Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Η κυβέρνηση αφαιρεί από την Περιφέρεια τη διαχείριση αποβλήτων

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Παρασκευή, Νοεμβρίου 21, 2014
Με νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε την Τετάρτη προς διαβούλευση, η κυβέρνηση αφαιρεί από τις Περιφέρειες τη διαχείριση των αποβλήτων, καθιστώντας δεσμευτική τη θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και όχι «συμβουλευτική», όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Με το νομοσχέδιο «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων», το υπουργείο αποσπά από το Περιφερειακό Συμβούλιο την αρμοδιότητα έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων και τη δίνει στον εαυτό του, παρακάμπτοντας τις Περιφέρειες και έχοντας πλέον τη δυνατότητα να προσδιορίζει τα σχέδια διαχείρισης.

Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως εφόσον συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και σε περιπτώσεις υποθέσεων καταγγελίας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα που εκδικάζονται από το ΔΕΕ (Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), μπορεί να καταρτίζεται, με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ειδικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας ή μέρους αυτής, «όπου θα προβλέπονται και οι σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή του, έως ότου καταστούν λειτουργικές οι προβλέψεις του οικείου ΠΕΣΔΑ».

Η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμάτων, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να προλάβουν ανεπιθύμητες εξελίξεις». Ειδικότερα αναφέρεται: «Είναι προφανές ότι ΥΠΕΚΑ και κυβέρνηση θέλουν να προλάβουν ανεπιθύμητες εξελίξεις γι' αυτούς και για τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, τώρα που συζητείται η αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ. Ιδιαίτερα δε στην Περιφέρεια Αττικής, της οποίας η νέα διοίκηση έχει μιλήσει για αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και για ακύρωση των διαγωνισμών για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που αποτελούν και το 'φιλέτο' του προωθούμενου σχεδιασμού».

πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive