή Αμπού Γράιμπ.

Όπλα τέιζερ νέας γενιάς έχουν επίσης αγοραστεί, ή δοκιμάζονται, από αστυνομικές ή
στρατιωτικές δυνάμεις σε άλλες χώρες, πολλές από αυτές γνωστές για τις κακές επιδόσεις
τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανάμεσα στις χώρες που σήμερα χρησιμοποιούν ή
δοκιμάζουν τα όπλα τέιζερ συγκαταλέγονται η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βρετανία,
η Γαλλία, η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ισπανία, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Μαλαισία, το Μεξικό και η Τουρκία.
«Φορητά και εύχρηστα, με τη δυνατότητα να προκαλούν έντονο πόνο με το πάτημα
ενός κουμπιού χωρίς να αφήνουν ουσιαστικά σημάδια, τα όπλα ηλεκτροσόκ είναι
ιδιαίτερα ανοιχτά σε κατάχρηση», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.  Σύμφωνα με τη
 Διεθνή Αμνηστία πάνω από 500 άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από το ηλεκτροσόκ
 που δέχθηκαν από το όπλο αυτό, από το 2001 έως το 2012.
 «Μορφή βασανισμού»
«Μορφή βασανισμού» που ενδεχομένως «προκαλεί τον θάνατο» συνιστά η χρήση του όπλου τέιζερ (taser),  έκρινε την Παρασκευή η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων. Το τέιζερ προκαλεί ηλεκτροσόκ στο άτομο εναντίον του οποίου χρησιμοποιείται. Οι επιπτώσεις των τέιζερ στο διανοητικό και φυσικό επίπεδο «εκ της φύσεώς τους της ίδιας παραβιάζουν τη Συνθήκη του ΟΗΕ εναντίον των βασανιστηρίων», αποφάνθηκαν τα μέλη της επιτροπής.
«Η χρήση παρόμοιων όπλων προκαλεί οξύ πόνο» αναφέρει η Επιτροπή που αποτελείται από 10 μη κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες ενώ προσθέτει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, με την χρήση αυτών των όπλων προκαλείται και ο θάνατος, όπως προέκυψε από αξιόπιστες μελέτες και πρόσφατα γεγονότα».
Τις διευκρινίσεις αυτές παρέσχε στην Επιτροπή η πορτογαλική κυβέρνηση που προμηθεύτηκε ποσότητες του TaserX26 για τα Σώματα ασφάλειας της Πορτογαλίας.
b2ap3_thumbnail_tazer.jpg Στην Ελλάδα
Το καθόλου "αθώο" όπλο αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ, Tazer M-26, που έχει κατηγορηθεί για εκατοντάδες θανάτους σε ΗΠΑ και Καναδά υπάρχει και στη χώρα μας (αγοράστηκε για τους Ολυμπιακούς αγώνες)  και η "εξαιρετική περίπτωση"  στην οποία η ΕΛ.ΑΣ. θα τα χρησιμοποιούσε , όπως δήλωνε   ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Π. Χηνοφώτης, φαίνεται ότι βρέθηκε  στον ληστή της Millenium Bank στο Ρέντη που απειλούσε να αυτοκτονήσει με χειροβομβίδα, στις 13 Μαρτίου 2009.
 Το γεγονός της χρήσης του Taser δεν διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε η ΕΛ.ΑΣ. ενώ σε επικοινωνία που είχε η "Αυγή" με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Π. Στάθη επισημάνθηκε ότι "δεν απαντάμε και δεν σχολιάζουμε τους τρόπους δράσης των ΕΚΑΜ, σεβόμαστε τη ζωή του ατόμου".
 Η ύπαρξη του συγκεκριμένου όπλου στο οπλοστάσιο της ΕΛ.ΑΣ. είχε αποκαλυφθεί μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2008 ο   Περικλής Κοροβέσης με την οποία ρωτούσε εάν η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε το όπλο αυτό και κατά την οποία γνωστοποιούσε την επικινδυνότητα του. Λίγες ημέρες πριν την αποχώρησή του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης, είχε παραδεχτεί την προμήθειά του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά είχε υπογραμμίσει ότι τα συγκεκριμένα όπλα που ακινητοποιούν τον ύποπτο υποβάλλοντάς τον σε ηλεκτροσόκ έπειτα από διοχέτευση στο σώμα του ατόμου 50.000 volt χρησιμοποιούνται από "αστυνομίες των ΗΠΑ και ορισμένων χωρών της Ε.Ε. και φέρεται ακόμη και από εκτελούντες πεζή ή εποχούμενη περιπολία και για φύλαξη Αστυνομικών Υπηρεσιών." Καμία αναφορά όμως δεν γίνεται στην απάντηση για το ότι στα τέλη του 2007, η Επιτροπή του ΟΗΕ ενάντια στα βασανιστήρια έκρινε ότι η χρήση του Taser αποτελεί "μορφή βασανιστηρίων".

Επίσης, τη χρήση όπλων τέιζερ από Ισραηλινούς κομάντος έχουν καταθέσει σε μαρτυρίες τους οι Έλληνες ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας το 2010.

 


  • Blogroll

  • Blog Archive