Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ για το θάνατο 21χρονου μετανάστη

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Σάββατο, Φεβρουαρίου 28, 2015
Το θάνατο ακόμη ενός 21χρονου μετανάστη από τη Γουινέα έφερε στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ).

Σύμφωνα με την οργάνωση, στις 20 Φεβρουαρίου,  ο Μοχάμεντ Καμαρά μεταφέρθηκε από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ» σε κωματώδη κατάσταση, όπου κατέληξε.

Το συμβάν έγινε γνωστό στην ΚΕΕΡΦΑ μόλις την Παρασκευή, με την Κίνηση να κάνει λόγο για «εγκληματική αδιαφορία για την υγεία των κρατούμενων», αφού σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο 21χρονος μετανάστης βρισκόταν ήδη σε κωματώδη κατάσταση από τις 19 Φεβρουαρίου.

Ο Καμαρά είχε έρθει στην Ελλάδα το 2012 και συνελήφθη στην Πάτρα στην προσπάθειά του να φύγει στο εξωτερικό. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κόρινθο, όπου και παρέμεινε για οκτώ μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες φίλων του, ο ίδιος είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Κατεχάκη, αλλά εν τέλει το αίτημά του απορρίφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου του 2015.
Στις 7 Φεβρουαρίου συνελήφθη στην Πεύκη και στις 9 του μηνός μεταφέρθηκε στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς. Εκεί παραπονιόταν για την υγεία του. Η συνέχεια έγινε γνωστή σήμερα, Παρασκευή.

Η ΚΕΕΡΦΑ επισυνάπτει την ανακοίνωση γιατρών της Πρωτοβουλίας «ΓΕΝΟΒΑ-Νυστέρι» στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο ασθενής προσκομίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Αμαλία Φλέμιγκ με περιπολικό της αστυνομίας και όχι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ», «στον ασθενή διαγνώστηκε άμεσα διαβητική κετοξέωση.

Ρωτάμε πάλι: Αφού η διαβητική κετοξέωση είναι επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 (και σπάνια του τύπου 2) έπαιρνε την ινσουλίνη του στο κρατητήριο;», «ο ασθενής λέχθηκε ότι ένα 24ωρο πριν από τη μεταφορά του στο Αμαλία Φλέμιγκ είχε πάει πάλι με περιπολικό στο Σισμανόγλειο όπου έφυγε με χάπια για τη... δυσκοιλιότητα, ενώ την άλλη μέρα για 24 ώρες βρισκόταν σε κώμα μέσα στο κρατητήριο. Ρωτάμε: Αληθεύει ότι πήγε στο Σισμανόγλειο; Και αν ναι, του έγιναν απλές εξετάσεις αίματος τουλάχιστον, όπου εκεί θα φαινόταν οπωσδήποτε διαταραχή των επιπέδων της γλυκόζης, κετόνες κτλ.;»

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης απευθύνουν ερώτημα στην ΕΛ.ΑΣ.: «Τι περίμεναν ακριβώς 24 ώρες οι αστυνομικοί για να τον πάνε στο Αμαλία Φλέμιγκ αν τον έβλεπαν σε κωματώδη κατάσταση μέσα στο κρατητήριο;»

Η ΚΕΕΡΦΑ οργανώνει διαμαρτυρία-εκδήλωση μνήμης το Σάββατο στην πλατεία Αμερικής, στις 15:00.


tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive