Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ραγδαία υποβάθμιση του Νοσοκομείου Χανίων απο την συγκυβέρνηση Συριζα-Ανελ

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Σάββατο, Οκτωβρίου 10, 2015
Για “ραγδαία υποβάθμιση του Νοσοκομείου Χανίων” κάνει λόγο η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων σε χθεσινή ανακοίνωσή της.


Ήδη -εξηγεί- «το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαμε να αντιμετωπίσουμε την....
σταθερά αυξημένη προσέλευση και λόγω τουριστικής κίνησης με το λιγότερο έμψυχο δυναμικό των τελευταίων χρόνων. Σχεδόν οι μισές οργανικές θέσεις (!) σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό παραμένουν κενές ( 111 σε σύνολο 236) και σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ειδικευόμενους γιατρούς (36 κενές θέσεις σε σύνολο 114) και την μικρή υποστήριξη από επικουρικό προσωπικό (σύνολο 10 υπηρετούντες ιατροί) συνθέτουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας σχεδόν όλων των κλινικών και των τμημάτων του νοσοκομείου».

Προσθέτει πως «πως τον τρέχοντα μήνα Οκτώβριο 4 τμήματα αδυνατούν να εφημερεύσουν όλες τις ημέρες: η Μονάδα Νεογνών με μόλις 3 μόνιμους γιατρούς (όπου μόνο η διευθύντρια του τμήματος έχει τον τίτλο της Νεογνολόγου και οι άλλοι 2 συνάδελφοι είναι Παιδίατροι), το Γαστρεντερολογικό Τμήμα με 1 μόνιμη γιατρό, 1 γιατρό με άδεια τοκετού και 1 επικουρικό γιατρό που η σύμβασή του λήγει τον Δεκέμβρη, το Πνευμονολογικό με 4 μόνιμους και κανέναν, πλέον, ειδικευόμενο γιατρό και το Ουρολογικό με μόλις 2 μόνιμους γιατρούς».

Στο σημείο αυτό τονίζει ότι «η αδυναμία των παραπάνω τμημάτων να εφημερεύσουν ασφαλώς συνιστά ραγδαία υποβάθμιση του νοσοκομείου Χανίων, δεδομένου πως πρόκειται για ειδικότητες που λείπουν και από το γειτονικό νοσοκομείου Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα τα αντίστοιχα περιστατικά να διακομίζονται στο Ηράκλειο. Ας σκεφτούμε όλοι τι μπορεί αυτό να σημαίνει για ένα νεογέννητο ή έναν βαρέως πάσχοντα ασθενή, δεδομένης και της ελλιπής υποδομής του ΕΚΑΒ».
Επιπλέον, όπως εξηγεί, «η υποστελέχωση στο πέρα των ιατρών προσωπικό καλά κρατεί, με τις 236 κενές θέσεις νοσηλευτών να καθιστούν επισφαλή την λειτουργία των κλινικών, των τακτικών ιατρείων, των χειρουργείων αλλά και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ενώ ανάλογα κενά παρατηρούνται οριζόντια και στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων. Χαρακτηριστικό ήταν το κλείσιμο 2 κρεβατιών ΜΕΘ το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω των ελλείψεων προσωπικού και σε αυτό το τόσο νευραλγικό τμήμα.

Η επιδεινούμενη υποστελέχωση αχρηστεύει και τις όποιες σημαντικές προσθήκες σε εξοπλισμό, με την λειτουργία του καινούριου μαγνητικού τομογράφου να επαφίεται σε 2 όλους κι όλους συναδέλφους. Το αποτέλεσμα είναι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών να εξαναγκάζεται να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα».
Επιπλέον, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ τονίζει:

«Η ομηρία της Δημόσιας Υγείας στους μνημονιακούς προϋπολογισμούς πείνας και τα χρέη προς τις προμηθεύτριες εταιρείες έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από τα απαραίτητα φάρμακα, υλικά και αναλώσιμα, ακόμα και από τα πλέον απαραίτητα όπως γάντια, γάζες και ράμματα, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται τόσο στην σίτιση των ασθενών όσο και στην τεχνική υποστήριξη των νοσοκομείων.
Είναι σαφές πως το νοσοκομείο της κρίσης θα είχε προ πολλού καταρρεύσει, αν δεν στήριζε την λειτουργία του στα εξαντλητικά ωράρια των γιατρών, των νοσηλευτών και των υπόλοιπων εργαζόμενων, στα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες και στις αμέτρητες απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα για εργαζόμενους και ασθενείς είναι ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;

Απέναντι στα διογκούμενα προβλήματα του νοσοκομείου Χανίων και των υπολοίπων νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας η πολιτεία είτε κωφεύει χαρακτηριστικά είτε αδυνατεί να δώσει λύση».
Επίσης στην ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων υποστηρίζει ότι «η άρνηση της διοίκησης του νοσοκομείου Χανίων να προεγκρίνει τα προγράμματα εφημεριών, από την μια είναι παράτυπη και από την άλλη επιθυμεί να φορτώσει αποκλειστικά στους γιατρούς του νοσοκομείου την ευθύνη της εκτέλεσης ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης!».
Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων καλεί «όλους τους συμπολίτες μας να παλέψουμε από κοινού για να εμποδίσουμε την περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου Χανίων, για ένα πλήρως στελεχωμένο και ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη πιο πολύ από ποτέ τα τελευταία χρόνια ο χειμαζόμενος από την κρίση πληθυσμός».

Ζητά:

•Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου Χανίων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με βάση τον οργανισμό του 2004.
•Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί μόνιμου ιατρικού προσωπικού που εκκρεμούν τα τελευταία 5 χρόνια.
•Να μονιμοποιηθούν οι υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
•Άμεση καταβολή όλων των χρωστούμενων δεδουλευμένων εφημεριών και κανονικοποίηση των πληρωμών, με απόδοση της εφημεριακής αποζημίωσης μαζί με την μισθοδοσία του μήνα.
•Να δοθούν εργασιακά και εκπαιδευτικά κίνητρα για την παραμονή των νέων γιατρών στην Ελλάδα.
•Να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων που βυθίζει την δημόσια Υγεία προς όφελος του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης.
•Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό χωρίς αποκλεισμούς.
  • Blogroll

  • Blog Archive