Σε 20 μέρες φυλάκιση με έναν χρόνο αναστολή καταδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο Σάμου τέσσερις εκπαιδευτικούς που.... συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας τον Σεπτέμβριο του 2013. Την καταδικαστική απόφαση καταγγέλλουν πλήθος φορέων και οργανώσεων (ΕΛΜΕ Σάμου, Εργατικό Κέντρο Σάμου, παρατάξεις εκπαιδευτικών, Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, τοπικές ΕΛΜΕ, ΚΚΕ Σάμου κ.ά.), επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για «μεμονωμένη περίπτωση», αλλά για προκλητική ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που στοχεύει συνολικά τους αγώνες των εργαζομένων, επιχειρώντας να τους τρομοκρατήσει, δίνοντας πρόγευση του τι θα επακολουθήσει.
Οι τρεις από τους τέσσερις καταδικασθέντες είναι μέλη της τότε διοίκησης της ΕΛΜΕ Σάμου (ο πρόεδρος Τ. Διαμαντίδης, ο γραμματέας Ν. Παπαβασιλείου και η Μαρία Ξύδη, μέλος του Δ.Σ.) και ο τέταρτος είναι ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ Γ. Τζιμπούκας.
Η δίωξή τους αφορά την παρέμβαση του σωματείου στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας της ΟΛΜΕ, με σκοπό να μην αποσταλούν οι λίστες με τα ονόματα των θεωρούμενων ως «υπεράριθμων», που θα οδηγούσαν σε διαθεσιμότητα και πιθανή απόλυση 68 συναδέλφους τους, το 18% του συνόλου των εκπαιδευτικών Σάμου-Ικαρίας.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, οι Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις και η ΕΛΜΕ Σάμου καταγγέλλουν ότι τις δύο ημέρες που διήρκεσε η δίκη ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στους μάρτυρες υπεράσπισης αλλά και στους κατηγορούμενους να ομολογήσουν ότι παρεμπόδισαν τη λειτουργία μιας υπηρεσίας που εκείνες τις ημέρες πρακτικά ήταν εκτός λειτουργίας, αφού το 98% του προσωπικού απεργούσε.
Ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, υπέπεσε σε αντιφάσεις, αφού φάνηκε να αγνοεί ακόμα και το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρχε απεργία με καθολική συμμετοχή.
Στο πλευρό των διωκόμενων στάθηκε το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου της περιοχής, ενώ η καταδικαστική απόφαση έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες και συνθήματα.
«‘‘Καταδικάστε κι εμάς. Είμαστε όλοι συνεργοί αν είναι έγκλημα ο αγώνας και η υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας’’. Ετσι αντέδρασαν οι συνάδελφοί μας στο άκουσμα της καταδίκης, αναγνωρίζοντας ότι στρέφεται εναντίον όλων μας. Είναι η πρώτη φορά που δικάζονται και καταδικάζονται εκπαιδευτικοί επειδή συμμετείχαν σε τέτοιου τύπου κινητοποίηση του κλάδου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Παπαβασιλείου, ένας από τους τέσσερις εκπαιδευτικούς που καταδικάστηκαν.
Το υπουργείο Παιδείας ανήμερα της έναρξης της δίκης (1η Οκτωβρίου) εξέδωσε Δελτίο Τύπου τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου εξέδωσε έγγραφο ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη των εμπλεκομένων. Ωστόσο, συνδικαλιστικές παρατάξεις θεωρούν την κίνηση του υπουργείου υποκριτική.
«Δεν είναι δικαιολογία ότι το μάθανε τελευταία στιγμή, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι η ίδια με προηγούμενους μήνες», λέει ο Ν. Παπαβασιλείου, προσθέτοντας ότι «είναι προκλητικό να λέει το υπουργείο ότι επιθυμεί πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, όταν μόνο στη Σάμο δεκάδες σχολεία και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν με το μισό προσωπικό εξαιτίας τεράστιων κενών, που όλο λένε ότι θα τα καλύψουν και όλο παραμένουν».
Κακό δεδικασμένο
Η ποινή φυλάκισης είναι μεν μόνο 20 μέρες, δημιουργεί όμως αρνητικό δεδικασμένο, αφού δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση, ενώ ο ένας χρόνος αναστολή λειτουργεί ως «ομηρία».Ειδικά στη Σάμο η καταδίκη των εκπαιδευτικών στέλνει αρνητικό μήνυμα, καθώς στις 15 Οκτωβρίου ακολουθεί νέα δίκη συνδικαλιστών, από το Νοσοκομείο Σάμου, επειδή κινητοποιήθηκαν ενάντια στη ρατσιστική αιμοδοσία από τη Χρυσή Αυγή μόνο για Ελληνες. Οι τέσσερις της Σάμου είναι το πρώτο αρνητικό προμήνυμα, σε μια σειρά ποινικών διώξεων κατά απεργών, και ακολουθεί η δίκη των 14 διοικητικών του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ στις 12 Οκτωβρίου.
efsyn.gr