Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Πίσω από το γερμανικό θαύμα κρύβεται το δράμα των εργατών

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Οκτωβρίου 24, 2014
Τις συνθήκες εργασίας στη Γερμανία φέρνει στο φως με δημοσίευμα του το Bloomberg με αφορμή την ιστορία ενός εργάτη από την Ελλάδα. 
Η ιστορία ενός «ανταγωνιστικού» εργάτη από την Ελλάδα είναι ενδεικτική 

Ο εργάτης Ερτζμέντ Τσιλινγκίρ δηλώνει στο πρακτορείο: «Το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησα να δουλεύω στα ναυπηγεία του Βίσμαρ, κοντά στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Δούλευα επτά ημέρες την εβδομάδα, με δεκάωρη βάρδια, έμενα σε ένα άθλιο σπίτι και για δύο μήνες δεν με είχαν πληρώσει. Δεν είχα να φάω και κανείς δεν ενδιαφερόταν για μένα»...


Το Κίνημα Δεν Πληρώνω μαζί με τους εργάτες της Χαλυβουργίας και τη Γερμανική Διεθνιστικη Ομάδα Αλληλεγγύης

 









Ο Τσιλινγκιρ δεν άντεξε τις συνθήκες και έφυγε για την Ολλανδία όπου, όπως λέει, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. 
Πρόκειται για έναν «νοικιασμένο» εργάτη αφού αυτό είναι πολύ της «μόδας» στη Γερμανία όπου μεγάλες εταιρείες κρατούν αυτούς τους εργάτες εκτός μισθολογίου και συμβάσεων για να εξασφαλίσουν χαμηλό κόστος. 

Μεταξύ αυτών των εταιρειών και η Daimler AG που δια της εκπροσώπου της αντιτείνει στο Bloomberg, ότι «δεν μπορούμε να δίνουμε σε όλους υψηλούς μισθούς. Δεν μπορούμε να αντέξουμε τον ανταγωνισμό, οφείλουμε να κατεβάσουμε το μισθολογικό κόστος». 

Η κατάσταση έχει ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό που η υπουργός Εργασίας η οποία ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, σημειώνει πως τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να αποτυπώσουν το μέγεθος του προβλήματος ενώ ετοιμάζει και νομοσχέδιο για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. 

  • Blogroll

  • Blog Archive