Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Βραζιλία: Σκάνδαλο 4 δισ. δολαρίων στέλνει στη φυλακή τον ταμία της Ρούσεφ

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Απριλίου 16, 2015
O ταμίας του κυβερνώντος αριστερού Κόμματος των Εργαζομένων της Βραζιλίας (PT) Ζοάο Βακάρι συνελήφθη σήμερα με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο πλαίσιο του σκανδάλου που πλήττει τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της χώρας, τη Petrobras, γνωστοποίησε η αστυνομία της Πολιτείας του Παρανά (νότια) στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ζοάο Βακάρι, που αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν, «συνελήφθη στο Σάο Πάολο» σήμερα το πρωί και θα μεταφερθεί στην Κουριτίμπα (Παρανά), διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας.

Οι αρχές τον κατηγορούν ότι αποδέχθηκε κεφάλαια που προέρχονται από παράνομες συμβάσεις που συνήψε η Petrobras τα οποία τα είχε καταχωρίσει σαν να πρόκειτο για δωρεές για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος. Αναμένεται να παραπεμφθεί σε δίκη σύντομα, όπως και οι άλλοι 26 κατηγορούμενοι.

Η σύλληψη του Βακάρι αναμένεται να οδηγήσει τις αρχές πιο κοντά στην πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές της εκστρατείες το 2010 και το 2014.

Η αστυνομία ανέκρινε επίσης τη σύζυγό του Βακάρι καθώς ερευνά τους τραπεζικούς λογαριασμούς της οικογένειάς του αναζητώντας ύποπτες καταθέσεις, γνωστοποίησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Κουριτίμπα, όπου διεξάγονται οι έρευνες.

Οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει ένα γενικευμένο σύστημα δωροδοκιών, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και μιζών που καταβάλλονταν ως αντάλλαγμα για τη σύναψη επικερδών συμβολαίων και που προορίζονταν για την χρηματοδότηση κομμάτων, ενώ εμπλέκονται κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Βραζιλίας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Petrobras, πολιτικά πρόσωπα, περιλαμβανομένων πολλών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος της Ρουσέφ.

Η εισαγγελία υπολογίζει στο στάδιο αυτό σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια το σύνολο των ποσών που διατέθηκαν για δωροδοκίες από τη Petrobras μέσα σε δέκα χρόνια.


tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive