Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Αποβιβάστηκαν στην Ιεράπετρα οι μετανάστες του πλοίoυ «Baris» (βίντεο)

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Παρασκευή, Νοεμβρίου 28, 2014
Το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποβίβασης των μεταναστών από το φορτηγό πλοίο «Baris», που αγκυροβόλησε το πρωί μισό ναυτικό μίλι ανοιχτά της Ιεράπετρας, μετά την πολύωρη ρυμούλκησή του από τη φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού. Συνολικά στο πλοίο επέβαιναν 585 άτομα εκ των οποίων 150 γυναίκες και 80 παιδιά. Συνελήφθησαν 21 άτομα.


Το μεσημέρι επικράτησε ένταση καθώς μια ομάδα προσφύγων που βρίσκονταν στο πλοίο αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο σκάφος του λιμενικού και να επιβιβαστεί στην Κρήτη. Ήθελαν να συνεχιστεί το ταξίδι προς την Ιταλία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να πείσουν και τους υπόλοιπους να μην επιβιβαστούν. Στο σημείο έσπευσαν μέλη των Σαμαρειτών και του Ερυθρού Σταυρού, μαζί με διερμηνείς για να ηρεμήσουν τους πρόσφυγες που φοβόντουσαν να κατέβουν.

Έρευνες για Έμπολα και όπλα

Στο πλοίο πραγματοποιήθηκε έρευνα από το λιμενικό που συνέλαβε τα 21 άτομα. Από αυτούς οι επτά αποτελούν το πλήρωμα και δυο άτομα - κουρδικής καταγωγής -  φέρονται ως οι διακινητές. Συνελήφθησαν, ωστόσο, και 12 πρόσφυγες που σύμφωνα με το λιμενικό «προκάλεσαν αναταραχή» την ώρα των ερευνών. Τα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι το λιμενικό δεν εντόπισε οπλισμό.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο πλοίο γιατροί για να εξετάσουν τους πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στιβαγμένοι στα αμπάρια. Τα επιστημονικό προσωπικό συμπέρανε ότι δεν υπάρχει κανείς που να φέρει συμπτώματα ebola κι έτσι δόθηκε σήμα ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποβιβαστούν.

Θλιβερές εικόνες

Με θλιβερές εικόνες ήρθαν αντιμέτωποι γιατροί και λιμενικοί. Ανάμεσα στους ανθρώπους που βρέθηκαν στα αμπάρια του πλοίου είναι 80 παιδιά κάτω των 14 ετών, 150 γυναίκες κάποιες από τις οποίες σε κατάσταση εγκυμοσύνης αλλά και 15 περίπου τραυματίες. Μάλιστα δυο άτομα φέρεται να είναι τραυματισμένα από μαχαίρι.

Κάθε ένας από τους πρόσφυγες κατέβαλε στους διακινητές 5.500 ευρώ προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο. Το πλοίο απέπλευσε από λιμάνι της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ενώ οι περισσότεροι εκ των προσφύγων ήθελαν να καταλήξουν στη Γερμανία.

Το σκάφος του λιμενικού μετέφερε κατά ομάδες τους μετανάστες από το πλοίο στο λιμάνι της Ιεράπετρας ενώ προτεραιότητα δόθηκε σε τραυματίες και γυναικόπαιδα.

Το ΕΚΑΒ ανέπτυξε τέσσερα ασθενοφόρα και πραγματοποίησε 18 διακομιδές, από τις οποίες η μία αφορούσε γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Οι υπόλοιποι μετανάστες φιλοξενούνται προσωρινά στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας, όπου έχει αναπτυχθεί ιατρείο, στελεχωμένο και από παιδιάτρους. Ολοκληρώθηκε επίσης η προκαταρκτική εξέταση όλων των παιδιών, τα οποία αύριο θα εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα.


Αεροδιακομιδή για έγκυο γυναίκα
 

Στο μεταξύ, την Τετάρτη στις 11:38, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από τη Ρόδο, με σκοπό την αεροδιακομιδή εγκύου, Ιρανικής καταγωγής, από το πλοίο που έπλεε ακόμη ρυμουλκούμενο από τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ». Το ελικόπτερο τη μετέφερε με ασφάλεια στην 126 Σμηναρχία Μάχης, στο Ηράκλειο.


πηγή
.
  • Blogroll

  • Blog Archive