Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Σεπτεμβρίου 03, 2013
ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 30% ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΘΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟ 64%. ΣΤΟ 33% ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΤΙΝΑΧΘΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Θέλει 20 χρόνια με ανάπτυξη 5% για να κατεβεί η ανεργία στο 10%!
Οποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα, θα δημιουργήσουν την επονομαζόμενη «άνεργη ανάπτυξη»
* Οι 200.000 Ελληνες μετανάστες δεν προσμετρώνται στα ποσοστά ανεργίας * Μόλις το 12% των ανέργων ...
λαμβάνει κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ * 37% των ανέργων στηρίζεται στο συγγενικό του περιβάλλον για να επιβιώσει
«Ασπίδα προστασίας» και εναλλακτική πηγή επιβίωσης για τους ανέργους εμφανίζεται ο οικογενειακός θεσμός, καθώς 1 στους 4 άντρες και 1 στις 2 γυναίκες στηρίζονται στο συγγενικό περιβάλλον για να επιβιώσουν. Το ζητούμενο είναι το μάκρος της ανεργίας, καθώς τα σημάδια εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσοίωνα, μιας και θα χρειαστούν 20 χρόνια και ρυθμοί ανάπτυξης 4-5% προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10% σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Η έκθεση για την οικονομία που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% δημιουργούν με το «ζόρι» 50.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα, θα δημιουργήσουν την επονομαζόμενη «άνεργη ανάπτυξη».
Η ανεργία φέτος θα κυμανθεί στο 29-30% σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη και θα αγγίξει το 64% για τους νέους, ενώ την επόμενη χρονιά αναμένεται να φτάσει το 33%.
Θορυβημένη η κυβέρνηση από το εύρος των στοιχείων, μιλά για απαισιόδοξους προφήτες οι οποίοι «χρησιμοποιώντας τα χειρότερα σενάρια μαθηματικών μοντέλων προβλέπουν την καταστροφή, κάνοντας παιχνίδια εντυπωσιασμού».
Ολα τα επίσημα στοιχεία σχετικά με την πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, διαψεύδουν και επιτρέπουν μία πιο αισιόδοξη προοπτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός αύξησης των ανέργων σε ετήσια βάση μειώθηκε από 42,8% τον Ιούλιο του 2012, σε 16,3% τον Μάιο του 2013, υποδηλώνοντας την ανάσχεση των αυξητικών ρυθμών της ανεργίας και σαφή δείγματα σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας.
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως «η οικονομική πίεση που δέχεται η οικογένεια αφαιρεί από ένα μεγάλο τμήμα των ανέργων οποιαδήποτε διαπραγματευτική ισχύ» και είναι χαρακτηριστικό το ότι:
* Το 60% όσων αναζητούν εργασία δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα προβολής οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.
* Το 55% των ανέργων είναι διατεθειμένο να εργαστεί με οποιαδήποτε αμοιβή και αν προταθεί.
* Το 53,7% των αντρών και το 38% των γυναικών θα δεχόταν να μετακινηθεί μακριά από τον τόπο διαμονής για την αναζήτηση εργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, το 37% των ανέργων στηρίζεται στο συγγενικό του περιβάλλον για να επιβιώσει. Πάντως, το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, καθώς σε εποχές χαμηλής ανεργίας έφτανε το 56,1%.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνει κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ.
Οι υπόλοιποι στηρίζονται κυρίως σε οικονομίες προηγούμενων ετών (24,6%), στην αποζημίωσή τους ή στρέφονται σε φίλους και γνωστούς (9,3%).
Το συγγενικό περιβάλλον φαίνεται πως λύνει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα της διαμονής όσων είναι εκτός αγοράς εργασίας. Το ποσοστό των ανέργων που μένει με συγγενείς φτάνει το 84,5%.
Ωστόσο η ψυχολογική στήριξη της οικογένειας προς τα άνεργα μέλη δεν είναι αυτονόητη. Το 45,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει μικρή ή και καθόλου στήριξη, όταν σε περιόδους χαμηλής ανεργίας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 10%.
Η πίεση είναι εντονότερη για τους έγγαμους άντρες, που σε ποσοστό 82% δηλώνουν ότι πιέζονται από την οικογένεια για την ανεύρεση εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις έγγαμες γυναίκες είναι 61%.
Δραματική μείωση εισοδημάτων
Κατά 41 δισεκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν την τελευταία τριετία οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Οι μισθωτοί σε σχέση με το 2009 έχουν ήδη χάσει το 25% της αγοραστικής δύναμης και αν συνεχιστούν οι μισθολογικές «πιέσεις», στο τέλος του 2014 θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να κόβεται στη μέση.
Την ίδια στιγμή με βάση και τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων φτάνει πλέον το 60%.
Παράλληλα καταγράφεται και η γεωγραφική «εξάπλωση» της ανεργίας και ενδεικτικά αναφέρεται πως:
- Οι άνεργοι αναλογούν μέχρι και το 1/3 του εργατικού δυναμικού σε τρεις νομούς της χώρας (Μαγνησία, Εύβοια και Κοζάνη). Σημαντικό είναι και το ποσοστό ανεργίας σε ακόμα τρεις νομούς -Αρτα, Αιτωλοακαρνανία και Θεσσαλονίκη- που πλησιάζει το 30% του εργατικού δυναμικού.
- Το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας σε οκτώ νομούς της χώρας τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό το 2008. Μάλιστα στο νομό Φθιώτιδας έφτασε να είναι 9,4 φορές μεγαλύτερο.

enet.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive