Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Άρθρο του κ. Παπαγιάννη Ευάγγελου -  Δικηγόρος

Για την πρόσφατη αστυνομική επίθεση στο περίπτερο των Εξαρχείων θα τοποθετηθούν οι συλλογικότητες των περιπτερούχων – καπνοπωλών.

Ωστόσο, οι πρόσφατες προσπάθειες ανασκευής του περιστατικού, με ανεκδιήγητες ....
δικαιολογίες και σχόλια κυβερνητικών βουλευτών, προοιωνίζει την τύχη της διατεταγμένης Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και προδικάζει την κατάληξή της, όπως και σε ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν.

Ως σκεπτόμενος πολίτης, ως νομικός, ως δικηγόρος που έχω χειριστεί θέματα περιπτέρων – καπνοπωλείων, αλλά και ως φίλος του αείμνηστου Κώστα Κόγια, προέδρου της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών, που έθεσε τέρμα στη ζωή του μπροστά στα εντεινόμενα αδιέξοδα ενός ιστορικού επαγγελματικού κλάδου, νιώθω την αυτονόητη υποχρέωση να δηλώσω τα ακόλουθα:

    Καταδικάζω την βάναυση επίθεση ένστολου υπόκοσμου στο περίπτερο και τους εργαζομένους του και την δι’ αυτής έμπρακτη περιφρόνηση του κράτους σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και αξίες (ανθρώπινη αξια, περιουσία). Οι συστηματικές αυτές πρακτικές μας έχουν καταστήσει χώρα – περίγελο των διεθνών οργανισμών. Αυτονόητη είναι η καταδίκη μου σε όσες άλλες επιθέσεις σημειώθηκαν την ίδια ημέρα και σε άλλους πολίτες και τις περιουσίες τους οπουδήποτε.
    Περιφρονώ και αντιπαρέρχομαι ως ανεπαρκή και απορριπτέα κάθε ελεεινή δικαιολογία ή πρόφαση ή συνηγορία στην επίθεση, διότι δεν αποτελούσε σε καμία περίπτωση εφαρμογή του νόμου, αλλά κατάχρηση της εξουσίας εφαρμογής του Νόμου, με θρασύδειλα μπραβιλίκια περιωπής υποκόσμου και κατοχικού στρατού, και όχι βέβαια σοβαρής και ευνομούμενης πολιτείας. Ομοίως και την τοποθέτηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, η οποία είχε ως στόχο την υποβάθμιση ενός μείζονος γεγονότος και τον εξωραϊσμό της πραγματικότητας.
    Αποκαθιστώ την πραγματικότητα, η οποία έδειξε ότι η μόνη σπασμένη τζαμαρία για πρώτη φορά δεν ήταν έργο «γνωστών – αγνώστων» αλλά της ίδιας της Αστυνομίας. Την ημέρα του Πολυτεχνείου, η Αστυνομία εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία απρόκλητης επίδειξης δύναμης και προκλήσεως αναίτιων επεισοδίων, τα οποία δεν επεκτάθηκαν χάρη στη σύνεση και την υπευθυνότητα των διαδηλωτών. Και εξηγούμαι:

-          Η Αστυνομία περικύκλωσε ασφυκτικά, προπηλάκισε και απέκλεισε διερχομένους από την οδό Ακαδημίας φοιτητικούς συλλόγους. Τις προηγούμενες ημέρες, όπως κατέγραψαν ευάριθμα βίντεο, επιτέθηκε απροκλήτως και πισώπλατα σε φοιτητές στην Νομική Σχολή και το Πολυτεχνείο.

-          Διερχομένης της διαδηλώσεως από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας επιτέθηκε απρόκλητα, με ατελείωτα χημικά και με πρωτοφανή ένταση σε μπλοκ πολιτών στο ύψος του Χίλτον, και πάλι πισώπλατα, και επιχείρησε να διεμβολίσει και να διακόψει την πορεία. Το γεγονός ότι ακολουθούσε το μπλοκ του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκαλεί απορίες για τις προθέσεις.

-          Διελθούσης της πορείας από την Αμερικανική Πρεσβεία, καταδιώχθηκε το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκδηλώθηκε επίθεση στους διαδηλωτές που αποχωρούσαν και στη συνέχεια απόβαση στην περιοχή των Εξαρχείων με τις γνωστές «παρασπονδίες» κατά τον Υπουργό, όπως επίθεση σε δημοσιογράφους, με στόχο τη συγκάλυψη των γεγονότων και την κατευθυνόμενη πληροφόρηση γύρω από αυτά..

    Εκφράζω δυσπιστία στη διεξαγομένη ΕΔΕ και εικάζω την συγκάλυψη των γεγονότων, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, βεβαία.
    Εκφράζω τη βαθύτατη ανησυχία μου για την παράλειψη οποιασδήποτε σοβαρής και συγκροτημένης αυτεπάγγελτης παρέμβασης της Δικαιοσύνης, στην οποία καταλογίζω ευθύνες ,γιατί με αποφάσεις της στο παρελθόν συστηματικά υπέθαλψε και συγκάλυψε τέτοια φαινόμενα και συμπεριφορές, όπως στην περίφημη υπόθεση της «ζαρντινιέρας», όπου μόνο τα Δικαστήρια δεν είδαν αυτό που παρακολούθησε στις οθόνες της όλη η χώρα.
    Υπενθυμίζω ότι στο πρόσφατο παρελθόν και με βάση τις διατάξεις του Ν.Δ. 1044/1971, μεταξύ των δικαιούχων αδειών περιπτέρου – καπνοπωλείου υπήρξαν και οι τραυματισθέντες στο καθήκον αστυνομικοί και οι οικογένειες των πεσόντων στο καθήκον αστυνομικών, γεγονός που προσθέτει απαξία στην επίθεση. Ιδίως, μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα παραπάνω καταργήθηκαν με απόφαση της παρούσας κυβέρνησης.
    Υπογραμμίζω με έμφαση ότι ο επιχειρησιακός αποπροσανατολισμός της αστυνομίας στην πολιτική καταστολή και η παντελής αδιαφορία της για την εντεινόμενη εγκληματικότητα έχει κοστίσει τις ζωές ευάριθμων βιοπαλαιστών περιπετρούχων – καπνοπωλών από ένοπλες εγκληματικές συμμορίες. Η τραγική δολοφονία αστυνομικού σε καταδίωξη ενόπλου ληστή περιπτέρου, για την οποία ο κλάδος εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του, απλώς αποδεικνύει το παραπάνω επιχειρησιακό έλλειμμα.
    Καταγγέλω την αστυνομική επίθεση στο περίπτερο ως έμπρακτη εκδήλωση της περιφρόνησης του Κράτους σε αυτό, η οποία έχει ήδη εκφραστεί από τη συνεχιζόμενη και συστηματική νομοθέτηση της εξόντωσης του περιπτερά – καπνοπώλη από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και το Κράτος.

«Quis custodiet ipsos custodes?» Και από ατους ένστολους που εκτελούν, και από τους άστολους που έχουν γνώση και διατάζουν.



ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ι. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive